Fransızca kökenli ideal kelimesi Türkçede ülkü, düş anlamına karşılık gelir. Felsefi bir akım olarak idealizm ülkücülük anlamına karşılık gelir. Bu akım varlığın temelini düşünceye bağlar. “Düşünüyorum o halde varım” olarak bilinen Descartes’e ait ünlü idealist söz idealizmin bütün içeriğini sunuyor aslında. Varlığın temelinin düşünce olduğunu öne süren bu görüşün karşısında materyalizm vardır. Materyalizm varlığın temeli maddedir önermesi ile kendini ifade eder. Materyalizme göre düşüncenin kaynağı da maddedir. Düşünce maddenin bir uzvudur. Madde ortadan kalktığında düşüncede yok olacaktır.
Etiket: idealizm
Diyalektik Ne Demek? Diyalektik Nedir?
Fransızca kökenli diyalektik kelimesi bir düşünme sistematiğidir. Bu düşünme sistemi herhangi bir tezi karşıtıyla ele alır ve sonuç olarak ortaya sentezi koyar. Diyalektiği tez-antitez=sentez olarak ifade edebiliriz. Diyalektiğe göre her şeyin bir karşıtı vardır ve her şey karşıtıyla vardır. Onun için bir varlığın temeli çelişkiye yani zıtlığa bağlıdır. Zıtlığı oluşturan olgulardan biri ortadan kalktığında diğeri de ortadan kalkacaktır. Diyalektik düşüncenin kurucusu Hegel’dir. Marks ve Engels ise Hegel’in diyalektik anlayışını alıp onu idealizmden arındırmış ve bir tarihsel okuma yöntemi haline getirmiştir. Marks ve Engels’in düşünsel kimliğine diyalektik-materyalizm diyebiliriz. Marks ve Engels bu yöntemle toplumlar tarihini incelemiş ve tarihi sınıf savaşımları tarihi olarak tanımlamışlardır.
Materyalist Ne Demek? Materyalist Nedir?
Fransızca kökenli materyalist kelimesi Türkçede maddeci anlamına karşılık gelir. İlk çağlarda yunan filozoflarıyla ortaya çıkan maddeci akım yunan filozofları için hayatın kaynağının dayandırıldığı çeşitli maddelerdi. Kimisi için suydu, kimisi için ateş, toprak… Ancak daha sonra farklı yorumlar şeklinde maddeci akımlar ortaya çıktı mekanik maddeci anlayış ve en popüleri olan diyalektik materyalist anlayış. Diyalektik materyalist görüş Marks ve Engels’in geliştirdiği bilimsel düşünme, yorumlama sistematiğidir. Materyalist anlayışa göre yaşamın, bilincin, duygunun her şeyin kaynağı maddedir. İnsan bilincini oluşturan maddi koşulların ta kendisidir. Maddeci anlayışın felsefi olarak karşıtı idealizmdir.