Sentez Ne Demek? Sentez Nedir?

Fransızca kökenli sentez kelimesi Türkçede bir çok element veya maddenin bir araya gelerek yapay bir bileşim oluşturması anlamına karşılık gelir. Tezantitez=sentez şeklinde ifade edilen bir düşünme, yorumlama sistematiği vardır. Bu düşünme sistematiğine diyalektik düşünme sistematiği denir. Bu akımın en önemli temsilcileri Hegel ve K.Marks’tır. K.Marks her şeyin çelişkiler ile var olduğunu söyler. Var olan her şey zıttı ile vardır. Marks tarihsel toplumsal gelişimi de bu bakış açısıyla yorumlamış ve “tarih, sınıf savaşımları tarihidir.” demiştir. Bu savaşım köle ve köle sahibi arasında, feodal toprak sahibi ve self arasında süregelmiş bugün ise işçi sınıfı ve burjuvazi arasında sürmektedir. Marks işçi sınıfının devrimci sınıf olduğunu ve tarihin gelişimi içerisinde burjuvaziyi yıkarak kendi iktidarını kuracağı, burjuvaziyi tamamen fesih ettikten sonra ise sönümleneceğini ve sınıfsız sınırsız bir toplum yaşantısına ulaşılacağını söyler.

Gen Ne Demek? Gen Nedir?

Gen ne demek? Gen nedir?

Fransızca kökenli gen kelimesi Türkçede içerisinde bulunan hücreye veya organizmaya kalıtımsal etkide bulunulması ve bu etkinin hücreler aracılığıyla kuşaktan kuşağa aktarılması anlamına karşılık gelir. Genler DNA dizilimlerinden oluşur ve canlıların kalıtsal yapı taşlarıdır. Genler protein sentezini yöneterek kendini eşler ve RNA tiplerinin sentezlerini yaparlar. Bir insan genetik kalıntısını anne babası aracılığıyla alır. Bir insan en fazla yedi kuşak öncesinde ki atasının genetik bilgisine kendi bünyesinde sahip olabilir. En son dört kuşak genetik birikiminin büyük çoğunluğunda yer almaktadır. Bu alanla ilgilenen bilime genetik bilimi denir.

  • Türkçe gen kelimesi geniş anlamına gelir. Ayrıca bir süre işlenmediği için işlenmez hale gelen tarlalara da gen denir.
  • Gene; yine anlamında kullanılan bir kelimedir.

 

Diyalektik Ne Demek? Diyalektik Nedir?

Fransızca kökenli diyalektik kelimesi bir düşünme sistematiğidir. Bu düşünme sistemi herhangi bir tezi karşıtıyla ele alır ve sonuç olarak ortaya sentezi koyar. Diyalektiği tez-antitez=sentez olarak ifade edebiliriz. Diyalektiğe göre her şeyin bir karşıtı vardır ve her şey karşıtıyla vardır. Onun için bir varlığın temeli çelişkiye yani zıtlığa bağlıdır. Zıtlığı oluşturan olgulardan biri ortadan kalktığında diğeri de ortadan kalkacaktır. Diyalektik düşüncenin kurucusu Hegel’dir. Marks ve Engels ise Hegel’in diyalektik anlayışını alıp onu idealizmden arındırmış ve bir tarihsel okuma yöntemi haline getirmiştir. Marks ve Engels’in düşünsel kimliğine diyalektik-materyalizm diyebiliriz. Marks ve Engels bu yöntemle toplumlar tarihini incelemiş ve tarihi sınıf savaşımları tarihi olarak tanımlamışlardır.