Materyalizm Ne Demek? Materyalizm Nedir?

Fransızca materyalizm kelimesi Türkçede maddecilik anlamına karşılık gelir. Her şeyin maddeden oluştuğunu öne süren felsefi akımdır.

  • Diyalektik materyalizm; Marksizmin temel içeriğidir. Sistematik bir düşünme yöntemidir. Marks tarihi bu düşünme sistemiyle okumuş ve marksizm ideolojisini de bu sistem üzerine inşa etmiştir. Diyalektik materyalizme göre her şey çelişkiler bütünüdür. Var olan her şey kendi karşıtıyla var olabilir. Bu çelişkiler bazen 2 çelişki, bazen bir çok çelişkiyle var olan iki temel çelişkidir. Marks’a göre çelişkilerden biri ortadan kalktığında bütünde yani var olanda ortadan kalkacaktır. (bkz; sömürücü sınıf (kapitalistler) ortadan kalktığında sömürülen (işçi sınıfı) da ortadan kalkacak sınıfsız ve sömürüsüz bir toplum yapısı kurulacaktır.) Marks’a göre bu toplum yapısı komünizmdir.

İdeal Ne Demek? İdeal Nedir?

Fransızca kökenli ideal kelimesi Türkçede ülkü, düş anlamına karşılık gelir. Felsefi bir akım olarak idealizm ülkücülük anlamına karşılık gelir. Bu akım varlığın temelini düşünceye bağlar. “Düşünüyorum o halde varım” olarak bilinen Descartes’e ait ünlü idealist söz idealizmin bütün içeriğini sunuyor aslında. Varlığın temelinin düşünce olduğunu öne süren bu görüşün karşısında materyalizm vardır. Materyalizm varlığın temeli maddedir önermesi ile kendini ifade eder. Materyalizme göre düşüncenin kaynağı da maddedir. Düşünce maddenin bir uzvudur. Madde ortadan kalktığında düşüncede yok olacaktır.

Ateist Ne Demek? Ateist Nedir?

Eski Yunanca bir kelime olan ateistin Türkçe karşılığına tanrıtanımazlık olarak rastlayabilirsiniz. Hatta TDK bile ateist kelimesini bu şekilde tanımlamaktadır. Ancak bu yanlış bir ifadedir. Ateizm tanrının olmadığını savunan bir felsefi akımdır. Tanrıtanımaz yada tanrıyı inkar eder olarak nitelendirilemez bu ancak tanrının var olduğunu kabul eden ancak onu tanımayan, inkar eden kişi ve düşünce akımları için söylenebilir. Ateizm sadece tanrının değil metafizik hiçbir şeyin olmadığını savunur (melekler,cennet-cehennem vs.). Bugün dünya nüfusunun %2,3’ü kendini ateist olarak nitelendirmektedir. Türkiye’de ise toplam nüfusun %2,5-3’ü kendini ateist olarak tanımlamaktadır. Son dönemde Türkiye’de birde ateizm derneği kurulmuştur. Merkezi İstanbul/Kadıköy’dedir.

  • Teizm; Tanrının ya da tanrıların olduğunu savunan felsefe akımı.

Diyalektik Ne Demek? Diyalektik Nedir?

Fransızca kökenli diyalektik kelimesi bir düşünme sistematiğidir. Bu düşünme sistemi herhangi bir tezi karşıtıyla ele alır ve sonuç olarak ortaya sentezi koyar. Diyalektiği tez-antitez=sentez olarak ifade edebiliriz. Diyalektiğe göre her şeyin bir karşıtı vardır ve her şey karşıtıyla vardır. Onun için bir varlığın temeli çelişkiye yani zıtlığa bağlıdır. Zıtlığı oluşturan olgulardan biri ortadan kalktığında diğeri de ortadan kalkacaktır. Diyalektik düşüncenin kurucusu Hegel’dir. Marks ve Engels ise Hegel’in diyalektik anlayışını alıp onu idealizmden arındırmış ve bir tarihsel okuma yöntemi haline getirmiştir. Marks ve Engels’in düşünsel kimliğine diyalektik-materyalizm diyebiliriz. Marks ve Engels bu yöntemle toplumlar tarihini incelemiş ve tarihi sınıf savaşımları tarihi olarak tanımlamışlardır.