Hak sahipleri kentsel dönüşümü nasıl yaşamalı?

BloombergHT Radyo’da Süheyla Yılmaz’ın Emlak Hattı programına katılan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, gayrimenkulle ilgili merak ettiği soruları canlı yayında yanıtladı. Emlak Hattı’nda Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a yöneltilen sorular kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaştı. 

 

Kentsel dönüşümde hakkınızı koruma yolları

“Gayrimenkul alırken aslında bir hayal satın alıyorsunuz!” diyen Ahmet Kayhan’ın, “Kentsel dönüşüm için nasıl başvurmalıyız?”, “Kentsel dönüşümde nasıl kira yardımı alabiliriz?”, “Binamızı kentsel dönüşüme dahil etmek için neler yapmalıyız?”, “Kentsel dönüşüm için kimler başvurabilir?” gibi sorulara verdiği yanıtlarda öne çıkan öneriler…

• Deprem riski yaşayan İstanbul’da kentsel dönüşüm bir yaşam zorunluluğudur.

• Kentsel dönüşüm sürecinde maliklerin metrekare üzerinden pazarlık yapmak yerine odaklanması gereken ana konular şunlar olmalı: Projeyi hangi şirket yapacak, bu inşaat şirketinin referans projeleri neler, projelerinde teslim sürelerine sadık kalmış mı, inşaatı kim finanse edecek gibi…

• Kentsel dönüşüm kapsamına girecek binada birden fazla dairesi bulunan hak sahipleri için devlet sadece tek kira yardımında bulunuyor. Bu sorun edilmemeli. Nihayetinde projenin yapıldığı dönemde kira kaybınız olabilir ama metrekare olarak birden fazla dairelik hakkınız olacak.

• Gayrimenkul geliştiricilerinin hak sahiplerinin maddi ve sosyal beklentilerine göre proje üretmeye özen göstermesi önemli.

• Eğer hak sahipleri, yenilenen binalarında yaşamaya devam etmek istiyorsa, projenin kategorisini gelir seviyelerine göre belirleme hakkına sahip. Kentsel dönüşüme girmesi zorunlu binanızın lüks bir konut projesi olması şart değil. Lüks projeye dönüştüğünde aidatlardan diğer giderlere dek genel masrafların da artacağı unutulmamalı. Dönüşen binada otoparkından çocuk parkına kadar belli başlı talepleri karşılayan daha uygun projeler üretmek mümkün.

• Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilecek binalar ofis, hastane ya da okul için kullanılabilecek konutlar olarak da yapılabilir.

Hak sahipleri kentsel dönüşüm sürecini nasıl yaşamalı?

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, riskli binalarda hak sahibi olanların kentsel dönüşüm sürecinde izlemeleri gereken yolu 4 adımda özetledi:

1. Hak sahipleri teknik, yasal ve kamusal açıdan bilgi sahibi olma ve karar verme süresince birlikte hareket etmeli.

2. Kentsel dönüşümde ilk muhatabınız, binanızın bulunduğu bölgenin belediyesi.

3. Bir avukatınız olsun. Diğer maliklerle masraflarını ortak paylaşın.

4. Bölgenizdeki bankaların şubelerine başvurun, görüşlerini alın. Bankalar, söz konusu bölgede konut kredisi verdikleri için bölgenin kentsel dönüşümü ve gayrimenkul değerleriyle ilgili ciddi araştırmalara ve bilgilere sahip. Dilerseniz bankaların konut kredilerinde destek aldıkları avukatlarla ilgili tavsiye isteyebilirsiniz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/hak-sahipleri-kentsel-donusumu-nasil-yasamali/

811 milyon lira kira yardımı

Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar hak sahiplerine ne kadar kira yardımı yapıldı? T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar yürüten ilgili idarelere sağladığı kaynağı ve hak sahiplerine ödediği toplam kira bedelini açıkladı.

Kira yardımı yaklaşık 180 bin hak sahibine yapıldı

“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun”a göre Türkiye’de 295 bin konut riskli durumda. Riskli alan ilan edilen yerlerdeki konut sayısı ise 410 bini buluyor. Riskli konutların kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi yönünde çalışmalar ülke çapında devam ediyor. 

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından açıklanan bilgilere göre, kentsel dönüşümde bugüne kadar hak sahiplerine ödenen kira yardımı 811 milyon TL’yi geçti. Bakanlık, risk taşıyan ya da riskli alanda yer alan konutlardaki 179 bin 442 hak sahibine toplam 811 milyon 218 bin 901 lira kira yardımı yaptı. Ayrıca 4 bin 449 hak sahibine 8 milyon 393 bin 235 liralık faiz destekli kredi imkanı sağladı. Kentsel dönüşümle ilgili yetki devredilen idarelere sağlanan kaynak ise 500 milyon TL’ye ulaştı. 

Kaynak: http://blog.zingat.com/811-milyon-lira-kira-yardimi/