Konutta satışlar arttı, sektörün önemli isimleri yorumladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de daire satışları Ocak 2017’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 artarak 95 bin 389 oldu. Peki, sektörün önemli isimleri bu artışı nasıl yorumluyor? İşte sektörün önemli isimlerinin konut satışlarının artmasıyla ilgili yorumları…

 

 

Konut kampanyası etkili oldu
Altan Elmas / Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
Ağustos 2016’da Emlak Konut öncülüğünde Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) desteğiyle birçok firmanın kârlarından feragat ederek gerçekleştirdiği kampanyanın büyük fayda sağladı. Geçen yıl ülke olarak yaşanılan sıkıntılı süreçlere rağmen rekor konut satışı gerçekleştirildi. Bugün açıklanan TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2017 Ocak’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 artarak 95 bin 389’a ulaştı. Ocak ayındaki satışlarda bu sonuca ulaşılmasında sektörün bir arada hareket etmesi ve oluşan sinerjinin de etkisinin olduğunu düşünüyoruz.
Emlak Konut GYO öncülüğünde Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve GYODER’in desteğiyle gerçekleştirilen ödemelerde 20 yıla uzayan vade ile ikinci kampanya döneminde bulunuluyor. 240 aya kadar uzayan vadeler konutu daha ulaşılabilir hale getirdi. Şubat ayında başlayan bu kampanyanın da şubat ve mart ayı satışları üzerindeki olumlu etkilerini önümüzdeki aylarda göreceğiz. Dolayısıyla bu durum 2017 yılı satış rakamlarında da önemli bir artış sağlayacaktır, yeni bir rekor görebiliriz. Yine TÜİK verilerine göre ilk kez satılan konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 arttı ve 44 bin 235 olurken, ikinci el konut satışları da geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 15 artış gösterdi ve 51 bin 154 oldu. Diğer yandan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da yabancı yatırımcılar gibi KDV’siz gayrimenkul alımı hakkından yararlanabilecek. Söz konusu düzenlemenin de konut satışlarına artı bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

 

 

Uzun vadeli konut kredisinin gücü
Tamer Özyurt / Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı:
Emlak Konut’un geçtiğimiz yıl başlattığı uzun vadeli konut kredisi kampanyasıyla canlanma gösteren gayrimenkul sektöründe bu büyümenin kalıcı olmasını umuyoruz. Ocak ayındaki artışın temelinde uzun vadeli konut kredisinin gücünün yatıyor. Böylelikle ev sahibi olmak isteyen yatırımcı ödemelerini uzun vadeye yayarak, daha kolay ev sahibi olabiliyor. Durum böyle olunca da konut satışlarındaki büyüme de ciddi oranda artıyor. Emlak Konut’un öncülüğünde şubat ayında başlatılan 240 ay vadeli konut kredisinin yansımalarını ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artmasını çok değerli buluyoruz. İlk konut satışlarının artması eldeki gayrimenkul stokunun azalması anlamına geliyor ve bu da gayrimenkul sektörü açısından oldukça sevindirici bir durum.

 

“2017’de sektöre hızlı giriş yaptık”
Özen Kuzu / Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi :
Ocak ve şubat aylarında gayrimenkul sektörü adına önemli kararlar alındı. 2017’ye sektör olarak hızlı bir giriş yaptık. Hükümetimizin inşaat sektörünün önünü açan ve satışları hızlandıracak kararlar alması, sektör temsilcilerinin kampanya oluşturmasıyla satışlarda artış yaşandı ve yaşanmaya da devam edecek.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konutta-satislar-artti-sektorun-onemli-isimleri-yorumladi/

2016 yılında gayrimenkulde neler olacak?

Gayrimenkul sektörü, ülke ekonomisinin lokomotif füçlerinden biri olarak her yıl daha da büyük bir paya sahip olmayı başarıyor. Özellikle birikimini değerlendirmek ve kazanç sağlamak isteyenler için de tercih edilen bir yatırım aracı… Peki 2016’da gayrimenkul sektörünü hangi gelişmeler bekliyor?


2016’da gayrimenkul yatırımlarını etkileyecek 5 yenilik

İşte Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun’un yorumlarıyla, 2016 yılında gayrimenkul sektöründe gerçekleşmesi beklenen 5 öngörü:

• Kentsel dönüşüm projeleri hız kazanacak ve markalı konut projeleri ile yeni yerleşim merkezleri oluşacak.

• 2016 yılında gayrimenkul sektöründe yüzde 5-6 büyüme yaşanacak.

• Markalı konut projeleri, 2016 yılında da gayrimenkul trendlerini belirlemeye devam ederken, sektörel büyümede etkin rol oynayacak.

• Uluslararası arenada da yabancı yatırımcılar Türkiye’yi gayrimenkulde tercih etmeye devam edecek.

• 3. Boğaz Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Finans Merkezi, Galataport, Haliçport gibi mega projeleri sektöre yeni bir ivme kazandıracak.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016-yilinda-gayrimenkulde-neler-olacak/

GYODER Gösterge ile 360 derece gayrimenkul

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), 2016 yılının 3. çeyreğini ele alan GYODER Gösterge raporunu yayınladı. Türkiye’nin gayrimenkul platformu olarak bilinen GYODER’in Gösterge 3. çeyrek raporu, içerdiği istatistiki bilgilerle Türkiye gayrimenkul sektörünün dinamiklerini farklı yönleriyle ele aldı.

 

İlk 9 ayda 937.615 konut satıldı

GYODER Gösterge 2016 yılı 3. çeyrek raporunda GYODER ve Emlak Konut tarafından geçtiğimiz Ağustos ayında başlatılan “Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye” kampanyasının sektörün toparlanmasındaki olumlu etkisine vurgu yapıldı.

gyoder_logo
İşte raporda öne çıkan rakamsal veriler:

• 2016 yılının Ocak-Eylül aylarını kapsayan dönemde 935 bin 811 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam, önceki yılın aynı döneminde 936 bin 615 adetti.

• Türkiye’de 2 milyon kişiye ulaşan ve 155 milyar TL’yi yakalayan ölçekte konut kredisi kullanıldı.

• Konut kredisi faiz oranları Ocak-Haziran döneminde ortalama aylık yüzde 1,18, Temmuz ayında ise yüzde 1,15 olarak gerçekleşti ve yüksek kredi maliyetinin de, kredi artış hızını yavaşlattığı gözlendi.

• Ağustos ayı ile birlikte GYODER ve Emlak Konut GYO öncülüğünde başlatılan 120 ay vade ve aylık yüzde 0,7 faiz oranlı kampanyaların, tüketicilerin geçmiş dönemlere kıyasla daha düşük maliyete katlanmaları anlamına geldi.

 

• “Konut kredisi stoku ve takipteki krediler” ile ilgili olarak konut kredilerinin toplam krediler içerisindeki payının artması olumlu değerlendirildi. 3. çeyrekte takipteki kredilerin yükselişi ise dikkat edilmesi gereken bir gelişme olarak gösterildi. Konut kredisinin toplam bireysel kredilere oranı ise yüzde 36,9 olarak belirtildi.

• Raporda “AVM Endeksleri” başlıklı bölümde, alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayılarındaki artışın benzer biçimde cirolara yansımaması “olumsuz” bir sinyal olarak tespit edildi.

 

Yabancılar tarafından tercih edilen ilk 10 il

GYODER Gösterge 3. çeyrek raporuna göre yabancıların tercih ettiği ilk 10 il şöyle yorumlandı:

• Bu yılın ilk 9 ayında Muğla alan olarak, İstanbul ise kişi olarak birinci sırada yer aldı.

• Muğla 1 milyon 97 bin metrekare, İstanbul 586 bin metrekare, Bursa 398 bin metrekare, Antalya 355 bin metrekare, Sakarya 200 bin metrekare, Adana 196 bin metrekare, Yalova 184 bin metrekare, Aydın 164 bin metrekare, Hatay 160 bin metrekare, Kocaeli 132 bin metrekare.

• Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satış sayıları ise raporda; 2016 ilk 9 ayda toplam hisseye isabet eden yüzölçümü 4 milyon 594 bin 306 metrekare, toplam kişi adedi ise 19 bin 605 olarak açıklandı.

 

 

Türkiye’yi tercih eden ilk 10 ülke

• Bu yıl Almanya, Suudi Arabistan’ı geride bırakarak birinci sıraya yerleşti.

• 599 bin metrekare ile birinci sırada olan Almanya’yı, Suudi Arabistan 564 bin metrekare, İngiltere519 bin metrekare, Kuveyt 386 bin metrekare, Irak 215 bin metrekare, Lübnan175 bin metrekare, Rusya 158 bin metrekare, KKTC 123 bin metrekare, Bahreyn112 bin metrekare, Katar 109 bin metrekare ile izledi.

 

2016’nın son çeyreğinde bu değişkenlere dikkat!
GYODER Gösterge 3. çeyrek raporuna göre 2016’nın son 3 ayında Türkiye gayrimenkul sektöründe izlenmesi gereken önemli değişkenler:

• Yabancı yatırımcının ilgisinin azalmaması

• Yabancı konut alıcıları ve yatırımcıları açısından vize, vatandaşlık, oturma izni ve bürokratik işlemlerinin azaltılması yoluyla satışların desteklenmesi

• 2016’nın ilk dokuz aylık döneminde konut satışlarının son yıllar ortalamasında seyrederek dinamik bir yapıya sahip olması

• Tüketicinin giderek daha rasyonel kararlar vererek sadece fiyat kıstasına bakmaması; yapı kalitesi, malzemesi, ulaşım kolaylığı gibi pek çok unsuru değerlendirmesi

 

 

• İstanbul’un finansal bir merkez olması için yapılan çalışmaların daha da somutlaşması, inşaatların hızla ilerlemesi

• Altyapı projelerinin cazibe merkezi ve ilgi yaratması

• Ulaşım araç ve olanaklarının giderek artması sonucu büyük şehir çevrelerinin genişlemesi ve bu çevrelerde şehir merkezlerine nazaran daha planlı sosyal tesisler olması

• Kentsel dönüşümün ve buna bağlı düzenlemelerin hız kesmeden devam etmesi

• Sektörle doğrudan ilgili işletmelerin giderek daha kurumsal yönetilmesinin sağladığı yönetsel ve finansal avantajların şirketleri eskiye nazaran daha güçlü hale getirmesi

• Köyden kente göçün devam etmesine ek olarak artan mültecilerin büyükşehirlere akması sonucu özellikle batıdaki büyükşehirlerde kira ve mülk fiyatlarının artış trendinin diğer şehirlere göre daha fazla olması

• Genç bir nüfus yapısına sahip olmanın getirdiği doğal talebin devam etmesi,

• Çekirdek aile kavramının değişmesi, evlenme ve boşanmalar nedeniyle artan konut ihtiyacının devam etmesi

Kaynak: http://blog.zingat.com/gyoder-gosterge-ile-360-derece-gayrimenkul/

Körfez ülkeleri medyasının Türkiye emlak sektörü ilgisi!

Gayrimenkul sektörünün önemli yatırımcıları arasında gösterilen Körfez ülkeleri sermayedarları, Türkiye’deki gayrimenkullerle yakından ilgileniyor. Körfez ülkeleri için Türkiye emlak sektörünü öncelikli kılan özellikleri neler?  

Gayrimenkul alım satımında Türkiye ilk 10’da!

Dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarlarından Cityscape, bu yıl 24-26 Mart tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon öncesinde İstanbul’a davet edilen Körfez ülkelerinden medya mensupları, Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan ile bir araya gelerek, Türkiye gayrimenkul sektörü hakkında sorularını yöneltti.

Ahmet Kayhan’ın medya mensuplarına yaptığı özel bir sunumla, REIDIN’in yaptığı bilimsel çalışmalar, Türkiye gayrimenkul pazarı ve trendleri, gayrimenkul sektörüne demografinin etkisi hakkında bilgi verdi. İşte Ahmet Kayhan’ın Körfez ülkeleri medyasıyla buluşmasında öne çıkan açıklamaları:

• 2014 yılında 2.2 milyon konut alım satımı gerçekleşti. Bu alım satım konut, iş yeri gibi gayrimenkulle ilgili her şeyi kapsıyor. Bu rakam Türkiye’yi dünyadaki gayrimenkul alım satım işlemlerinde ilk 10’a yerleştiriyor.

• Her yıl  766 bin 527 konut tamamlanıyor. Bu her iki yılda bir Dubai’deki bir şehir büyüklüğünde bina yapıldığını gösteriyor.

• Son 2 yılda 400 milyar dolarlık gayrimenkul alım-satımı gerçekleşti. Buna ikinci el konutlar da dahil.

• Körfez ülkesi yatırımcıları İstanbul’dan sonra ağırlıklı olarak Trabzon’a ilgi gösteriyor.

• Körfez ülkelerindeki yatırımcılar İstanbul’dan ağırlıklı olarak 2+1 ve 3+1 konut tipinde daireler satın alıyor.

• Türkiye’de mortgage ortalaması 6 yıl. Bu Türkiye’deki tüketicilere daha fazla gayrimenkul için imkan sağlıyor ve tüketiciler de bunu iyi değerlendiriyor.

• Türkiye’nin 7 büyük şehri mortgage pazarının yüzde 80’ini kapsıyor.

• Ülkelerin yaşam standartlarını ve kalitesini belirleyen Standard&Poor’s’un Case-Shiller Home Price İndeksi’ne göre, Türkiye’deki 7 büyük şehir yüzde 36 oranında değer kazandı.

• Son 10 yılda Türkiye’de gayrimenkul en önemli ve kazandıran yatırım aracı oldu. GYODER araştırmasına göre Türkiye’de en çok güvenilen yatırım aracı gayrimenkul.

Kaynak: http://blog.zingat.com/korfez-ulkeleri-medyasinin-turkiye-emlak-sektoru-ilgisi/