Ev alanları bekleyen 5 ek masraf!

Ev almaya karar verdiğinizde sizi bekleyen masrafları biliyor musunuz? Hayalinizdeki evi buldunuz, satın alma işlemlerini gerçekleştirdiğinizde çıkacak masrafları önceden öğrenip önlem almakta fayda var. Ev sahibi olduktan sonra çıkacak ilk 5 masrafı sizin için derledik. 

 

Eşyalı ev almanın avantajları!

 

1) Tapu Harcı

Ev bedelinin binde 2’si oranında hesaplanan tapu harcını, hem alıcı hem de satıcı ödemeli… Bu ücrete çeşitli katsayılar kullanılarak hesaplanan döner sermaye bedeli de ekleniyor.

 

2) Çevre Temizlik Vergisi

Çevre Temizlik Vergisi, su tüketim miktarı esas alınarak belirleniyor. Hesaplanan “Çevre Temizlik Vergisi” konutlar için su faturasıyla birlikte tahsil ediliyor. Mülkün satın alındığı tarihte hesaplanmaya başlanıyor.

 

3) Gelir Vergisi

Konutun satış bedeli ile maliyet bedeli arasındaki fark “değer artış kazancı” olarak vergilendiriliyor.

 

4) Katma Değer Vergisi

İnşaattan alınan konutlarda net alanın 150 metrekareye kadar olması halinde yüzde 1, 150 metrekareyi aşması durumunda ise yüzde 18 KDV uygulanıyor. Bu uygulama ikinci el evlerin alım satım işlemlerinde geçerli değil…

 

5) Kira Vergisi

Gelir Vergisi Kanunu gereği, konutların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırılıyor ve bazı koşullarda gelir vergisine tâbi tutuluyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-alanlari-bekleyen-5-ek-masraf/

Kira gelir vergisi cezası nedir, nasıl hesaplanır?

Evini veya iş yerini kiraya veren kişilerin Gelir Vergisi Kanunu’na göre kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Peki kira gelir vergisini beyan etmeyenler için nasıl bir ceza uygulanıyor? Kira gelir vergisi cezası nedir?

 

 

 

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanıyor?
Vergi dairesine beyan edilen toplam kira gelirini içeren vergi her yıl iki eşit taksitle ödeniyor. Kira gelir vergisi hesaplaması, taşınmazın mesken veya iş yeri olmasına göre değişiklik gösteriyor. Kira gelir vergisi ödeyecekler “götürü gider yöntemi” veya “gerçek gider yöntemi” ile ödeme yapabiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-gelir-vergisi-cezasi-nedir-nasil-hesaplanir/