Gebelikte Seyahat Etmek

Hamile kadınlar sık sık hamilelik sıra­sında seyahat etmenin bebeklerine zarar verip vermeyeceğini sorarlar. Eğer hami­leliğinizde sorun yoksa ve yüksek risk al­tında değilseniz, seyahat etmek genellikle uygundur. Kesin planlar yapmadan ve bi­letleri almadan önce doktorunuza danışın.Araba, otobüs, tren veya uçak, ne ile seyahat ediyor olursanız olun, en azından saatte bir kere ayağa kalmak ve yü­rümek akıllıca bir davranıştır. Tuvalete yapacağınız düzenli ziyaretler belki bu gerekliliği karşılayabilir.

seyehat

Hamilelik sırasında seyahat etmenin en büyük riski, sizin tıbbi ve hamilelik geç­mişinizi bilen uzmanlardan uzaktayken bir sorun oluşmasıdır. Eğer yolculuk yap­maya karar verirseniz, planlarınızda man­tıklı olun. Aşırıya kaçmayın! Sakin olun.

Ne Zaman Hamile Kalınır?

İlk dönem yumurtanın büyüdüğü proliferasyon fazıdır. Bu dönemde, beyinde, hipofizden salgılanan FSH hormonu, yumurtalıklara etki ederek, yumurtayı ihtiva eden folikülün büyümesini uyarır. Büyüyen folikül içindeki granüloza hücreleri, estrojen salgılarlar. Estrojen seviyesi yükseldikçe, rahim içerisindeki endometriyum tabakasını uyarır. Endometriyum kalınlaşmaya başlar. Estrojen belli bir seviyeye ulaştığında, beyindeki hipofiz dokusunu uyarır, LH hormonunun salgılanmasını sağlar. Yükselen LH, folikülün çatlamasını ve folikül içindeki yumurtanın serbest kalmasını sağlar.

gebelikYumurta atıldıktan sonra, folikül, içine kanayarak korpus luteum denilen yapıya dönüşür. Korpus luteum, progesteron hormonu salgılar. Progesteron hormonu, endometriyumu sekresyon denilen yapıya sokar. Bu durum, yumurta spermle buluştuğunda embriyo oluşursa, onun yerleşmesine uygun bir ortam sağlar. Eğer gebelik oluşmazsa, korpus luteum 14 gün içerisinde fonksiyonunu yitirir ve hormon seviyelerin düşmesine bağlı olarak adet başlar.

Adet, endemetriyum tabakasının dökülerek rahim dışına atılmasıdır. O halde adet döngüsünün fazları:
– Proliferasiyon dönemi
– Yumurtlama
– Sekresyon dönemi
– Adet dönemidir.

Kadınlarda sekresyon dönemi 14 gündür ve sabittir. Diğer bir deyişle, yumurtlamadan sonra eğer gebelik oluşmazsa, 14 gün sonra adet gelir. Kadınlar normalde, 25-40 gün arasında adet görür. Düzenli adet görmek demek, adetin ne zaman geleceğini bilmek demektir. Yani, mutlaka 30 günde bir adet görmek gerekmez. Eğer bir kadın her ay 10 gün gecikmeyle adet görüyorsa, bu da normal kabul edilir. Düzensiz adet görenler, adetlerinin ne zaman geleceğini bilemezler. Herhangi bir zamanda adetleri başlayabilir.

Yumurtlama zamanını iyi hesaplayın
Düzensiz adet gören kadınlar, ne zaman yumurtlayacaklarını hesaplayamazlar. Düzenli adet gören bir kadın, bir sonraki adetinin ne zaman geleceğini bulmalı ve bulduğu tarihten 14 gün geri gelerek yumurtlama zamanını tahmini olarak hesaplamalıdır. Bulduğu bu tarihten 3 gün öncesinden başlayarak 3 gün sonrasına kadar olan dönem, yumurtlamanın olacağı gebe kalınabilir dönemdir. Örnek verecek olursak, bir kadının 35 günde bir düzgün adet gördüğünü varsayalım ve bu kadın ayın 5′inde son adetini görmüş olsun. Hesaplarken, bir sonraki adetini bulmak için 35 gün sonraya gidilecek ve ayın 10′u bulunacaktır. Bu tarihten 14 gün önceye gelindiğinde, ayın 26’sına ulaşılır. 3 gün öncesi ve 3 gün sonrası hesaplandığında, 23′ü ile 29′u arası hamile kalınabilir dönem olarak bulunur.

Gebeliğin 11. Haftasında Sizin ve Bebeğinizin Durumu

Bu haftaya kadar, bebeğinizin baş bö­lümünden kalçaya kadar olan uzunluğu 4.4 ila 6 cm’dir. Ağırlığı ise yaklaşık 8 gramdır. Bebeğinizin boyutu hemen he­men küçük bir limon kadardır.

Sizin Büyüklüğünüz Ne Kadar? Siz Ne Kadar Değiştiniz?

Bebeğinizde büyük değişimler olur­ken, sizdeki değişimler büyük olasılıkla daha yavaş ilerliyor. İlk trimesterın he­men hemen sonundasınız rahminiz cenînle birlikte büyümesini sürdürüyor. Pelvisinizi kaplayacak kadar büyük ve karnınızın altında, kasık kemiğinizin üs­tünde hissediliyor olabilir.Bebeğinizin hareket ettiğini henüz hissedemezsiniz. Eğer bu dönemde bebeği­nizin hareket ettiğini hissettiğinizi düşü­nüyorsanız, ya gazınız vardır ya da ha­milelikte düşündüğünüzden daha ileri bir aşamadasınızdır.

gebelikte-1-ay

Bebeğinizin Büyümesi ve Gelişimi
Fetal büyüme artık hızlıdır. Gelecek haf­ta bebeğinizin baş bölgesinden popoya kadar olan uzunluğu iki katına çıkacaktır.Baş hemen hemen bebeğin uzunluğu­nun yansı kadardır. Baş büyüdükçe (dikleştikçe veya omuriliğe doğru yaşlandık­ça) çene göğüsten ayrılır ve boyun gelişip uzar. El parmaklarındaki tırnaklar oluşur.
Dış üreme organları, ayırt edici özel­likler göstermeye başlıyor. Ceninin er­kek veya dişi olmasıyla ilgili gelişimi 3 hafta içinde tamamlanacak. Eğer bu noktadan sonra düşük olursa, bebeğin erkek mi yoksa kız mı olduğunu söyle­mek mümkün olabilir.Bütün embriyolar, dış görünümleri iti­barıyla aynı şekilde görünerek yaşama başlarlar. Embriyonun erkek mi dişi mi olacağı, embriyoda bulunan genetik bil­gi ile belirlenir.

Sizde oluşan Değişimler

Bazı kadınlar, hamilelik döneminde saçlarında ve tırnaklarında değişimler fark ederler. Bu herkeste olmaz, ama eğer sizde olursa, endişelenmeyin. Bazı şanslı kadınlar hamilelik döneminde saç ve tırnak büyümesinde bir artış görürler. Bazıları, bu dönemde saçlarının dökül­düğünü fark eder.

Babaya Tavsiye

•Sabah bulantısı, baş ağrıları ve değişen bir bel ölçüsüne rağmen hamile­liğin bir mucize olduğunu hatırlayın Hamilelik ve doğum, yaşamınızda sınırlı sayıda olacak bir dene­yimdir. Bu Özel zamanın keyfîni be­raber çıkarın. İleride ebeveyn olma­sa mn zorluklarım sevgiyle hatırlayacaksınız ve büyük olasılıkla “O kadar da kötü değildi” diyeceksiniz. 1 Böyle olacağını biliyoruz, çünkü çiftler tekrar çocuk yapmaya karar
verirler ve daha fazla çocuk sahibi olmak isterler.Yine de bazı doktorlar, bu farklılıkla­rın saçın ve tırnakların büyüme sürecin­deki bir “aşama” olduğunu ifade ederler. Bu tür farklılıklar nadiren kalıcı olur. Bu değişimler için yapabileceğiniz çok az şey vardır ya da hiçbir şey yoktur.