Plastik Cerrah Seçimi

Doktorlar Aile doktorunuz, dahiliye (iç hastalık­ları) uzmanınız, genel cerrahınız ya da jinekologunuz bir plastik cerrah tavsiye edebilir. Ona, kaç kişiye bu cerrahtan bahsettiğini; geri beslemenin nasıl olduğunu ve kendi aile bireylerinden birini bu plastik cerraha yollayıp yollamayacağını sorunuz.

DOKTORLARIN ÖZELLİKLERİNİ KONTROL EDİNİZ
Aday listenizi oluşturduğunuzda, listenizdeki adayların özelliklerini kontrol ediniz. İyi özellikler, başarılı bir ameliyatı garanti edemezse de, başarı olasılığını kayda değer ölçüde arttırabilir:

Eğitim Cerrahınızın hangi okulda okuduğundan ziyade, ne tür bir eğitim aldığı daha önemlidir. Cerrah, plastik cerrahi dalında akredite bir ihtisas programını tamamlamış mı? Böyle bir program, tüm rekonstrüktif ve estetik işlemleri içeren 2 ya da 3 yıllık yoğun bir eğitimi kapsar. Cerrahınız bu işlemlerin birkaçı üzerinde yoğunlaşmayı seçmiş olsa da, böyle kapsamlı bir eğitim, becerileri için sağlam bir temel oluşturur.

Dernek Sertifikasyonu Herkes “dernekten sertifi­kalı” kavramını duymuştur, fakat çok az kişi bunun ne anlama geldiğini bilmektedir. Seçtiğiniz doktorun, Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’nden (ABPS) serti­fikalı olmasına dikkat ediniz. Böyle bir sıfat (unvan); bu doktorun akredite bir tıp fakültesinden mezun olduğunu ve en az 5 yıllık genellikle 3 yılı genel cerrahi ya da eşdeğeri konusunda ve 2 yılı da plastik cerrahi konusunda olmak üzere ek bir ihtisas progra­mını tamamladığını gösterir. ABPS tarafından belge­lendirilmek için bir doktorun aynı zamanda 2 yıl plastik cerrahide çalışması ve kapsamlı yazılı ve sözlü sınavları vermesi gerekir.

Hastane Ayrıcalıkları Ameliyatınız doktorun özel muayenehanesinde gerçekleştirilecek olsa bile, bu işlemi bölgenizdeki akredite bir hastanede uygulamak için ayrıcalıkları olmalıdır. Doktora, ayrıca­lığının olduğu hastanenin adını sorunuz ve teyit etmek için hastaneye telefon ediniz. Deneyim Listenizdeki cerrahlara, yaptırmak istedi­ğiniz işlemi ne kadar sıklıkla ve en son ne zaman uyguladıklarını sorunuz. Teknik, pratikle gelişir.

Genel geçer kural olarak, cerrahın bu işlemi en az ayda birkaç kez uyguluyor olması ve son uygulama­sını 6 aydan daha uzun bir süre önce gerçekleştir­memiş olması gerekir.

PLASTİK CERRAHLARLA GÖRÜŞMEK
Listenizdeki aday sayısını iki ya da üçe düşürdüğü­nüzde, kararınızı vermeden önce bu adayların her biriyle bir ön görüşme yapınız. Doktorların özellik­leri muhteşem olsa da, adaylarla yüz yüze görüşmek faydalıdır. Bir insan olarak her biri için bir duygu geliştirebilir; her birinin sizin için ne tür bir cerrahi prosedür (uygulama) tavsiye ettiğini öğrenebilir ve yaptıkları işlerin öncesinde ve sonrasında çekilen fotoğrafları görebilirsiniz. Danışma (konsültasyon) ücretini önceden sorunuz. Konsültasyon sırasında cerrahi, anestezi ve kurumsal ücretleri öğreniniz. Notlar alınız. Birkaç cerrahla görüşerek, ilgilendiğiniz işlem için makul bir ücretin ne olduğu konusunda daha net bir fikre sahip olursunuz. Herhangi bir nedenden ötürü bir doktordan hoşlanmazsanız, başka bir doktor seçiniz.

PLASTİK CERRAHLARA SORULACAK SORULAR
1 Mesleki nitelikleriniz ve eğitiminiz nedir?
2 Bu işlemi ne kadar sıklıkla yapıyorsunuz?
3 Ne tür komplikasyonlar olabilir ve deneyimlerinize göre her bir komplikasyonun görülme sıklığı nedir?
4 Bu işlemi yaptıran ve resimlerinin çekilmesine izin veren kişilerde elde ettiğiniz en iyi sonuçları ve tipik sonuçları gösteren ameliyat öncesi ve sonrası fotoğ­rafları görebilir miyim?
5 Bana, bu işlemi yaptıran ve deneyimleri konusunda bu işlemi yaptırmak isteyen diğer kişilerle görüşmeyi kabul etmiş olan bir iki kişinin adını verebilir misiniz?

Konsültasyon sırasında:
■ İşlemi detaylı olarak açıklayan ve sorduğunuz tüm soruları anlayabileceğiniz bir dilde yanıtlayan,
■ Bu işlemi yaptırma isteme sebeplerinizi ve beklenti­lerinizi soran, bunları sizinle müzakere eden ve tavsi­yeleri konusunda sizin görüşlerinizi soran,
■ Gereksiz işlemler üzerinde düşünmeniz için size baskı yapmadan alternatifler sunan,
■ Mesleki nitelikleri, deneyimi, ücretler ve ödeme politikaları konusundaki sorularınızı hoş karşılayan,
■ Ameliyatın risklerini ve olası sonuçları açıklayan (Eğer cerrah size olası sonuçları göstermek için kişilerin fotoğraflarını gösterirse ya da bilgisayar kullanırsa, sizin elde edeceğiniz sonuçların bunlara uymayabileceğini net bir şekilde belirtmelidir.),
■ Son kararın sizin olduğunu söyleyen birini tercih ediniz.


PLASTİK CERRAHINIZI SEÇTİKTEN SONRA

Cerrah ilk ziyaretinizde niçin ameliyat yaptırmak istediğinizi soracak; tedavi edilecek bölgenin yapısını analiz edecek ve amaçlarınızın gerçekçi olup olmadığını değerlendirmenize yardımcı olacaktır. İyi cerrahlar, bir ameliyatla neyin değiştirilip neyin değiştirilemeyeceği konusunda çok dürüsttürler. Cerrah; sağlık durumunuz, ilaçlar, daha önce geçirmiş olduğunuz ameliyatlar, alerjiler ve sigara içme, alkol kullanma gibi alışkanlıklar hakkında sorular da sorarak hastalık öykünüzü (geçmişinizi) öğrenmelidir. Kullanılacak olan anestezi türü, insizyon (ameliyat kesişi) izleri, olası acı (ağrı), ameliyatın süresi ve ameliyattan sonra sizi nelerin beklediği de dahil olmak üzere prosedürü (uygulamayı) iyice anlama­lısınız. Hasta rıza formunu okuyup anladıktan sonra imzalayınız.

Kaş Kaldırma Ve Alın Germe

PROSEDÜR (UYGULAMA)
Çoğu kaş kaldırma ameliyatı, rahat­lamanızı sağlamak için bir sakin­leştirici eşliğinde lokal anestezi kullanılarak ayakta tedavi bazında gerçekleştirilir. Çoğu kişide insizyonlar saç çizgisi gerisine yapılır. Özellikle alnı çok geniş olan bazı kişilerde, cerrah insizyonu saç çizgisine yapabilir. Kelleşen erkeklerde insizyon, alındaki mevcut bir alın çizgisi üzerine yapılır.Geleneksel bir kaş kaldırma ameliyatında, insizyon bir kulağın üzerinden başlar; alnın üst kısmından geçerek başın diğer tarafına iner ve diğer kulağın üzerinde biter. Cerrah, alttaki dokuyu almak ve alın kaslarını gevşetmek, almak ve değiştirmek için alın derisini kaldırır. Kaşlar, kaşlann altındaki dokuların yukanya doğru asılmasıyla kaldırılır. Dikey çizgilere neden olan kaslar alınarak dikey çizgiler azaltılır.

kas-kaldirmaEndoskopik kaş kaldırmada cerrah, saç çizgisine 1 inç uzunlu­ğunda 3-5 tane insizyon yapar. Endeskop (ucuna bir monitöre bağlı küçük bir kameranın takılı olduğu kaleme benzer bir boru) bir insizyondan içeri sokulur. Küçük bir neşteri olan bir alet de bir başka insizyondan (keşiden) içeri sokulur. Cerra­hınız monitörden kas ve dokuları izleyerek alın derisini kaldırmak ve bu kaslan almak ya da germek için neşteri kullanır. Kaşlarınız kaldınlıyorsa, deri altındaki dikiş­lerle ya da saç çizgisinin gerisine yerleştirilmiş geçici vidalarla daha yukan bir seviyeye tutturulur.

Her iki uygulamada da insizyonlar klipslerle ya da dikişle kapatılır ve ya sarılmaz ya da üzerine gazlı bez konularak elastik bir bandajla sarılır. Klipsler ve dikişler birkaç hafta içinde alınır. Bir hafta kadar göz ve yanak bölgelerinizi de etkileyebilecek hafif bir şişme görülebilir. Geleneksel bir alın germe ameliyatı geçiren kişiler, başlarında ve alınlarında birkaç yıl uyuşukluk ve kaşıntı yaşaya­bilirler. Endoskopik bir ameliyat geçiren kişilerde genellikle daha az uyuşukluk ve kaşıntı görülür.

İYİLEŞME SÜRECİ (NEKAHAT DÖNEMİ) VE KOMPLİKASYONLAR
İnsizyon (Keşi) çizgisi boyunca, ya da insizyon çizgisinin hemen üzerinde, görülen his kaybı özellikle geleneksel yöntemin kullanıldığı vakalarda yaygındır. Genellikle geçicidir fakat bazı kişilerde bölgenin tekrar his kazanması çok yavaş gerçekleşir. Nadir vakalarda, kaş hareketle­rini kontrol eden sinirler bir ya da her iki ucundan de zedelene­bilir. Bu, kaşları kaldırma ve alnı kırıştırma yetisinin kaybına neden olur. Bu sorunu çözmek için ek bir ameliyat gerekebilir.

Geniş bir yara izinin oluşması da nadir olarak görülen bir komplikasyondur. Bu durumda da ek bir ameliyat, daha ince yeni bir yara izine neden olarak problemi çözebilir. Bazı kişilerde yara izinin kenarında saç kaybı görülür. Endoskopik bir kaş kaldırma ameliyatı esnasında bir komplikasyon oluşursa, cerra­hınızın endoskopik yöntemden vazgeçip geleneksel, açık yönteme geçmesi gerekebilir. Bu, daha geniş bir yara izine neden olabilir.