Mononükleoz ( Öpüşme Hastalığı )

Bebeklerde görülen belirtiler ateşle ve dalak şişmesi ile sınırlı olabilir. Daha büyük çocuklarda görülen belirtiler yetişkinlerde görülen belirtilere benzer.

opucuk

Bu hastalığa yakalanan bebekler ve çocuklar istirahat etmeli ve kendilerini iyi hissedene kadar okula ya da bakım evlerine gitmemelidir. Dalak büyümesi 2-4 hafta boyunca sürebilir ve herhangi bir spor aktivitesi ya da oyun sırasında karna alman bir darbe ile yırtılma riski büyüktür. Çocuğunuzun spor aktivitelerinden ne kadar süre uzak kalması gerektiğini doktorunuza sorun.

Uyuz

Dişiler bir ay boyunca her gün bu yuvalara iki – üç yumurta bırakırlar. Yaklaşık olarak 2 hafta sonra yumurtalar olgunlaşır. Yetiş­kinler ortaya çıkar ve birbirleriyle çiftleşirler ve sonrasında da deriyi tekrar istila ederler. Hamile dişiler, yakın fiziksel ya da cinsel temas esnasında ve istilaya uğramış yatak örtüleri ya da giysiler aracılığıyla bir kişiden bir diğerine geçerler.

kopekte-uyuz

SEMPTOMLAR
Uyuz enfestasyonu yoğun kaşın­tıya neden olur. Dişilerin yapüğı yuvalar, ucunda küçük yuvarlak bir yumru olan koyu renkli dalgalı çizgiler olarak görünür. Yuvaların çevresinde genellikle, küçük böcek ısırıklannı andıran, küçük kırmızı yumrulardan oluşan simetrik bir döküntü (raş) görülür. Uyuzun başlıca sendromu olan yoğun kaşınü; özellikle geceleri azar ve böceğin dış salgısına (dışkısına) karşı geliştirilen bir reaksiyondan kaynaklanır. Sonuç olarak, ilk enfestasyon bir ay ya da daha uzun bir süre fark edilmeyebilir ve kaşıntı, akarlar temizlendikten sonra hafta­larca devam edebilir. Kaşıma, uyuza karşı vücudun en iyi savunmala­rından biridir çünkü uyuz akarlan yuvalannın dışında yaşayamazlar. Kaşıma, yumrulann kabuk bağlayarak sedef hastalığını  andırmasına neden olabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Uyuz olduğunuzu düşünüyorsamz, doktorunuzu görünüz. Dokto-t runuz, banyodan sonra boyundan aşağıya dökülerek uygulanan reçeteyle satılan bir ilaç önere­cektir. Doktorunuz reçeteyle satılan ağız yoluyla alınan bir ilaç da önerebilir. Kaşıntıyı kontrol altına almak için antihistaminlere, hafif ağn kesicilere ve/veya kalamin losyonuna da ihtiyaç duyulabilir.

Giysiler ve yatak örtüleri, enfestasyonun tekrarlanması önlemek için sıcak suyla yıkanmalı ve sıcak hava üfleyen bir kurutucu ile kurutulmalıdır. Cinsel ilişkiye girdiğiniz kişiler ile yakın temasta bulunduğunuz aile bireyleriniz ya da arkadaşlarınız da onlarda semptomlar bulunmuyor olsa bile tedavi edilmelidirler.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Genellikle çocuklukta görülen impetigo, oldukça bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyondur. Cildin herhangi bir yerinde oluşabilecek bu enfeksiyon, genellikle burun ve ağız çevresinde görülür. Bakteriler deriye soğuktan oluşan çatlaklar, kesikler ya da çizikler yoluyla girerler; sonra da çoğalırlar ve yayılırlar. İmpetigo, ekzama gibi kaşıntılı bir cilt hastalığı komplikasyonu da olabilir

SEMPTOMLAR
İmpetigo genellikle cildin kızarması şeklinde kendini gösterir. Bir ya da iki gün içinde bir grup su kabarcığı belirir. Genellikle, su kabarcıklan çok küçük ve hassas oldukları için (dolayısıyla da, çok çabuk patladık­larından) fark edilmezler. İmpetigo bazen de su kabarcıklarına değil küçük şişkinliklere neden olur. Bu su kabarcıklan ya da şişkin­likler patladığında, nemli, hassas, kırmızı deri bölgeleri ortaya çıkar ve saydam bir sıvı salgılanır.

Sonrasında, kızarmış bölgenin etrafı kaşıntı yapabilen, bal renginde bir kabuk bağlar. Şiddetli durumlarda impetigo ateşe neden olabilir ve yüz ya da boyun lenfleri şişebilir. Özellikle küçük çocuklar, böbrek iltihabı  ve kan enfeksiyonu  gibi komplikasyonlara meyillidirler.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Enfeksiyon kolayca yayılabilece­ğinden, enfeksiyondan etkilenen bölgeye dokunmaktan kaçınmak gerekir. Sizde ya da çocuğunuzda impetigo varsa, doktorunuza danışınız. Doktorunuz mupirosin gibi antibiyotik bir hap, iğne ya da deri kremi verebilir. Hepsi de çok etkilidir; enfeksiyonu yaklaşık bir haftada tedavi ederler.

Aşağıda belirtilen sağlık kural­larına titizlikle uymamız, impetigonun tedavi edilmesinde ve yayıl­masının önlenmesinde önemlidir:

■ Çarşaflannızı ve yastık kılıflarınızı her gün yıkayınız.

■ Sabun, havlu gibi kişisel eşyala­rınızı aile bireylerinizle ortak kullanmayınız.

■ Su kabarcıklannın çevresindeki alanı su ve sabunla yıkayınız (Duş tutmak oldukça etkilidir). Nazik bir şekilde su ve klorheksidin gibi antiseptik bir solüsyonla yıkayarak yara kabuklarının atılmasını sağlayınız ve sonra bu bölgeyi kurulayınız. Bu, bölgeye uygulanacak lokal preparatlann enfeksiyona daha iyi ulaşmasını sağlar.

■ İmpetigo çok bulaşıcı olduğundan, enfeksiyon geçene kadar impetigosu olan çocuklar diğerlerinden uzak tutulmalıdır.