Kentsel dönüşüm yönetmeliğinde yapılan yeni değişiklik gündeme sıcak bir gelişme olarak geldi. Riskli bina için ada düzeyinde artık 3’te 2 çoğunluk aranacak!
Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, NTV’de Finans Kafe programında kentsel dönüşüm yönetmeliği ile ilgili yeni düzenlemeyi değerlendirdi. Finans Kafe’de Melda Yücel Kocaalp’in sorularını yanıtlayan Ahmet Kayhan, yeni düzenlemeyi olumlu bir gelişme olarak yorumladı.
3’te 2 kuralı ada özelinde hâlâ devam ediyor
Binalar için 3’te 2 çoğunluk şartı kalkıyor mu? Alanlara mı kayıyor bu şart?
Kentsel dönüşümün ciddi bir gereklilik olduğu gerçeğini bir kenara koyalım. Kentsel dönüşümün kentin dönüştürülmesi anlamında oturtulabilmesi için bina özelinden daha çok ada üzerinde gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Maalesef bu gerçekleştirilemedi. Devlet bunu zamanında mal sahibine, inşaat sahibine, bilir kişiye bırakmıştı. Şimdi yeni yönetmelikle 3’te 2 kuralı bina özelinde kalkmakla birlikte, ada özelinde 3’te 2 kuralı hâlâ devam ediyor. Bu gelişmeyi inşaat sektörü ve işini düzgün yapmak isteyen inşaatçılar için olumlu değerlendiriyorum.
Binaların dönüştüğünü, kentlerin dönüşmediğini söylerdik. Bu nokta itibariyle artık ada bazlı dönüşümleri, gerçek anlamda altyapının da dönüştüğünü mü göreceğiz? Böylesine bir pozitif dönüşüm olur mu?
Kesinlikle. Zaten gayrimenkul ekonomisine baktığınızda, buradaki ölçek ekonomisinin birebir inşaat sektöründe uygulanabilir olduğunu görüyoruz. Siz bina üzerinde geliştirme yapmaya çalıştığınız zaman hem finansman, hem gelişim, hem çevre anlamında her zaman emsale takılmak zorundasınız.
Emsali geliştirmezseniz o binanın finansmanı çok zor. Ama parselden çok ada üzerinde daha geniş çerçeveli bir geliştirme yapabildiğiniz zaman o konut projesinin içine otoparkı, çocuk parkını, yeşil alanları koyabilirsiniz. Daha az emsalle daha büyük değer yaratabilirsiniz. Böylelikle daha profesyonel, uzun süreli, sağlıklı, nefes alan projeleri ada özelinde yapabilirsiniz. Bu maalesef kentsel dönüşüm ile ilgili yasa çıktığından beri süregiden ve kansere dönüşmeye yakın bir problemdi. Buna mutlaka müdahale edilmesi gerekiyordu, ki zamanlaması da çok güzel oldu. Çünkü faizlerdeki düşüşün talebi artırdığı bir döneme yaklaştık. Bina dönüşümünden gerçek kentsel dönüşüme geçişte büyük fayda sağlayacağını rahatlıkla görebiliyoruz.
Kaynak: http://blog.zingat.com/daha-az-emsale-daha-buyuk-deger/