Bakan açıkladı: Deprem riski yüksek İstanbul ilçeleri!

İstanbul’da dört fay hattının ömrünü tamamladığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’un deprem riski yüksek ilçelerini açıkladı ve kentsel dönüşümün hız kazanması gerektiğine dikkat çekti.

 

Kartal’dan Beykoz’a, Sarıyer’den Avcılar ve Büyükçekmece’ye

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 7 milyon binanın yenilenerek sağlamlaştırılması gerektiğini belirtti. Bakan Özhaseki, İstanbul’un Kartal’dan Beykoz’a, Sarıyer’den Avcılar ve Büyükçekmece’ye uzanan şeridine vurgu yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

 

 

“Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak”

“1999 sonrası yapılan binaların biraz sağlam olduğunu kabul ediyoruz. 1999’da yönetmelik değişikliği var. Yeni binalar biraz sağlam. 5 milyon civarında. 1999 öncesi 15 milyon stok var. Bunların en az yarısı riskli. Yani 6-7 milyon binanın yenilenmesi, sağlam hale gelmesi gerekli. Özellikle en büyük risk İstanbul’da. Dört fay kırığı var. Dördünün de zamanı dolmuş. Fay kırıklarının hepsi her an patlayabilir. Bilim adamlarının görüşü şu; 2030’a kadar İstanbul’da büyük ihtimalle deprem olur. 2050 diyenler azınlıkta. Büyük çoğunluğu 2030’u işaret ediyor. Deprem kesin. 7 ile 7.5 arasında şiddeti olacak.

 

 

Deniz kenarları. Kartal’dan başlayarak Beykoz’a doğru, Sarıyer’den başlayarak Avcılar’a ve Büyükçekmece’ye doğru, özellikle birkaç katın üzerinde olanlar riskli gözüküyor. 1999’dan önce yapılanlar. Bunun için çok hızlı olarak kentsel dönüşümün uygulanması lazım. Bunu yapacak olanlar belediyeler. Projelerini getiren belediyelere yardımlarımız oluyor. Bazı belediye başkanı arkadaşlarımız hiç aldırış etmiyor. Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak. Belediye başkanı arkadaşlar vatandaşlarımızı zorlasınlar. Projeleri bize getirsinler.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/bakan-acikladi-deprem-riski-yuksek-istanbul-ilceleri/

Galataport 2018’e hazırlanıyor

“Türkiye’nin deniz turizme için en prestijli projesi” olarak tanımlanan Galataport’ta çalışmalara başlandı. Karaköy’den Tophane’ye uzanan alanda hayata geçecek Galataport’un 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.

1.1 milyar dolarlık proje

Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi olarak da bilinen Galataport için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın olumlu ÇED raporu vermesinin ardından çalışmalar hareketlendi. Proje ofis alanları, otel, mağaza, restoran, kapalı otopark, rekreasyon alanları ve kruvaziyer termal binasını içeriyor.1.1 milyar dolara hayata geçecek proje Doğuş Grubu ile Bilgili Holding imzasını taşıyacak.

Galataport projesi, İstanbul’un yeni turizm adresi olması beklenen Karaköy’ü yatırımcıların gözünde daha da değerli kılıyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/galataport-2018e-hazirlaniyor/

Adım adım riskli bina tespiti!

Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahibi olduğu binayı yenilemek isteyenler için ilk şart risk raporuna sahip olmak… Peki kimler kentsel dönüşüme başvurabilir? Riskli bina raporu nasıl alınır? Riskli bina raporu alan hak sahipleri kentsel dönüşüm sürecini yaşarken nasıl hareket etmeli, nelere dikkat etmeli? Riskli bina yakımı nasıl olmalı?

 

Risk tespiti için neler yapmalı?

Kentsel dönüşümden faydalanmanın ilk adımı, söz konusu binayla ilgili risk tespitinin yaptırılması… İşte risk tespiti yaptırmak için bilmeniz gerekenler…

• Risk tespiti için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büşükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlık tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara başvurmak gerekiyor.

Risk tespiti başvurusu için, başvuru sahipleri sayısında herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Maliklerden birinin veya kanuni temsilci olarak seçilen kişinin müracaatı risk tespiti sürecinin başlaması için yeterli.

• Risk tespiti başvurusu, tapu belgesi ve kimlik belgesi fotokopisiyle yapılıyor.

• Riskli yapılar, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor.

• Riskli olduğu tespit edilen binalar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor.

• Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından incelenen raporlarda bir eksik veya yanlış hususlar varsa rapor ilgililere iade ediliyor. Onaylanan raporlarsa ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/adim-adim-riskli-bina-tespiti/

Bakanlıktan “ekolojik” kentsel dönüşüme teşvik!

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Performans Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği taslağı hazır. Peki “kentsel dönüşümde ekolojik model” olarak tanımlanan taslak kentsel dönüşüm projelerinde nasıl bir katkı sağlayacak?

Dünyayı kurtaran 7 yeşil bine için tıklayınız.

 

Hedef yıllık yüzde 44 tasarruf

Bakanlık, kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilen projelerde karbon salınımını azaltan yapılara teşvik sağlayacak. Projelerin ekolojik özelliği arazi kullanımı, su, ulaşım, enerji ve malzeme ile ilgili performansına göre değerlendiriliyor olacak. Ekolojik modelle yıllık hane başı ve kamu giderlerinde toplam yüzde 44 tasarruf elde edilmesi amaçlanıyor.

Gayrimenkulde yeşil etkisi için tıklayınız.

 

Karbon hesap makinesi!

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kuracağı karbon hesap makinesi sayesinde başvuru sahiplerine şu konularda ekolojik adımlarının nakdi karşılığıyla ilgili destek sağlayacak: Kentsel dönüşüm alanında kullanılabilecek sürdürülebilir teknolojilerin seçimi, projenin yaşam boyu maliyetine etkisi, elde edilen enerji, su gibi tasarruflar…

Kaynak: http://blog.zingat.com/bakanliktan-ekolojik-kentsel-donusume-tesvik/