Hava Yolu ile Bulaşan Enfeksiyonlar için Esans Yağı Karışımı

Hazırlanışı:
Bütün esans yağlarını cam bir şişede birleştirin. 30 ml damıtık suya esans yağı harmanından 10 ila 12 damla ilave edin ve iyice çalkalayın.

Kullanım: Yağ harmanını bir hava temizleyicisine ilave edin.

Hava Yolu ile Bulaşan EnfeksiyonlarEsans yağları burun spreyleri olarak alınabilirler, sıcak suya ilave edilip solunabilirler ve sauna veya buhar kulübelerinde kullanılabilirler. Eğer dikkatli davranılırsa, birkaç tanesi dahilen alınabilir. Pelin gibi bazı esans yağları öylesine güçlüdür ki, hiçbir şart altında dahilen alınmaları tavsiye edilmez. En iyisi esans yağlarının dahili kullanımı ehliyetli bir aromaterapist kontrolünde olmasıdır.

Esans yağları burun ve sinüs örtücü zarları üzerinde bulunan bakteriler ile doğrudan temasa girerek ve buralardan emilip doğrudan sisteme dahil olarak etki ederler. Bu şekilde bitkinin etkin özellikleri mide-bağırsak sistemini atlayıp doğrudan kan dolaşımına katılırlar. Esans yağı hazırlamak çok fazla bitki kullanmayı gerektirdiğinden, bu yağların etkileri çok güçlüdür. Onların gücü hakkında bir fikir sahibi olmak için vücuda 30 ml esans yağı almak için (fikir olarak oldukça kötü), bu miktar yağı verecek bitki formundan hemen aynı etkiyi göstermesi için 2,75 kg yemeniz gerekir. Esans yağlarının büyük oranda seyreltilmelerinin, damlalıklarla kullanılmalarının, veya dahileri çok az miktarlarda (bir defada 1 ila 5 damla) kullanılmasının nedeni budur. Dahilen alındıklarında son derece zehirleyici olabilirler.

Genel Uygulamalar

Esans yağlarının en iyi kullanım yollarından biri de hava temizleyicilerinde kullanmaktır ki burada esans yağları odalarda, iş yerlerinde solunan havaya verilip gün boyu iyileştirici etkilerinin solunması sağlanabilir. Hava temizleyicileri değişik tiplerde olabilir.En iyileri küçük hava pompası olan elektrikli tiplerdir, bunlar esans yağlarını küçük parçacıklar halinde havaya dağıtırlar.

Gebelikten Korunma Ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Hamile kalmak istemiyorsanız, hem sizin, hem de partnerinizin bir korunma yöntemi uygulamanız gerekir. Lateks veya poliüretan bir kondom ya da prezervatif kullanmak, hem cinsel yolla bulaşan hastalıklardan hem de hamilelikten korunmayı sağlayan tek korunma yöntemidir ama % 100 güvenli değildir.

aids2

Kadın prezervatifinin, istenen sonucu vermesi açısından erkek prezervatifi kadar etkili olduğu kanıtlanmamıştır; ancak bir kadın prezervatifi kullanmanın hiç prezervatif kullanmamaktan çok daha güvenli olduğuna da şüphe yoktur. Prezervatif kullanmadan yapılan anal ve oral seks de cinsel yolla hastalık bulaştırabilmektedir.

Tifo Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Etkeni Salmonella typhi’dir. Gram negatif, sporsuz, aerob ve flagelli basillerdir. Kuluçka dönemi 1-3 haftadır. Kirli besin maddeleri ve suyla ya da insandan insana bulaşır. Enfeksiyon dozu yani oral alınan mikrop miktarı ne kadar fazlaysa enkübasyon zamanı da o kadar kısadır.

Klinik tablo: Merdiven basamakları tarzında yükselen ateş, başağrıları, bitkinlik, iştahsızlık, konstipasyon ve bronşitle başlar; ikinci haftadan itibaren yüksek temperatür kontinua karakterini alır (39-40 °C), rölatif bir bradikardi vardır ve bazan hafif bir ense sertliği bulunur. Devamlı uyku hali, dalgınlık, komatö durum tifo için tanı koydurucudur. Derideki rozeoller ikinci haftanın sonuna doğru ortaya çıkarlar. Laboratuar bulgusu olarak daima bir lökopeni ve lenfositoz vardır, eozinofiller azalmış veya kaybolmuştur. İyileşme döneminde eozinofiller gözükmeye başlar. Alman literatüründe bu bulguya “Tan yeri ağarması” belirtisi denir. Ateş, lizis tarzında düşer.

Tanı: Hastalığın 8 inci gününden itibarentifo Gruber-Widal reaksiyonu pozitiflesin Hastalığın 1. ve 3. haftalarında kan kültürü pozitif çıkar. 2. haftanın sonunda veya 3. haftanın başında feçeste ve idrarda basil çıkmaya başlar. Gruber-Widal reaksiyonunun pozitif kabul edilebilmesi için 0 antikorunun 1/160 m üstünde bulunması gerekir.

Profilaksi: Hastaların izole edilmesi şarttır.

Aşılama: Tifo basillerinden aseton ekstraksiyonu ile elde edilen tifo aşısı 1 ay ara ile 2 defa 0,5 mi s.c. zerkedilir. İlk aşıdan 4-8 yıl sonra rapel aşı yapılır. Yurdumuzda tifo endemik olarak bulunduğu için 3 yaşından itibaren çocukların aşılanması gerekir. Aşılananlar ya tifoya tutulmazlar, yahut tutulsalar bile hafif atlatırlar.

Tedavi
Hastane tedavisi gerekir. Bol vitaminli, sindirimi kolay ve kaloriden zengin bir diyet uygulanır. Günlük sıvı miktarı 1,5-2 litre olmalıdır. Konstipasyona karşı müshil verilmez, gliserinli ılık küçük lavmanlar yapılır.

Antibiotik tedavisi: En seçkin tifo ilâcı kloramfenikoldür. Kloramfenikol (Kemicetine, Synthomycetine, Vi-Klorin) dozajı: Günde 4 defa 750 mg (3 kap¬sül) olmak üzere günlük doz 3 g dır. Buna 12 gün devam olunur. Ağızdan alamayan hastalara i.v. yoldan verilir. Klorakfenikole dirençli hastalarda amoksisilin, ampisilin, Co-trimaksazol verilebilir. Amoksisilin (Alfoxil, Demoksil, Ampicina v.s.) dozajı: Günde 4 defa 1 g (toplam 4 g) verilir. Ağızdan alamıyanlarda i.v. uygulanır ve tedavi 2 hafta sürer. Co-trimaksazol (Bactrim, Bacton) dozajı: Günde 2 defa 160 mg (toplam 4 tablet) verilir ve 2 hafta devam edilir.

Kortikosteroid tedavisi: Ağır tifo vak’alarında kullanılır.Dozajı: Günde 3 defa ikişer ampul (50 mg) prednizolon (Prednisolon “Linz”) veya 40 mg metilprednizolon (Prednol-L) i.v. verilir. Hastadaki ağır dalgınlık hali düzelince doz azaltılıp kesilir.

Tifo komplikasyonlarının tedavisi

Kanama: Hastalığın 2. ve 3. haftası içinde Peyer plaklarının ülserasyonları kanayabilir.

Tedavi: Kan transfüzyonları. Bazı vak’alarda cerrahî tedavi gerekebilir.

Aids Hastalığı ve Belirtileri

Klinik tablo: Basit enfeksiyon tablosu gösteren hastalarda ateş, kırıklık, uyku hali, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları ve yaygın küçük lenfadenopati bulunur. Bazan meningo-ensefalopati tablosu görülebilir. Bu dönem birkaç haftada geçer. Hastalık latent döneme girer. Bu esnada seropozitif durumdadır. Bu dönem sürüp giderken AİDS tablosu ortaya çıkar ve prognoz çok kötüleşir.

Tanı: AİDS ile ilgili kompleks” tanısı için bazı kriterler vardır; 3 aydan beri sürüp gelen ateş, zayıflama, inguinal bölgeler dışındaki bölgelerde lenf bezi büyümeleri, diyare, terleme, halsizlik.

aidsLaboratuar bulguları: HİV antikorunun ispatı, lökopeni ve lenfopeni, anemi, trombopeni, gama globulun artışı, T lenfositlerinin helper/inducer (T4) türü 400 / mm3 ün altına düşer. T süpressör/sitotoksikler (T8) ise değişmez. Bundan dolayı normalde T/T8 oranı 1,52 iken bunlarda 0,9 un altına iner. AİDS ile ilgili kompleks döneminde de fırsatçı enfeksiyonlar (lökoplaki, mantar enfeksiyonları) bulunabilir.

AİDS’te enfeksiyonlar yapan fırsatçı mikroorganizmalar şunlardır: Protozoerler, virüsler, mantarlar, bakteriler.
AİDS sendromunda akciğer belirtileri sıktır. Bunlardan en tanınmışı pnömosistis karinii pnömonisidir. Barsak lokalizasyonu sonucu diyareler de sık görülür. Santral sinir sisteminde ansefalit, menenjit görülebilir.
AİDS’te Kaposi sarkomu sık görülmektedir. Bu, deride esmer siyah plaklar veya nodüller halindedir. Kaposi sarkonu ile birlikte pnömoni, diyare, herpes simpleks, genital herpes, tokzoplazmoz, ağızda pamukçuk, ateş, zayıflama gibi semptomlar da varsa AİDS tanısı kolaylaşır.

Profilaksi
Tedaviden daha önemlidir. Homoseksüel ilişkilere son verme, enfekte kanla kontamine iğnelerin kullanılmaması, enfekte kan transfüzyonlarından kaçınma, risk grubu kadınların doğumdan sakınmaları, ADS’lilerin tükrük, kan, gözyaşı gibi virüsün izole edildiği salgılarının açık yaralarla temasından kaçınma gibi önlemlere başvurmalıdır. Eşcinsellerden kan bağışı kabul edilmemelidir. Bu hastalarla uğraşırken eldiven ve maske kullanılmalı, eller çok iyi yıkanmalıdır. Bu hastaların kullandıkları traş bıçağı, diş fırçası v.s. gibi aygıtlar kullanılmamalıdır. Kontamine maddelerle temasa gelindiğinde 1/10 oranında sulandırılmış % 5,25 lik sodyum hipoklorit ile temizlik yapılmalıdır. Prezervatif etkili olabilir.
Henüz aşısı yoktur.

Helmint Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri

FİLARİAZİS
Sıcak ülkelerde görülen bir hastalık grubudur. En sık rastlanan etken Wucheraria bancrofti’dir. Sadece insanlarda görülür ve insandan insana sivrisineklerle geçer. İnsan vücudundaki dişi filaryaların kana verdikleri mikrofila-rialar, insandan sivrisinekler tarafından alınarak başka insanlara verilir. Erişkin filaria 4-10 cm boyundadır. Bulunduğu yerde lenfanjit yapar. Lenf damarını tıkar ve lenfödeme yol açar. Buna elefantiazis denir.

Tedavi: Dietilkarbamazin (Hetrazan, Banacide): 50 mg lık tabletler halindedir. Türkiye’de yoktur. Dozaj: İlk gün 25 mg verilir. 3 gün sonra 2 gün maddetle günde 25 mg verilir. Daha sonra ikişer gün müddetle arka arkaya doz günde 2 defa 50 ve 100 mg. a çıkarılır. Son olarak 7 gün de günde 2 defa 200 mg verilir. Yan etkileri: Bulantı, başağrısı, ateş, ürtiker.

helmintlerTENİAZİS
Taenia saginata, intestinal sestodlardandır. Yetişkin parazit barsak boşluğunda bulunur. Çiğ etlerden insana geçer. Defekasyon dışında, segmentlerin anus’tan düşmesiyle kendini belli eder. Bazan diyare yapabilir.

Tedavi:Tedavinin etkili olabilmesi için tenya skoleksinin elimine edilmesi şarttır. Aksi halde gövdesi erir veya düşer, fakat skoleks barsak duvarı içine gömülü olduğu için parazit yeniden büyür.

Niklozamid (Yomesan, Tenisid) veya diklorofen (Teniasin, Teniapar) veya etain (Tenyalisin): Bir gün önceden hastaya bol ekşili ve bol tuzlu bir salata verilir. Gece su içmez. Ertesi sabah 4 tablet birden çiğnenerek alınır. Laksatif gerekmez. Bu doz 5 gün arka arkaya tekrarlanabilir. Yahut da 7 gün ara ile 2 defa aynı doz verilir.

DİFİLOBOTRİAZİS
İyi pişmemiş tatlı su balıklarının yenmesiyle insana bulaşan Diphylobothrium latum’un yaptığı hastalığa difilobotrioz denir. Türkiye’de görülmüyor. Kutup ülkelerinde rastlanmaktadır. Boyu 10 metreyi bulmaktadır. Gastrointestinal belirtilere yol açabilir. Fakat hematologları ilgilendiren en önemli semptom, pernisiöz anemiyi andıran hiperkrom bir anemi meydana getirmesidir. D.latum besinle gelen B12 vitamininin yarısını ve folik asidin yarıya yakın bir kısmını kullanır.
Tedavi: Niklozamit (Yomesan, Tenyalizin): Tek doz olarak 4 tablet birden verilir.

HİMENOLEPSİS NANA TENİAZI
Hymenolepsis nana (cüce şerit) 7 mm-5 cm boyundadır. Yumurtaları insana direkt bulaşır. Barsaklara eriştikten sonra larvaları barsak mukozası altına ve dokulara yayılır. Karın ağrısı, baş ağrısı, diyare ve baş dönmesi yapabilir.

Tedavi:Niklozamid (Yomesan, Tenyalizin): 4 tablet birden alınır. Buna 5 gün devam edilir.