2016 Kasım ayı kira artış oranı!

2016 yılının Kasım ayı kira artış oranları da belli oldu. Kira sözleşmesini geçtiğimiz yıl Kasım ayında imzalayanların ve yenileyecek olanların Kasım 2016’da kiraları ne kadar zamlandı? İşte kira artış oranı…

 

 

Kira zammı nasıl hesaplanıyor?

Kasım ayı kira zam oranını hesaplamak için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarına bakmak gerekiyor.
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu’na göre, ev sahipleri kiralık evlerinin zam oranında ÜFE değerini geçemiyor ve kira zamları ÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre yapılıyor.

 

 

2016 Kasım ayında kiralar ne kadar artıyor?
Yapılan açıklamaya göre, yurt içinde üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,84, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,66; 2015 yılı Ekim ayına göre yüzde 2,84 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 3,83 artış gösterdi. Buna göre, Kasım ayında kira artış oranı 3,83 oldu.
Kira bedeli olarak 1.000 (bin) TL ödeyen bir kiracının zam oranı toplam 38,30 TL artış gösterecek. Böylece 1.000 (bin) liralık kira bedeli zamla birlikte 1.038,30 TL olacak.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016-kasim-ayi-kira-artis-orani/

Gayrimenkul danışmanları için okula dönüş zamanı!

Eylül ayı, okula dönüş vakti… Sadece öğrenciler değil, yeni başlangıçlar ve yeni hedefler için de eğitim zamanı…

Gayrimenkul danışmanları için de pek çok kurs eylül ayında başlıyor! Emlak sektöründe nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlayan bu kurslarda; emlak sektörüne dair bilgiler, kentsel dönüşüm, gayrimenkul ve imar hukuku gibi birçok konuda eğitim veriliyor. Biz de okulların açılmasını fırsat bilerek, emlak sektörüne ilk adımını atan ya da kendini geliştirmek isteyen gayrimenkul danışmanları için emlak sektöründe bilinmesi gereken 5 dersi derledik.

 

 

İşte gayrimenkul danışmanlığında başarı için gereken 5 ders…

emlak.dersler.2

Ders 1: Gayrimenkul danışmanlığı sertifikası alın
Emlak sektörüne girmek istiyorsanız ilk önce bu işin eğitimini almalısınız. Sektördeki nitelikli eleman gücü eksikliği sebebiyle birçok kurum Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitimler düzenliyor. Bu eğitimlerde satış/kira sözleşmesi, kentsel dönüşüm, gayrimenkul ve imar hukuku, davranış bilimleri ve beden dili gibi konular ele alınıyor.
Ders 2: Çevrenize kendinizi gösterin
Gayrimenkul danışmanı olmaya karar verdikten sonra ilk yapacağınız işlerden biri de çevrenize kendinizi hatırlatmak… Aileniz, arkadaşlarınız ya da tanıdığınız kişilerle iletişime geçerek yeni işinizi anlatabilir ve akıllarında kalmayı sağlayabilirsiniz. Unutmayın ilk müşterileriniz mutlaka çevrenizden birileri olacaktır. Kurumsal bir gayrimenkul şirketinde işe başlasanız dahi hazır network’e güvenmeyin, sürekli çevrenizle iletişim halinde olun ve satılık ev ya da kiralık ev arayanların ilk adresi olun!

 

 

Ders 3: Sektörü öğrenin
Emlak sektörünü ne kadar biliyorsunuz? Sektörde son yıllarda hangi bölgelerde konut fiyatları nasıl değişti? Hizmet vereceğiniz bölgede emlak fiyatları ne kadar arttı? Satacağınız evin fiyatı gerçek değerini yansıtıyor mu? Ev almak ya da satmak için doğru zaman mı? Tüm bu soruların cevabını sektörünüzü tanıyarak öğrenebilirsiniz.

Zingat.com haberler sayfasını takip ederek sektör gündemini takip edebilir; Evimin Değeri, Bölge Raporu, yaşamSkor gibi uygulamalarla portföyünüzdeki evlere ve bulundukları bölgeye dair tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Ders 4: Sektörel argümana hâkim olun
Konut kredisi, kira sözleşmesi, kira garanti sistemi, depozito, tapu harcı gibi sektörel argümanlara hâkim olmalısınız. Ev satın alacak ya da kiralayacak olan kişiler, gayrimenkul danışmanının bu konulara bilgili olmasını talep eder. Tüm bu bilgiler için Zingat.com Yararlı Bilgiler sayfasını tıklayabilirsiniz.

 

 

Ders 5: İş planınızı hazırlayın
Gayrimenkul danışmanlığı sertifikasını aldıktan sonra kendinize bir iş planı hazırlayın. İş planınızda hedef kitleniz, hedef kitlenize nasıl ulaşacağınız, bütçeniz ve aylık olarak kaç gayrimenkul satacağınız ya da kiralayacağınız mutlaka yer almalı. Bu şekilde hedeflerinize daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/gayrimenkul-danismanlari-icin-okula-donus-zamani/

2017 yılında kira depozitosu ne kadar?

Kira depozito bedeli nasıl hesaplanıyor? 2017 yılında kira depozito bedeli ne kadar oldu?

Kiralık ev arayışınız sona erdi, aradığınız evi buldunuz. Kira sözleşmesi yaparken gündeme depozito bedeli de geliyor ve depozito bedeli ev sahipleri ve yeni kiracıları arasında bazı durumlarda tartışma konusu olabiliyor.

 

 

Kira depozitosu nasıl hesaplanıyor?

Depozito, güvence bedeli olarak biliniyor. Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların henüz taşınmadan ödedikleri depozito, kira sözleşmesi sona erdikten sonra mülk sahibi tarafından kiracıya geri ödeniyor.

Esasında bir ev sahibinin yeni kiracısından talep edebileceği depozito bedeli kanunla sınırlandırılarak belirlenmiş durumda.

 

 

Kira depozitosu nasıl geri alınır?

Bir kiracı, kiraladığı gayrimenkul için en fazla üç aylık kira fiyatı kadar depozito verme hakkına sahip. Ev sahipleri üç aylık kira fiyatı toplamından daha yüksek oranda depozito isteyemiyor.

Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse… 2 bin TL karşılığında bir ev kiralayanlar, ev sahiplerine en fazla 6 bin TL (2.000 x 3) depozito ödeyebiliyor. Kiracı söz konusu evden ayrılma kararı aldığında ise, ev sahibi kira sözleşmesine de aktarılan depozito miktarını herhangi bir maddi zarar ile karşılaşmaması durumunda kiracıya geri veriyor. Ev sahibinin depozitoyu geri iade etme süresi ise, kira sözleşmesinin sonlanmasını takip eden üç aylık dönemi kapsıyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017-yilinda-kira-depozitosu-ne-kadar/

Kiralık sosyal konut geliyor!

Kiralık sosyal konut dönemi başlıyor. Türkiye genelinde, nüfus artışının hızlı, konut fiyatlarının da yüksek olduğu şehirlerde, dar gelirli vatandaşlar için “sosyal kiralık konut” yapımına geçilecek.

 

 

Öncelik büyük şehirlerde
2017 yılı için konut ihtiyacı 817 bin olarak açıklandı. Bu rakama ulaşabilmek adına, özellikle dar gelirli vatandaşların konut ihtiyacını gidermek için sosyal konut desteğine yeni bir yaklaşım söz konusu.

Nüfusun hızlı arttığı ve yüksek konut fiyatları olan şehirlerde dar gelirli vatandaşlar için “sosyal kiralık konut” yapımına başlanacak. Çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TOKİ gibi ilgili kuruluşların işbirliğinde hayata geçirilecek.

 

 

Kiralık sosyal konutlar nasıl hayata geçirilecek?

Peki kiralık sosyal konutlar nasıl yapılacak? Öncelikle konut açığının bulunduğu yerleşim yerleri tespit edilecek. Özellikle, konut ihtiyacının ön plana çıktığı büyük şehirlerde, yoksul vatandaşlar için hâlihazırda uygun, uzun vadeli taksitlerle satılan sosyal konutların “kiralık” olanları da üretilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, “Sosyal Konut Projesi” kapsamında dar gelirli vatandaşlar için şimdiye kadar 29 bin 271 konut inşa edilirken, bu kapsamda ayrılan kaynak da 70 milyon liraya ulaştı.
Hedef; 2023 yılına kadar 100 bin sosyal konutun inşa edilerek, hak sahibi vatandaşlara teslim edilmesi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-sosyal-konutlar-geliyor/