ABANOZ ODUNU

Diospyros ebenum Koen. (Ebenceae) ve diğer Diospyros türlerinin dal ve gövde odunudur. Bu türler Hindistan ve Seylan’da yetişen büyük ağaçlardır.

Dış görünüş: Siyahımtrak renkli, çok sert, özel kokulu ve lezzetsiz bir odundur.

Bileşim; Rezin ve uçucu yağ taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Abanoz ağacından hazırlanan inrusyonlar (%5) haricen antiseptik (bilhassa göz hastalıklarında) ve yara iyi edici olarak kullanılmaktadır. Bu odun çok sert olması nedeniyle mobilya, kutu ve süs eşyası yapımında geniş bir oranda kullanılmaktadır.

D. lotus L, (Karahurma): 10-15 m yükseklikte, basit yapraklı, kırmızımtırak veya yeşilimtırak beyaz renkli çiçekli ve kışm yapraklarını döken bir ağaçtır, Meyvası 15 mm kadar çapta, sarımsı veya mavimsi siyah renkli, küremsi şekilli bir drupadır. Yenilebilir meyvası için bilhassa Kuzey Anadoluda (Artvin, Yusufeli) yetiştirilmektedir.

Meyva kurusu bilhassa Yusufeli (Artvin) bölgesinde elde edilir ve Doğu illerinde (Erzurum, Kars) şeker yerine (çayı tatlandırmak için) kullanılır (1).

Odunu (Lignum Guaiaci patavii) kan temizleyici olarak, deköksiyon (%2) halinde, kullanılır. Olgun meyvalan kurutulmuş halde veya reçel yapılarak’yenilir. Kabız etkilidir.

Diğer isimler: Hırnık (Kars), Hurma eriği, Yahudİhurması.

D.kaki L. (Trabzonhurması): 15 m kadar yükselebilen, meyvası parlak turuncu renkli olan ve kışm yapraklarını döken bir ağaçtır. Vatanı Çin ve Japonya olmakla beraber, meyvası için, bilhassa Kuzey

Anadoluda yetiştirilir.

Meyvalan tanen taşır ve bu nedenle de kabız bir etkiye sahiptir.