DUTMEYVASI

Morus nigra L. (Moraceae) (Kara dut ağ.) türünün taze meyvalarıdır. Kara dut ağacı Güney Avrupa ve Türkiyede yetiştirilir.

Dış görünüş: 2-3 cm uzunlukta, kırmızımtırak siyah renkli ve ekşi lezzetli bir meyvadır.

Bileşim: Şekerler, organik asitler (Tartarik ve sitrik asitler) ve boyar maddeler taşımaktadır

Etki ve kullanılış: Meyvalardan hazırlanan şu-

1 – Salah Ramadan : The Ami majus plant – Hamdard 25 (1-4): 32(1982).

rup gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarına (çocuklarda sık rastlanan pamukçuk’ta çok kullanılır) karşı kullanılmaktadır. Kara Dut kökü veya kök kabuğu (Cortex Mori radicis) müshil ve tenya düşürücü etkilere sahiptir. Yapraklar şeker hastalığına karşı kullanılır.

Kullanılış şekli: Tenya düşürücü olarak 15 gr kök kabuğu 250 gr suda kaynatılır, süzülür ve sabahlan aç karnına içilir. Bu kullanmaya birkaç gün devam edilmelidir. Müshil tesir için 5-10 gr kök kabuğu yarım litre suda kaynatılır, süzülür sıvı kısmı bal ile tadlandınhr ve içilir. Kara dut şurubu şöyle hazırlanır: 500 gr taze kara dut meyvası 500 gr. toz şeker ile birlikte bir taşım kaynatılır ve sıcak iken bezden süzülür.

DUT YAPRAĞI (Folium Mori albi): M. alba L. (Beyaz dut) türünün taze veya kurutulmuş yaprağıdır. Bu tür büyük bir ağaç olup meyvası için bütün Anadoluda yetiştirilmektedir.

Yapraklardan hazırlanan infusyon (% 5) ateş düşürücü ve idrar arttırıcı etkilere sahiptir. Bu ağacın yaprakları ipekböceği yetiştirilmesinde büyük bir öneme sahiptir.