BİBERİYE YAPRAĞI

Rosmarinus ojficinaiis L. (Labiatae) türünün kurutulmuş yapraklarıdır. Bu tür 50-100 cm yükseklikte, çalı görünüşünde, kışın yapraklarım dökmeyen, çiçekleri soluk mavi renkli, çok yıllık bir bitkidir (Resim: 79). Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Güney Anadoluda (Tarsus, Adana, İskenderun) yabani olarak da yetişmektedir.

Dış görünüş: 2-3.5 cm uzunluk, 2-4 mm genişlikte, dil biçiminde, alt yüzü açık, üst yüzü koyu yeşil renkli basit yapraklardır.

Bileşim: Tanen (% 8), acı madde ve uçucu yağ (% 1-2) taşımaktadır.

Güney Anadolu (Mersin) bölgesinde elde edilen kurutulmuş yapraklarda % 1.7 uçucu yağ bulunduğu saptanmıştır (1).

Etki ve kullanılış: Dahilen kabız, hazım sistemi uyarıcısı, safra arttırıcı ve idrar söktürücü olarak, haricen ise cerahatli yaraların tedavisinde kullanılır.

Kullanılış şekli: İnfusyon (% 5-10) dahilen günde 2-3 bardak içilir. Haricen bu infusyon ile yaralar yıkanır ve pansuman yapılır.

Diğer isimler: Hasalban (Arapça Hassa lubân), Kuşdili.

BİBERİYE ESANSI (Oleum Rosmarini): R. of-fıcinalis L. türünün çiçekli dallarından subuhan distilasyonu ile elde edilen renksiz veya açık sarı renkli, baharlı acı ve serinletici lezzetli, kâfur veya okaliptüs esansına benzer kokulu bir sıvıdır. .

Sineol {% 15-30), borneol esterleri vs. taşımaktadır.

Haricen romatizma ağrılarını dindirici olarak kullanılır ve romatizmaya karşı kullanılan bazı terkiplerin (Opodeldok gibi) içine girer.

Diğer isimler: Biberiye yağı.