Haricen yara ve yanık tedavisinde kullanılır. Yanık tedavisinde kireç linimenti halinde kullanılması daha faydalıdır. Bu liniment şöyle hazırlanır: Bir şişe içine bir kısım bezir yağı konur, üzerine bir kısım kireç suyu ilâve edilir ve kuvvetle çalkalanır. Meydana gelen beyaz renkli merhem yanıklar üzerine sürülür. Bezir yağı veteriner hekimliğinde müshil olarak kullanılır. Boya ve muşamba imalinde önemli bir ilkel maddedir.
IZGIN YAĞI (Oleum Erucae): İç Anadoluda elde edilen keten tohumları genellikle Eruca cap-padocica Reut. (Cruciferae) (Izgın) tohumları ile karışıktır (1, 2, 3). Izguı tohumu yağı, düşük iyot indisi ve yüksek viskozitesi nedeniyle, keten tohumu yağını boyacılıkta kullanılmaz hale getirir.
Izgın tohumları % 24-36 arasında sabit yağ taşır. Bu yağ halen cam macunu yapımında, araba tekerleklerini ve hayvanları (manda) yağlamakta ve nadiren de yemek yağı olarak kullanılmaktadır (2, 3). Tohumların idrar arttırıcı ve uyarıcı etkisi vardır.
E. sativa Miller (Roka): Bir kültür bitkisidir. Tohumları hardal tohumu gibi haricen kızartıcı olarak kullanılır. Yapraklan iştah açıcı olarak salata halinde yenir.
İ.C. Hedge E- cappadosica ile E.sativa türlerini konspesifik olarak kabul etmektedir (4). E. Boissier ise 2 ayrı tür kanısındadır (5). Bu konu bu 2 bitkinin morfolojik özellikleri ve tohum yağları
Bkz. Roka.