BALIKOTU MEYVASI

Anamirta cocculus (L.) Wight et Arnott (Menis-permaceae) türünün olgun meyvalarıdır. Bitki Hindistan ye Doğu Hint adalarında yetişen tırmanıcı bir ağaççıktır.

Dış görünüş: 7-10 mm uzunlukta, yassı veya böbrek şeklinde tanelerdir. Kabuk sert ve siyahımt-rak gri renklidir. Kokusuz ve çok acı lezzetlidir.

Bileşim: Sabit yağ, rezin, acı maddeler (pikro-toksin) taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Dahilen tenya ve kurt düşürücü ve sara nöbetlerini azaltıcı olarak kullanılmışsa da, çok zehirli olması nedeniyle, halen dahilen kullanılışı terkedilmiştir. Zehirlenmeler genellikle ölüm ile sonuçlanır (1).

Halen memleketimizde, göl ve derelerde, balık avlamak için kullanıldığına rastlanmaktadır. Tohumlar solucan ve ekmek içi ile ezilir ve bu hamur yem olarak balıklara atılır. Bunu yiyen balıklar sersemleyerek su yüzüne çıkar ve toplanır. Toplanan balıkların karınlan açılarak hemen temizlenmelidir. Zira zehirli bileşik balığın etine geçer ve bunu yiyen şahıslarda da zehirlenme yapar. Küçük balık yavrularım da zehirleyip balık sürülerinin yokol-masına sebep olduğundan, bu yol ile balık avlama zararlıdır. 16. asrın başından itibaren bu drog ile balık avlama Avrupa ülkelerinde yasaklanmıştır.