Atardamarlar Ve Damarlar

Arterler (atardamarlar), kılcal damarlar olarak adlandırılan mikros-popik şekilde ince kan damarla­rına dönüşene kadar bir ağacın dallan gibi tekrar tekrar bölünürler. Kılcal damarlar, vücuttaki dokulann neredeyse tamamını besler.

Arterler (atardamarlar), karaciğer ve böbreklerden geçerken, kan bazı atık madde­lerden kurtulur. Kan, bağırsak­lardan geçerken besin maddeleri toplar. Kan, vücudunuzda dolaşırken de çok farklı madde­leri (hormonlar ve besin maddeleri gibi) toplar ve bırakır,Herhangi bir doku gibi kan kasının da hayatta kalmak için sürekli olarak kanla beslenmesi gerekir. Koroner arterler (atarda­marlar) kalp kasma kan sağlar. Koroner arter (atardamar) hasta­lığı , kalp kasma kan akışını engelleyen yağ birikintileri bu arterlere (atardamarlara) hasar verdiğinde (aterosklerozda oluşur.

Koroner arterler (atardamarlar), kalbin yüzeyini sararlar. En büyük arter (atardamar) olan aort, sol ana koroner artere (atardamara) kan yollar. Bu damar, iki dala daha bölünür: Sol ön inen arter (atardamar) ve sirkumfleks arter (atardamar).

k

Bu dallar; kalbin önüne, yanına ve arkasına kan taşır. Sağ koroner arter (atardamar), aorttan ayrılan başka bir kan damarıdır ve kalbin sağ yanıyla alt kısmını besler.

Oksijen açısından zengin kanın geçtiği arterler (atardamarlar) gittikçe daralır. Daha küçük olan tüpler arteriyol olarak adlandı­rılır; en küçük kan damarları kılcal damarlardır.

Sadece bir hücre kalınlı­ğında olan ve insan vücudunda bulunan kıldan daha ince olan kılcal damarlar, oksijenin ve besin maddelerinin kandan dokulara; karbondioksit ve atıklann da dokulardan kana geçişine izin verir. Kan ve maddeler arasındaki bu geçişin, duvarları çok kalın olduğu için arterlerde (atarmadarlarda) gerçekleşmesi mümkün değildir.

Kan, kılcal damarlardan geçtikten sonra en küçük ve en dar venler (toplardamarlar) olan venüllere girer. Daha sonra, vücudun en büyük veni (toplardaman) olan vena kavaya ulaşıncaya kadar gittikçe genişleyen ve büyüyen venleri (toplardamarlan) takip eder ve sonra da sağ atriuma (kulak­çığa) girer.

Kan; vücuttan venler (toplar­damarlar) aracılığıyla kalbe doğru geri dönerken, arterlerden (atarda­marlardan) vücuda pompalağında olduğundan çok daha yavaş hareket eder. Pompalayan kalp tarafından daha az ve kasılan kaslar (verilerin(toplardamarların) duvarlannı sıkıştırırlar) tarafından daha çok itilir.

Verilerdeki (toplardamarlardaki) tek yönlü kapaklar, kanın yer çekimi nedeniyle kalbe geri tekrar çekilmesini ya da kalpten tekrar dışarı itilmesini engeller.(toplardamarların) duvarlannı sıkıştı­rırlar) tarafından daha çok itilir.