Derideki Güneş Yanıkları

Güneşin yoğunluğunun en güçlü olduğu zamanlar öğle üzeri ve yaz olmasına karşın, herhangi bir mevsimde günün herhangi bir saatinde yanabilirsiniz. Bulutlar, ultraviyole (UV) ışınları çok az engeller. Gölge bile UV ışınlardan korunmayı garantilemez. Su, kum, kar ve açık renk yol kaplama-lan UV ışınlarını yansıtır ve bu da neredeyse direkt güneş ışığı kadar zararlıdır. Daha zayıf olmasına rağmen, özellikle kar ve su tarafından yansıtıldığında, kış güneşi de korunmayan cildi yakabilir.

gunes-yanigi

Sürekli olaak tekrarlanan güneş yanığı, cilt kanserinin haber­cisi olan aktinik keratoz olasılığım arttıra­bilir ve aynı zamanda cildin erken (zamanından önce) kırışmasına da neden olabilir. İşe bakın ki, bazı kırışıklık azaltıcı ilaçlar cildi güneşten hasar görmeye karşı hassaslaştırır (bkz. Yaşlanan Cilde Yardım, sf. 539). Aynı zamanda, belirli ilaçlar da yanma olasılığı­nızı arttırır.

SEMPTOMLAR
Hafif bir güneş yanığı, daha sonra bronzlaşan ya da soyulan bir kızarıklık olarak ortaya çıkar. Ciddi bir güneş yanığı, herhangi bir yanık gibi, su toplayabilen kırmızı ve hassas bir cilde neden olur. Ölü deri hücreleri soyulur. Şiddetli durumlarda; bayılma, bulantı ve kusmaya neden olan güneş çarpması gerçekleşebilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Yanmış cildinize soğuk kompres yapınız ve rahatsızlığı ve iltihap­lanmayı hafifletmek için aspirin ya da parasetamol alınız. Yirmi bir yaş altındaki kişiler, Reye sendromu nedeniyle aspirin almamalıdırlar. Ciddi bir güneş yanığınız varsa ya da güneş çarpmışsa, bir doktor görünüz. Yanmış olan bölgeyi güneşe maruz bırakmayınız. Su kabarcıkları oluşursa, bu kabarcık­ları patlatmayınız.Güneş yanığını önlemek için güneşin en yakıcı olduğu saatlerde sabah 10 ve öğleden sonra 2 arasında güneşe çıkmaktan kaçınınız. Sıkı dokunmuş hafif giysiler giyiniz ve yanmış tüm alanlara suda çıkmayan bir sunblock ürün ya da koruyucu güneş kremi sürünüz. Çoğu kişi, en azl5 koruma faktörlü (SPF) bir koruyucu güneş kremine ihtiyaç duyar.