Polis memurlarının çalışma hayatında yaşadıkları sorunları dile getiren ve çözüm önerileri konusunda bir çalışma olup olmadığını sorusunu içeren önerge, TBMM Başkanlığına sunuldu.
İstanbul milletvekili Mahmut TANAL tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanı Efkan ALA tarafından yanıtlanması istenen önergede, polis memurlarının yaşadıkları sorunlar şöyle sıralandı:
1-Polis memurları genel güvenlik hizmeti ile ilgili asli görevi dışında, tebligat işleri, özel kişi, kurum ve organizasyonlarda koruma, adres tespiti, hasta nakli ve büro işleri gibi birçok işle ilgilenmekte midir? Bu durum polisin asli görevini yapmasını engelleyecek boyutta, asli olmayan işle uğraşıyor olması anlamına gelmemekte midir?
2-Polis memurlarının en önemli sorunlarından biri çalışma saatlerindeki düzensizlik ve kuralsızlık mıdır?
3-Polisin çalışma şartlarına ilişkin uygulamalar Anayasa’ya, İnsan Haklan Evrensel Beyannamesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı mıdır?
4-Polisin çalışma şartları ve özlük haklarına ilişkin yapılacak iyileştirmenin sadece polisin değil toplumun da yararına olacağı açık değil midir?
5-657 sayılını Kanuna tabii Devlet memurları, haftada 40 saat mesai yapıp fazla mesai yaptığında karşılığında da fazla mesai ücreti alırken, sözde 657 sayılı Kanuna tabii olan Polis Memurları, haftada ortalama olarak 60 saat çalışmakta mıdır? Diğer memurlardan haftada 20 saat fazla çalışan Polis Memurları fazla mesai ücreti almakta mıdır? Almıyorlarsa bunun gerekçesi nedir?
6-Gece çalışan polisler ile sadece gündüz çalışan polisler arasında ücret bakımından bir fark var mıdır?
7- On binlerce emekli polisimizin icralık durumda olduğu; ekonomik sorunlar, geçim sıkıntısı ve ödenemeyecek boyuta yükselen borçları nedeniyle bunalıma girdiği, yine bu çalışma şartlarından dolayı kendilerine ve ailelerine yeteri kadar zaman ayıramadıkları doğru mudur?
8-Suçu önlemek, ayrıca suçluların yakalanmasını ve hakkıyla cezalandırılmasının sağlanması için emniyet güçlerinin ve yargı mensuplarının geçim sıkıntısı içerisinde olmaması gerekmez mi?
9-Polisin emeklilik haklarını düzenleyen bir çalışma var mıdır?
10-Polislerin atama ve yer değiştirmeleri il içerisinde veya iller arasında keyfi ve adaletten uzak yapılmakta değil midir?
11-5442 sayılı yasa ile valiye il sınırları içerisinde emniyet mensuplarının yerini değiştirme yetkisi tanıyan hüküm istismar edilmekte midir? Çoğu zaman personelin yerleri keyfi bir şekilde değiştirilmekte midir? Bu durum hem devlet hem de kişileri zarara uğratılmakta değil midir? En sıradan memur tayinleri üzerinde bile siyasetin etkisi bulunmakta mıdır?
12-Günümüzde en çok intiharın yaşandığı kurum Emniyet Teşkilatı mıdır? Artan intihar vakalarının sebeplerinin araştırılması ve önlenebilmesi için Bakanlığınızca başlatılmış bir çalışma var mıdır? Yoksa bunun gerekçesi nedir?
13-Türkiye’de son 10 yılda kaç emniyet mensubu intihar etmiştir? Bu intiharların sebepleri araştırılmış mıdır? Son yıllarda polis memurlarında artan psikolojik sorunlar nedeniyle mi bu intihar vakaları artmıştır? Polis memurlarının psikolojik destek almaları hususunda yapılan bir çalışma mevcut mudur?
14-Polis memurlarının sürekli aralıklarla motivasyonları ölçülmekte midir?
15- Polisin ve sunduğu güvenlik hizmetinin toplumdaki yeri, önemi ve rolünün büyüklüğüne rağmen bunca güncel sorunun varlığından, hem kamu yönetimi hem de toplum tarafından sorunlarının çözümü ya da sorunlarla karşılaşmamaları anlamında, polis örgütü ve personeline gereken önemim verilmediği anlaşılmakta değil midir?