NAR KABUĞU

P. granatum L. türünün meyva kabuğudur. Taze veya kurutulmuş halde kullanılır.

Nar meyvası kabuğu tanen ve triterpenler (2,3) bakımından zengindir. Çok düşük bir oranda alkaloit de taşımaktadır.

Kabız özelliği nedeniyle, ishale karşi infusyon halinde (% 5) kullanılmaktadır. înfusyondan günde 2-3 bardak içilir. Tehlikesiz ve etkili bir ilâçtır. Aynı maksat için Nar çiçeği (Floş Granati, Floş Balus-tiae) ve nar tohumlarının sıkılması ile elde edilen nar suyu da kullanılmaktadır.

1  – Baytop, T.: Yayınlanmamış bir araştırmanın sonuçlarına göre.

2 – Brieskorn, C.H. und Keskin, M.: Über das Vorkommen von Triterpenen in der Stammrincie der Fruchtschale und Blatt von

Punica granatum L, – Pharm. Açta Helv. 29: 338 (1954).

3  – Özkal, N. ve Manav, S.: Nar (Punica granatum L.) meyva kabuklarını eczacılıkta değerlendirme açısından Türkiye’de

yetişen doğal ve küittir nar çeşitlerinin karşılaştırılması -VIII, Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, bildiri özetleri 58, , İstanbul (1989).

Eski yayınlarda “Ekşi nar” ve “Tatlı nar” olmak üzere iki çeşit nar kayıtlıdır. Bu deyimler meyvanın olgunluk derecesine bağlıdır. Ham meyvalar “Ekşi nar”, olgun meyvalar ise “Tatlı nar” ismini alır.

Ekşi nar kabuğu veya meyva suyu kabız ve midevi, tatlı nar suyu ise idrar arttırıcı, midevi ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır.

Taze veya kurutulmuş nar meyvası kabuğu ile, kullanılan mordana bağlı olarak, yün iplikler san, esmer sarı veya siyaha boyanmaktadır. Çiçeklerinden de boyar madde olarak yararlanılmaktadır.