Çocuklarda otosomal resesif hastalıklar
Bu tip genetik danışma için genellikle hasta bir çocuğu olan aileler başvurur. Bu durumda anne ve baba taşıyıcıdır ve sonraki çocuklar için risk 1:4 dür. Bozukluğun, çocuktaki bir çift mütant gen nedeniyle ortaya çıktığı aileye anlatılmalı, hastalığın doğal gidişi ve tedavisi tartışılmalıdır. Görünüşte normal olan her kişinin birkaç tane nadir, zararlı resesif mütant gen taşıdığı unutulmamalıdır. Bu genler genellikle laboratuar testleri ile ortaya çıkarılamaz ve kişi ancak bu geni homozigot olarak taşıyan ve bu nedenle hastalığı gösteren bir çocuk sahibi olunca bu genleri taşımakta olduğu anlaşılır. Akraba evlilikleri durumunda (özellikle kardeş çocukları) ortak bir ebeveyn sözkonusu olduğundan, bu kişilerin aynı nadir bozuk geni taşıma olasılıkları fazladır. Bu nedenle bu tip evliliklerden doğan çocuklarda doğuştan sakatlıkların görülme oranı % 4 8 dir ve normal popülasyona oranla yaklaşık iki kat artmıştır. Bu tip bir ailede, hasta çocuk dışında normal görünen öteki çocukların bozuk geni taşıma olasılığı 2:3 dür. Bu taşıyıcı çocuklar ileride akraba olmayan kişilerLe evlenirlerse, evlendikleri kişinin aynı bozuk geni taşıma riski pratikte çok az olup kendi çocuklarında aynı hastalığın ortaya çıkması olasılığı yüksek değildir.
Çocuklarda cinse bağlı resesif hastalıklar
X kromozomuna bağlı resesif bir hastalık düşünülen bir çocukta ilk yapılacak işlemler aile ağacını incelemek ve laboratuar testleri ile ailede taşıyıcı olması olası kadınları saptamaktır. Örneğin klasik hemofili taşıyıcıları kan an tihemofilik globülin düzeyi, duchenne tipi kas distrofisi taşıyıcıları ise serum kreatinin fosfo kinaz düzeyi ölçümleri ile saptanabilir. Ailedeki taşıyıcı kadınlardan doğacak erkek çocuklarda hastalık riski 1:2, kız çocuklarda taşıyıcılık riski de 1:2 dir. Annenin taşıyıcı olmadığı ve olayın taze bir mütasyona bağlı olduğu durumlarda, bu annenin daha sonraki çocukları için risk olmayacağından, bu tip hastalıklarda taşıyıcılık testleri genetik danışma yönünden önemlidir.
X kromozomuna bağlı dominant hastalıklarda genetik danışma için de aile ağacının incelenmesi ve bazı hastalıklarda laboratuar testleri yardımıyla ailedeki kadınların durumlarının saptanması gereklidir. Dominant mütasyonu taşıyan kadınların hafif olmakla birlikte hastalığın klinik belirtilerini gösterebilecekleri bilinmelidir.