Kornlar ve Kaluslar ( Nasırlar )

Ayaklarınıza tam oturan ayakkabılar giyerek, ayaklannızı kuru tutarak ve çoraplannızı her gün değiştirerek koraların oluşma­sını önleyebilirsiniz. Eğer kalıcı koralarınız ve kakışlarınız varsa; diabetes mellitus (şekerli diyabet) hastasıysanız ya da anormal bir ayak yapınız ya da zayıf bir kan dolaşımınız varsa, ayak bakımı hakkında doktoru­nuzla konuşunuz.

callus

Ayağa tam olarak uymayan ayakkabılardan kaynaklanan kornlar, daha rahat ayakkabılar giymeye başladığınızda genellikle kendiliğinden geçer. Eczanelerde bulunan ve baskıyı azaltmak için komün (nasırın) üzerine yerleş­tirilen bir nasır tamponu kullan­mayı da deneyebilirsiniz. Sert kornlar (nasırlar) ve kaluslar, bir ayak hastalıkları uzmanı tarafından kesilip çıkartılabilir.

Koraları, en az %40 oranında salisilik asit içeren keratolik ajanları reçetesiz olarak kulla­narak da tedavi edebilirsiniz. Ayak parmakları arasında oluşan yumuşak koralar (nasırlar) için, ayak parmaklan arasına yerleşti­rilen kuzu tüyü tamponlar kulla­narak ayak terlemesini azaltınız. Yatak Yaraları Yatak yaralan, genellikle uzun süreli hastalıklar nedeniyle yatakta uzun bir süre hareketsiz kalan kişilerde meydana gelen cilt ülserleridk Dekübitus ülseri ya da uygun bk şekilde basınç yarası olarak da adlandırılan bu ülserler, vücudun sürekli (devamlı) ağırlığı belirli noktalara basınç uyguladığında oluşur.

Yatak yaraları; genellikle derinin yatak örtüleriyle temas ettiği yerlerde -topuklar, ayak bilekleri, dizler, kalçalar, omurga, dksekler ve kürek kemiklerinde-oluşur. Basınç önce ciltte kızar­maya, ağrıya ve iltihaplanmaya neden olur. Kısa bk süre sonra, cilt moranr ve bozulur ve bir ülser (yara) oluşur. Bu noktada yatak yaraları enfeksiyona açıktır.Tedavi edilmeyen yatak yaraları derinleşir; ciddi bk ağnya neden olur ve çok yavaş iyileşir.