Bir ultrason muayenesi esnasında, bir el aleti vasıtasıyla, vücudunuzun belli bölgelerine, ağrı vermeyecek şekilde, ses dalgaları gönderilir. Dalgaların bazıları dokulara çarparak geri yansır ve burada aynı alet, dalga- ların yankılarını kaydeder. Daha sonra bir bilgisayar, ses dalgalarını, monitör üzerine yansıyan görüntülere dönüştürür.
Ultrason, safra kesesi gibi, içi sıvı ile dolu olan organları incelemede çok faydalıdır. Ancak, ses dalgaları kemiklerin içinden geçemediği için, kemiklerle çevrili bölgeleri (örneğin beyin) incelemede faydası yoktur.
Ultrason ilk olarak, rahmin içindeki fetusu görüntülemek için kullanıldı. Günümüzde ise, böbrekler, karaciğer, dalak, tiroit bezi, göğüsler, mesane, testisler, yumurtalıklar ve gözler gibi organlardaki kistler, tümörler ve diğer anomalileri incelemek için de kullanılmaktadır. Ekokardiyografide, kalp odacıklarını incelemek için de kullanılır.
Bir ultrason muayenesi, 15 ila 30 dakika sürer. Uzanır veya oturursunuz ve ultrason aletinin üzerine, cildinizle iyi temas kurabilmesi için bir jel sürülür. Daha sonra teknisyen, ultrason aletini cildiniz üzerinde gezdirirken, görüntüleri ekrandan izler.