Holter monitörü Ambulatuvar EKG olarak da adlandırılan Holter monitörü, siz günlük aktivitelerinizi sürdürürken ve uyurken 24 ila 48 saatlik periyodlarda kalp ritminizi izleyen kaydedici bir cihazdır.
Bu monitör, geçici olarak göğsünüze yerleştirilen ve elektrot olarak adlandırılan küçük metal diskler aracılığıyla kalp fonksiyonunuzu kaydeder. Elektrotlar, her bir kalp atışı tarafından yaratılan elektrik sinyallerini saptar. Sinyal, bir ceketin cebine ya da boynunuza astığınız bir çantaya sığacak kadar küçük olan kutuya (kaydedici (kayıt cihazı)) iletilir ve kaydedilir.
Bir Holter monitörü kullanmak, eğer erkekseniz, göğsünüzü tıraş etmekten başka özel bir hazırlık gerektirmez. Semptom günlüğünüze nasıl not alacağınız ve eğer kablolar çıkarsa onlan nasıl geri takacağınız konusunda size bilgi verilecektir. Cihazı kuru tutmanız da gerekir.
Test süresince semptomları ve yaptığınız günlük aktiviteleri kaydetmeniz istenir. Halsizlik, baş dönmesi, göğüs ağrısı, çarpıntı hissettiğiniz her anı ya da kalp atışınızın bozulmuş olabileceğini gösteren diğer göstergeleri not ediniz. Birçok makinenin semptomlar görüldüğünde onları kaydetmek için kullanabileceğiniz düğmeleri de mevcuttur.
Test sürecinin sonunda doktor tuttuğunuz günlüğü kaydedicideki (kayıt cihazındaki) bilgilerle karşılaştıracaktır. Doktorunuz özellikle semptomların görüldüğü anlarda herhangi bir ritim anormalliği yaşanıp yaşanmadığına bakacaktır.
Holter monitörünün bir dezavantajı; kaydetme süresinin semptomlarınız çok seyrek olarak oluşuyorsa anormalliklerin belirlenip kaydedilmesi için yeteri kadar uzun olmamasıdır. Bu durumda, doktorunuz bir olay (event) monitörü kullanmanızı tavsiye edebilir.
Bazen monitör; Holter monitörü tarafından saptandığında semptomlara neden olmasalar bile gelecekte ciddi bir soruna neden olma potansiyeli olan kalp ritmi bozukluklarını da saptar. Doktorunuz, başka testlerin de gerekip gerekmediğini sizinle görüşecektir.
Olay (event) monitörü Bir olay (event) monitörü, EKG ölçümlerini kaydeden küçük, portatif (taşına bilir) bir cihazdır. Pille çalışan bu cihaz, bir deste oyun kağıdı boyutundadır ve cebe kolayca sığar. Bir Holter monitörü gibi bir olay (event) monitörü de, anormal kalp ritimleriniz (ritim bozukluklarınız) olup olmadığını saptamak için siz günlük aktivitelerinizi sürdürürken (ve uyurken) EKG ölçümleri yapar.
Bir olay (event) monitörü özellikle, anormal bir kalp ritminden kaynaklanan semptomlarınız oluyorsa fakat bu semptomlar ortalama 24 saatlik bir periyotta birçok kez meydana gelmek yerine daha seyrek (örneğin haftada bir ya da iki kez) meydana geliyorsa faydalıdır.
Bir Holter monitörü 24 saate kadar sürekli olarak EKG ölçümleri yaparken, bir olay (event) monitörü haftalarca ya da aylarca kullanılabilir ve EKG ölçümünü periyodik olarak kaydeder.
Anormal bir kalp ritminden kaynaklanabilecek semptomlarınız -çarpıntı, göğüs ağrısı ya da baş dönmesi gibi- olduğunda, olay (event) monitörünü çalıştırırsınız ve monitör o andaki EKG ölçümünüzün bir kaydını tutar.
İki tür olay (event) monitörü vardır:
■ Döngüsel olmayan monitörler, cebinizde ya da cüzdanınızda taşıdığınız küçük cihazlardır. Anormal bir kalp ritminiz (bir ritim bozukluğunuz) olabileceğini hissettiğinizde, monitörü kalbinizin tam üstüne göğsünüze bastırırsınız. Yaklaşık olarak 30 saniye kalp ritminizi kaydeder. Çoğu döngüsel olmayan monitör, 30 saniyelik birçok ölçümü hafızasında tutabilir. Semptomlarınız birkaç dakika sürme eğilimi gösteriyorsa, bu cihazlar çok faydalıdır.
Bir düğmeye bastığınızda monitör, düğmeye basmanızdan birkaç saniye önceki haliyle başlayarak sürekli olarak EKG ölçümünüzü kaydeder. Semptomlarınız sadece birkaç saniye sürüyorsa, döngüsel monitör faydalıdır çünkü siz semptomları hissetmeden önceki kalp ritminizi bir süreliğine kaydeder; döngüsel olmayan bir monitör bunu yapamaz.