İNCİR MEYVASI

Fig)

Ficus carica L. (Moraceae) türünün kurutulmuş meyvalandır. Bu tür genellikle 10 m kadar yükseklikte bir ağaçtır. Yapraklar saplı, 3-5 loblu ve üzeri pürtüklü. Meyva küremsi veya armut biçimindedir. Meyva şekli ve’fengine göre birçok kültür formlan ayrılmaktadır. Türkiyede çok tanınmış olanlar şunlardır (1):

… I – forma grasse (Lop incir,, Sultan inciri): Mey-vası soluk san renkli olup kurutmaya elverişlidir.

II – forma violeîîe (Kavak inciri, Patlıcan inciri): Meyvası morumsu siyah renkli olup, taze halde meyva olarak kullanılır

Türkiyede bilhassa Ege bölgesinde yetiştirilmektedir.

Dış görünüş: Kuru incir kirli sarı renkli, armut veya küre biçiminde, çok tohumlu, tatlı lezzetli ve özel kokulu bir meyvadır.

Bileşim: Şekerler (% 30-40) ve vitaminler (A, B, C) taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Meyvalardan hazırlanan infusyon veya şurup bilhassa çocuklarda tehlikesizce kullanılabilen bir müshildir. İncir sütü haricen siğillere karşı etkilidir. Siğil üzerine hergün taze süt sürülür ise siğil zamanla kaybolur. Taze yaprak lapa halinde haricen çıbanların olgunlaştınlması ve delinmesi için kullanılır.

Kuru incir ezmesini bir müddet suda bırakarak fermente edilmesi sonunda elde edilen usare % 3-4 oranında alkol taşır. Bu usarenin bakır imbikte distilasyonu sonucu “incir rakısı” elde edilir.

Kullanılış şekli: Dekoksiyon (% 10) ve şurup

1 – Zhukovsky, P.; Türkiye’nin zirai bünyesi 764, İstanbul (1951).

Diğer isimler: Ballıdarı, Bardacık