FİLARİAZİS
Sıcak ülkelerde görülen bir hastalık grubudur. En sık rastlanan etken Wucheraria bancrofti’dir. Sadece insanlarda görülür ve insandan insana sivrisineklerle geçer. İnsan vücudundaki dişi filaryaların kana verdikleri mikrofila-rialar, insandan sivrisinekler tarafından alınarak başka insanlara verilir. Erişkin filaria 4-10 cm boyundadır. Bulunduğu yerde lenfanjit yapar. Lenf damarını tıkar ve lenfödeme yol açar. Buna elefantiazis denir.
Tedavi: Dietilkarbamazin (Hetrazan, Banacide): 50 mg lık tabletler halindedir. Türkiye’de yoktur. Dozaj: İlk gün 25 mg verilir. 3 gün sonra 2 gün maddetle günde 25 mg verilir. Daha sonra ikişer gün müddetle arka arkaya doz günde 2 defa 50 ve 100 mg. a çıkarılır. Son olarak 7 gün de günde 2 defa 200 mg verilir. Yan etkileri: Bulantı, başağrısı, ateş, ürtiker.
TENİAZİS
Taenia saginata, intestinal sestodlardandır. Yetişkin parazit barsak boşluğunda bulunur. Çiğ etlerden insana geçer. Defekasyon dışında, segmentlerin anus’tan düşmesiyle kendini belli eder. Bazan diyare yapabilir.
Tedavi:Tedavinin etkili olabilmesi için tenya skoleksinin elimine edilmesi şarttır. Aksi halde gövdesi erir veya düşer, fakat skoleks barsak duvarı içine gömülü olduğu için parazit yeniden büyür.
Niklozamid (Yomesan, Tenisid) veya diklorofen (Teniasin, Teniapar) veya etain (Tenyalisin): Bir gün önceden hastaya bol ekşili ve bol tuzlu bir salata verilir. Gece su içmez. Ertesi sabah 4 tablet birden çiğnenerek alınır. Laksatif gerekmez. Bu doz 5 gün arka arkaya tekrarlanabilir. Yahut da 7 gün ara ile 2 defa aynı doz verilir.
DİFİLOBOTRİAZİS
İyi pişmemiş tatlı su balıklarının yenmesiyle insana bulaşan Diphylobothrium latum’un yaptığı hastalığa difilobotrioz denir. Türkiye’de görülmüyor. Kutup ülkelerinde rastlanmaktadır. Boyu 10 metreyi bulmaktadır. Gastrointestinal belirtilere yol açabilir. Fakat hematologları ilgilendiren en önemli semptom, pernisiöz anemiyi andıran hiperkrom bir anemi meydana getirmesidir. D.latum besinle gelen B12 vitamininin yarısını ve folik asidin yarıya yakın bir kısmını kullanır.
Tedavi: Niklozamit (Yomesan, Tenyalizin): Tek doz olarak 4 tablet birden verilir.
HİMENOLEPSİS NANA TENİAZI
Hymenolepsis nana (cüce şerit) 7 mm-5 cm boyundadır. Yumurtaları insana direkt bulaşır. Barsaklara eriştikten sonra larvaları barsak mukozası altına ve dokulara yayılır. Karın ağrısı, baş ağrısı, diyare ve baş dönmesi yapabilir.
Tedavi:Niklozamid (Yomesan, Tenyalizin): 4 tablet birden alınır. Buna 5 gün devam edilir.