Cornell Üniversitesinden bir grup araştırmacı geleneksel yemek hazırlamaları üzerine yaptıkları bir incelemede iklim ısısındaki artış ile yemeklerde kullanılan baharat sayısında da bir artış olduğunu bulmuşlardır. Bu, sıcak iklimlerde çok sayıda baharatın kullanıldığı anlamına gelir; soğuk iklimlerde nerede ise hiç kullanılmaz (soğuğun kendisi besin kaynaklarını korur). En yaygın kullanılan baharatları incelediklerinde, hepsinin güçlü antibiyotik etkiye sahip olduklarını görmüşlerdir. Denenen bitkilerin en güçlüleri, araştırıcıların deney yaptıkları besin kaynaklı bakterileri %100 öldüren sarımsak, soğan, yenibahar ve mercanköşktür. Sürpriz olmayan bir şekilde, çalışma pek çok baharatın sinerjik etkiye sahip olduğunu ve karıştırıldıklarında tek başlarına gösterdikleri etkiden çok daha fazlasını gösterdiklerini ortaya koymuştur. Bu çoklu baharat karışımları pişirme sırasında tuz ve limon veya misket limonu özsuyu ilave edildiğinde en güçlü antimikrobiyal etkileri üretirler.
Güçlü Baharat Harmanları
En güçlü geleneksel baharat harmanlarının bazıları çili tozu kırmızı biber, soğan, paprika, sarımsak, kimyon, mercanköşk), beşbahar tozu (beyaz veya karabiber, tarçın, anason, rezene, karanfil), salsa (kırmızı biberler, soğan, sarımsak, domates, misket limonu), ve köri tozu (tumerik güçlü bir antibakteriyel, antifungal, ıntiparazitik ve antiviral bir bitki, köri yaprakları güçlü bir ıntiamibik, antimalaryal ve antidiyareik bir bitki, kimyon, kakule, zencefıl, hardal, kişniş).
Bazı baharatlar, denendikleri bakterilerin sadece %25 kadarını solduruyor olmalarına rağmen, tek başlarına bir veya iki bakteriye karşı istisnayı olarak çok güçlüydüler. Onların arasında biberiye, kekik, mercanköşk, adaçayı ve limon veya misket limonu özsuyu bulunmaktadır. Aşağıdaki kutuda sıralanmış olan baharat listesi, tüp deneyleri, canlı vücudu ve insan deneylerinde antibiyotik etkinlik gösteren, dünya üzerindeki en geniş bitki bilgi bankalarından biri olan Chicago Üniversitesi NAPRALERT bilgi bankası verilerinden hazırlanmıştır.
Şaşırtıcı şekilde, araştırmacılar ardıcın yetiştiği her yerde baharat olarak kullanıldığını belirtmelerine rağmen (onu dünyadaki beş yemek baharatından biri yapar), onun antimikrobik etkileri için araştırma yapmamışlardır. Onun antimikrobik etkinliği ile bir ilişki kurulması halinde, antipatojenik etkinliğe sahip altı veya yedi baharatın arasına dahil olacaktır.
ANTİBAKTERİYEL BAHARATLARIN ETKİNLİKLERİ
Not: Baharatlar Cornell Üniversitesi araştırma çalışmasına göre, azalan güç sırası ile listelenmişlerdir.
Bakterilerin % 100’ünü Öldürenler:Sarımsak, soğanlar, yenibahar, mercanköşk
Bakterilerin % 90 ila 75’ini öldürenler:Kekik, tarçın, tarhun, kimyon, karanfil, limon otu, defne yaprağı, kırmızı biberler, biberiye, mercanköşk, hardal.
Bakterilerin % 72 ila 50’sini Öldürenler:Frenk kimyonu, nane, adaçayı, rezene, kişniş, dere otu, küçük hindistan cevizi, fesleğen, maydanoz.
Bakterilerin % 48 ila 25’ini Öldürenler:Kakule, biber, zencefil, anason tohumu, kereviz tohumu, limon veya misket limonu.