Bazen, doktorunuz, vücudunuzun belirtilerle alakalı olmayan bölgelerini muayene ediyor gibi görünebilir. Bunun sebebi, vücudun belli bir bölgesinde baş gösteren bir belirtinin, vücudun diğer bir bölgesini etkileyen bir durumdan kaynaklanabilecek olmasıdır. Örneğin, nefes alıp vermekte zorlanıyorsanız, doktorunuz yalnızca akciğerlerinizi değil, aynı zamanda ayaklarınızı da muayene edebilir. Çünkü, nefes alıp vermekte zorlanma, kalp yetmezliğinden kaynaklanıyor olabilir ve kalp yetmezliği, bacaklarda ve ayaklarda su toplanmasına sebep olabilir.
Fiziksel muayenenin, rektal muayene gibi bazı bölümleri, rahatsız edici olabilir. Rahatlamaya çalışarak, sıkıntıyı biraz azaltabilirsiniz. Kaslarınızdaki gerginliği atmak için yavaşça, derin nefesler alıp verin. Fiziksel muayenelerin bazı bölümleri de, özellikle de canınızı yakan bir şeyden dolayı doktora gittiyseniz ve doktor da o şeyin üzerine baskı uyguluyorsa, acı verici olabilir. Bir miktar acı kaçınılmazdır. Acının kaynağını bulmaya çalışırken, doktorunuz olabildiğince nazik olmaya çalışacaktır.
Fiziksel muayene, özellikle de cinsel organlarınızın muayene edilmesi gerekiyorsa, yakın temas gerektirecektir. Doktorunuz, bu muayeneyi yapmak üzere eğitim almış bir uzmandır ve genellikle bu muayeneyi günde birçok defa yapıyordur. Bunu hatırlamak, utanmanızın önüne geçmeye yardımcı olabilir.
Muayeneden Sonra
Giyindikten sonra, doktorunuzla tekrar oturup konuşacaksınızdır. Bu süreçte, doktorunuz size muayenede ne gibi bulgulara rastladığını ve bir sonraki olarak ne tavsiye ettiğini anlatacaktır. Eğer başka testler yapılması gerekiyorsa, hekiminizin, bu testlerin ne olduğunu, testleri kimin uygulayacağını ve test sonuçlarının doğru tanı koymada nasıl bir fayda sağlayacağını açıklamalıdır.
Test sonuçlarının ne kadar zaman sonra alabileceğinizi ve nasıl bilgilendirileceğinizi iyice öğrenin. Doktorunuz zaten bir tanı koyduysa ve tedavi seçenekleri üzerine konuşmak istiyorsa, her bir seçeneği dikkatlice açıklamalı ve prosedürlerini, etkililiğini, yan etkilerini ve maliyetini anlatmalıdır.
Birincil hekimler, sizi bir uzmana yönlendirmeksizin, sağlık sorunlarınızın çoğu ile ilgilenebilecek eğitimi almışlardır. Ancak, eğer birincil hekiminiz bir uzman doktora görünmenizi istiyorsa, size bunun neden gerekli olduğunu ve uzmanın ne gibi bir hizmet sağlayabileceğini açıklaması gerekir. Eğer bir uzman doktora görünmeniz tavsiye edilmemişse, ancak siz bunun faydalı olabileceğini düşünüyorsanız, bunu da doktorunuzla konuşun.
Hekiminizin söylediği her şeyi anladığınızdan emin olun. Doktorunuzdan anlamadığınız herhangi bir şeyi tekrar etmesini veya tekrar açıklamasını rica edin; tıp terminolojisi yanlış anlamalara çok müsaittir. Örneğin, bir tümör daima hayati tehdit oluşturan kanser anlamına gelmez; bazı tümörler iyi huyludur (kanser yapmazlar). Eğer doktorunuzun verdiği haberler taşıyamayacağınız kadar ağır geldiyse, başka bir randevuda veya telefonda konuşmayı talep edin.
Doktorunuzun söylediği her şeyi aklınızda tutmakta zorlanıyorsanız, randevunuza kağıt kalemle veya bir ses kayıt cihazıyla gidin. Bazıları, özellikle de yaşlılar, onlar da dinleyip hatırlasınlar diye arkadaşları veya akrabalarıyla birlikte gitmeyi faydalı bulurlar. Arkadaşlar ve aile üyeleri faydalı bilgiler sağlayabilirler ve doktorlar da genellikle, gerekli gördüklerinde, hastanın, yöneltilen sorulara cevap vermesine yardımcı olmaları için onların da orada bulunmalarından memnun olurlar.
Doktorunuzla geçireceğiniz zaman kısıtlı olduğundan, randevunuzdan önce sormak istediğiniz önemli soruların bir listesini çıkarmak faydalı olabilir. Doktorunuzun, sorularınızı saçma veya alakasız bulacağından endişe etmeyin; o, sorularınıza yanıt vermek için orada bulunuyor. Gerekli gördüğünüzde, normalden uzun bir randevu isteyin veya randevudan sonra bir telefon görüşmesi yapmayı talep edin. Bazı durumlarda, doktorunuz, sorularınızla ilgili olarak, bir hemşireyle görüşmenizi tavsiye edebilir.
Sağlık geçmişinize ilişkin kayıt tutulduktan ve fiziksel muayene tamamlandıktan sonra, belirtilerinizin sebebini veya kronik (sürekli) bir rahatsızlığınızın durumunu belirlemek amacıyla tam testleri isteyebilir. Sorunları erken tanımlayabilmek için, yalnızca görüntüleme/tarama testleri yapılabilir.
Hekiminizin tavsiye ettiği bir tedavi veya prosedüre ilişkin soru işaretleriniz varsa, süreç başlamadan önce ikinci bir görüş almaktan çekinmeyin. İyi bir doktor, bu isteğinize saygı duyacak, ikinci bir görüş almanın faydalarını veya sakıncalarını anlatacak ve fikirlerini almak üzere sizi başka doktorlara yönlendirebilecektir.