Senetli konut alanlar dikkat!

Pek çok kişi ev sahibi olmak için senetli alıma yöneliyor. Peki senetli konut alımı yapanlar nelere dikkat etmeli?

 

 

Senetler kanuna uygun düzenlenmeli
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcı Hatice Kolçak, konut satın alanların senet imzalarken dikkatli olması gerektiğini söyledi.

AA’da yer alan habere göre, senetlerin kanunlara uygun düzenlenmediğini ileri süren Kolçak, “İnşaat firmaları, banka faizleri yüksek olduğundan kredi kullanmak istemeyen tüketiciye konut satışı yapabilmek için kendi bünyelerinde, kendilerinin belirlediği fiyattan uzun vadeli sıfır faizli senetli satış yapıyorlar.” dedi.
Tüketicilerin, bu cazip teklifleri yeterince araştırma yapmadan imzaladıklarını belirten Hatice Kolçak, “Sonrasında ise Tüketici Kanunu’nun Taksitli Satış Yönetmeliği’nin 11. maddesine uygun düzenlenmeyen bu senetler tüketiciyi mağdur edebiliyor.” diye konuştu.

 

Senette “Nama yazılıdır, ciro edilemez” yazmalı!
TÜSODER Genel Başkan Yardımcı Kolçak, senetlerle ilgili şu uyarılarda bulundu:
“Yasaya göre bu senetlerin nama, yani alacaklının adına yazılması ve ciro edilemeyecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Senetli satışlarda borcun tamamı için tek senet yapılamayacağı gibi senetlerin her bir taksit için ayrı ve nama yazılı düzenlemesi gerekiyor. Her bir taksit için ayrı ayrı senet hazırlanması lazım. Ayrıca senetlerin nama yazılı yani alacaklının adının yazılı olması ve arkasında, ‘Nama yazılıdır, ciro edilemez’ notunun bulunması gerekiyor. Böylece bu senetler 3. kişiler tarafından tahsile verilemeyecek, verilse bile borçlu bu duruma itiraz hakkına sahip olabilecektir. Şayet yüklenici firma inşaatı bitirmez ise tüketici imzalamış olduğu senetten ötürü icraya verildiğinde itiraz edebilecek ve senedi ödemeyecektir.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/senetli-konut-alanlar-dikkat/

Kentsel dönüşümde kira yardımından mahrum kalmayın!

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yenileme kararı alınan binalardaki hak sahipleri, işlemleri tamamlanmadan ikametgâh değişikliği yaptığında kira yardımı alamayabiliyor. Peki kira yardımından mahrum kalmak istemeyen hak sahipleri neler yapmalı?

Önce risk raporu sonra ikametgâh

Kira yardımından faydalanmak isteyenler için AA muhabirine açıklamada bulunan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak hak sahiplerini uyardı.

Adım adım riskli bina tespiti!

Kentsel dönüşüm riskli bina raporu alınmadan hak sahiplerinin adres değişikliği yapmamalarının altını çizen Hatice Kolçak, evini kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyen kat maliklerinin aralarında sözlü olarak anlaştıktan sonra, “Nasılsa bina yıkılacak, evsiz kalabilirim” telaşıyla kiralık ev arayışına girdiğini aktardı.

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

TÜSODER Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, “Ancak bu işlem binaya risk raporu almadan önce yapıldığında devletin kira yardımından faydalanamıyorlar. Çünkü risk raporu ile beraber kira yardımı için istenen belgeler arasında ikametgâh da bulunuyor. Tüketiciler mağduriyet yaşanmaması için ev kiralasalar dahi işlemleri bitirmeden ikametgâhını taşımamalı.” uyarısında bulundu.  

Kaynak: http://blog.zingat.com/kentsel-donusumde-kira-yardimindan-mahrum-kalmayin/

Kira geliri elde edenler 1 Mart’a dikkat!

2016 yılında kiraladığı konuttan 3 bin 800 TL’nin, iş yerinden ise 30 bin TL’nin üzerinde kira geliri olanlar için beyan dönemi 1 Mart 2017’de başlıyor. Kira beyanı için son tarih 27 Mart.

 

 

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, kira gelirlerinde 2016 yılı için istisna oranlarının konutta 3 bin 800 TL, iş yerinde ise 30 bin TL olduğu bilgisini verdi.

Kolçak, yaptığı açıklamada “1 Ocak-31 Aralık dönemine ait beyana tâbi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için takip eden yılın mart ayının 1. gününden 25. günü akşamına kadar beyannamelerin verilmesi gerekir. Beyanname verme süresinin son gününün resmî tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir. Bu da 27 Mart’a denk geliyor” dedi.

 

Birden fazla kira geliri elde edenler ne yapmalı?

İstisna haddinin üzerinde konut ve iş yeri kira geliri elde edenlerin bu istisna oranlarını düştükten sonra beyanname vereceklerini ifade eden TÜSODER Başkanı Kolçak, istisna oranlarının sadece bir konut için kullanılabildiğine, birden fazla konuttan gelir elde edenlerin buna dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-geliri-elde-edenler-1-marta-dikkat/