54 şehirde TOKİ kentsel dönüşüm çalışmaları!

TOKİ kentsel dönüşüm çalışmalarını toplam 55 milyon metrekarelik alanda yürütüyor. TOKİ’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi kapsamında ürettiği 258 bin konutun 68 bin 254’ünü hak sahiplerine teslim etti.

 

 

TOKİ’nin 54 şehir ve 118 ilçede toplam 183 proje ve 258 bin 49 konutluk kentsel dönüşüm başlattıklarını belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, bu projelerin 53’ünün tamamlandığını söyledi. Deprem riskinden kent estetiğine, sosyal, kültürel ve fiziki dönüşümü, bütünleşik temel unsurlar olarak ele aldıklarını vurgulayan Turan, şu değerlendirmede bulundu:

 

 

“Dönüşüm alanlarında geliştirdiğimiz projelerde, bölgedeki vatandaşlarımızın günlük yaşamına ait sosyo-kültürel kabullerine, alışkanlıklarına hassasiyetle yaklaşıyoruz. Sosyal ve kültürel farkları bir zenginlik olarak ele alıp, projelerimizi, söz konusu değer ve kabulleri, kentsel tasarım ve mimari yaklaşımla harmanlayarak tasarlıyoruz.”

Türkiye’de 20 yıl içerisinde 5,3 milyon konutun dönüşümünün sağlanması gerektiğine dikkat çeken Turan, “Bu kapsamda, İdaremizin 2020 yılına kadar üreteceği 250 bin konutun yüzde 40’ı kentsel dönüşüm kaynaklı olacaktır. Böylelikle hem gecekondu ve kaçak yapı alanları dönüştürülecek hem de alt ve orta gelirli kesimler için üretilecek nitelikli konutlar ile yeni gecekondu bölgelerinin oluşması önlenecektir.” ifadesini kullandı.

 

 

Türkiye’nin büyük yapısal sorunu

Turan, afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun Türkiye’nin en önemli yapısal sorunlarından biri olduğunu anımsatarak, “54 il ve 118 ilçede toplam 183, 258 bin 49 konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık. Bu projelerimizin 53’ü tamamlandı. İhalesini yapıp ve çağdaş standartlarda ürettiğimiz 111 bin 474 konutun 68 bin 254’ünü hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik.” dedi.

 

Depreme dayanıklı konut

Türkiye’de yaşanan depremlerin kentsel dönüşümün yürütülmesini zorunlu kıldığını vurgulayan Turan, şunları ifade etti:

“TOKİ olarak yürüttüğümüz kentsel dönüşüm uygulama alanlarının belirlenmesinde, ‘Deprem Riski’ öncelikli faktördür. 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce, 19 Mayıs 2011 Simav, 23 Ekim – 9 Kasım 2011 Van ve Erciş depremleri, kentsel dönüşüm çalışmalarımızda önceliğimizi deprem riskli alanlara vermemizi gerektiğini göstermiştir. İdaremiz tarafından Deprem Risk Alanlarında tamamlanmış ve devam etmek olan projelerimizin kapsamında 170 bin 947 konutu depreme dayanıklı olarak üretmiş olacağız.”

Turan, kentsel dönüşümde uzlaşma ve paylaşmaya dayalı, öncelikle yerinde dönüşüm yaklaşımını esas aldıklarını aktardı. Kentsel dönüşüme yaklaşımlarına ilişkin Turan, şu açıklamayı yaptı:

“Kentsel dönüşüm sürecini açık, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütüyoruz. Afet riski taşıyan alanlar basta olmak üzere mekan ve yasam kalitesini arttıran projelere öncelik veriyoruz. Kentsel tasarımı yerel mimari doku, mahalle kültürü ve yatay mimari anlayışıyla şekillendiriyoruz. Dönüşüm alanlarında ikamet eden vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik profilini doğru tanımlayarak, farklı gelir gruplarına dönük sosyal bütünleşmeyi sağlayan projeler geliştiriyoruz. Kentsel dönüşüm projelerimiz ile gecekondu ve sağlıksız konut alanları dönüştürülürken, dar gelirli vatandaşlarımız için ürettiğimiz nitelikli konutlarla yeni gecekondu bölgelerinin oluşmasını da önlüyoruz.

Dönüşüm yaptığımız yerlerde yatay mimari konsepti uyguluyoruz. Pek çok ilimizde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlattık. İlk üretimlerimizi Mardin, Diyarbakır, Nevşehir, Kars, Muş, Malatya, Şanlıurfa, Kocaeli, İstanbul, Gaziantep, Konya, Manisa illerinde gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte projelerimizde farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, mahalle kültürü kavramının öne çıktığı sosyal yaşam alanlarının tasarlanmasına özen gösteriyoruz. Ayrıca, tüm projelerimizde yerel mimari ve detaylarına öncelik verilerek, farklı şehirlerin, bölgelerin mimarisine, o bölgelerin kültür ve değerleri, toplumsal alışkanlıkları, yaşam biçimleri ve iklimsel özelliklerini de yansıtılmaktadır. Örneğin, Mardin’de kemerleri, Nevşehir’de Kapadokya’nın tüflerden oluşan yöre coğrafyasına ait taşlarını kullanıyoruz.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/54-sehirde-toki-kentsel-donusum-calismalari/

TOKİ taksitleri internetten nasıl takip edilir?

TOKİ’den taksitle konut veya iş yeri sahibi olanlar ödemelerini internet üzerinden takip edebiliyor. TOKİ’nin Online Taksit Sorgulama sistemine nasıl ulaşılır? Taksit ödemeleri ve güncel borç bakiyeleri nasıl takip edilir?

Online ödeme takibi

TOKİ’den konut ya da iş yeri sahibi olanlar taksitlerini ve ödemelerini TOKİ’nin Online Taksit Sorgulama sistemine http://taksit.toki.gov.tr adresinden öğrenebilir. Sisteme TOKİ’nin www.toki.gov.tr adresinin sağ üst köşesinde bulunan linkten de kolaylıkla ulaşılabiliyor.

İlgili web sitesine sorgulama yapmak için T.C. kimlik numarası veya vergi numarası ile SMS şifresi girişi gerekiyor. Sorgulama, Halkbank ve Ziraat Bankası aracılığıyla satışı gerçekleştirilen konutlar için yapılabiliyor. TOKİ’nin online taksit sorgulaması ekranında proje adı, vatandaşın borçlu bulunduğu banka, sözleşme tarihi, sözleşme tutarı, ödenen taksitlerin toplamı, ödenen taksit sayısı ve ödenmemiş taksit sayısı gibi veriler yer alıyor.

“TOKİ taksitleri internet üzerinden görülebilecek”

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, “Bu sistemle idare olarak e-Devlet hizmetleri içerisinde hizmet sunmayı ve vatandaşlarımızın İdaremize veya bankalara başvurmadan internet üzerinden TOKİ’ye ödemeleri konusunda bilgi sahibi olabilecekleri bir ortam oluşturmayı hedeflemekteyiz. Vatandaşlarımız TOKİ’ye ve ilgili bankalara başvurmadan, ödemelerini idaremizin web sayfasından güncel bir şekilde görebilecek.” dedi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/toki-taksitleri-internetten-nasil-takip-edilir/

TOKİ 2015’te 45 bin konutu hayata geçirdi

Dar gelirli ve emekli vatandaşları kira öder gibi taksitle konut sahibi yapan T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), geçen yıl yaklaşık 45 bin konutu hayata geçirdi. TOKİ’nin yeni konut projeleriyle ilgili bilgi veren TOKİ Başkanı M.Ergün Turan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2016-2019 yılları arasında 43 bin konut yapılacağını söyledi. Bugüne kadar 66 hastane, 63 pansiyon, 20 sağlık ocağı, 115 lise, 163 ilköğretim okulu, 13 kreş, 5 sevgi evi, 156 cami ve 4 stadın yanı sıra 141 bin 733 konutun yapıldığı bölgede, toplam yatırım miktarı 19 milyar 54 milyon 767 bin 983 lira oldu. 

Hedef 5,5 milyon kişiyi ev sahibi yapmak

2016’nın Toplu Konut İdaresi’nin en yüksek hedefini koyduğu yıl olduğunun altını çizen M. Ergün Turan, bu yıl 60 bin konutun hayata geçeceğini söyledi. 2023 yılı için hedefi 1 milyon konut olarak belirlediklerini söyleyen Turan, “Emeklilerimize dönük projelendirdiğimiz özel kontenjanlarla bu hedefi 200 bin yukarı çektik. Dolayısıyla amacımız 2023’te 5,5 milyon insanımızı ev sahibi yapmaktır. Yıllık 50 bin konut hedefimizi de bu doğrultuda revize ettik, 2016 hedefimiz 60 bin konut üretimidir. 2016’da aylık ortalama 5 bin konutun ihalesini yapacağız” dedi.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/toki-2015te-45-bin-konutu-hayata-gecirdi/

Alo TOKİ hattı sorularınızı bekliyor!

TOKİ vatandaşların konut sahibi olmak, TOKİ’nin emeklilere özel yeni konut projeleri, TOKİ’ye başvurma koşulları, kentsel dönüşüm gibi çeşitli konular hakkındaki sorularını yanıtlamak amacıyla “Alo TOKİ” hattını hizmete açtı. 

 

Alo TOKİ: 444 86 54 

Alo TOKİ hattının numarası 444 86 54. TOKİ’nin çağrı merkezi hattına hafta içi ve hafta sonu belirli saat aralıklarında ulaşmak mümkün.

Konuyla ilgili açıklama yapan TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Hizmete açtığımız çağrı merkezi ile vatandaşlarımızı konut sahipliği konusunda bilgilendirip tüm sorularını yanıtlıyoruz. Yeni projeler, başvuru koşulları, konut teslimi, site yönetim hizmetleri gibi merak edilen tüm sorular, TOKİ Çağrı Merkezi tarafından yanıtlanıyor. Kentsel dönüşüm uygulamaları, kamulaştırma, site yönetim hizmetleri gibi birçok konuda hafta içi 08.30-20.00, hafta sonu 09.00-18.00 saatlerinde hizmet veriliyor. Güçlü teknolojik altyapısı ve özel eğitimli personeliyle vatandaşlara kısa sürede yüksek kalitede hizmet verdiğimiz TOKİ Çağrı Merkezi’nde, talep, şikayet ve soruları kayıt altına alarak ölçüm ve raporlamada profesyonel bir işletim sistemi uyguluyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: http://blog.zingat.com/alo-toki-hatti-sorularinizi-bekliyor/