TOKİ’den Anadolu’ya 450 bin konut!

T.C Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Anadolu’ya konut yapmak için harekete geçti. 2023 hedefi 500 bin konut olan TOKİ, Anadolu’nun farklı şehirlerinde 400-450 bine yakın konut inşa edecek. 

 

Ayda 500 lira taksitle ev sahibi olma imkânı

Türkiye’nin her şehrinde yoğun taleple karşılaştırdıklarını belirten TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, yıl içinde 15-20 şehirde yeni ve büyük ölçekli proje başladıklarına dikkat çekerek, “Şanlıurfa’da 3-4 bin konut var başladığımız. Diyarbakır’da ise neredeyse 3 bin yeni konut. Gaziantep’te 3 bin olan konut sayımız, yıl içinde 7 bine çıkacak. Manisa’da da 5 bin 500 konutluk projemiz var. Bunların hepsi sadece bir yılda başlanan, devasa projeler. Anadolu’nun birçok yerinde maksimum 500 lira taksitle, kira öder gibi ev sahibi yapıyoruz” diye konuştu. 

 


 

TOKİ projelerine nasıl başvurulur?

• TOKİ’den ev satın almak istiyorsanız sürekli olarak bu projeleri takip etmeniz gerekiyor. TOKİ’nin tüm illerdeki en yeni projelerini TOKİ’nin web sitesinden ya da Zingat.com haberler sayfasından takip edebilirsiniz.

• Satın alacağınız ev kuralı ya da dar gelirlilere yönelik projeyse mutlaka o projenin bulunduğu şehirde ikamet etmeniz ya da nüfusunuzun o ilde kayıtlı olması gerekiyor.

• TOKİ projelerinde başvuru mercileri, projenin yer aldığı il ya da ilçeye göre değişiyor. Başvurular genellikle belediye, valilik veya kaymakamlığa yapılıyor. Başvuru mercileri satış duyurusunda ilan ediliyor.

• Projelere başvurmak için; nüfus cüzdanı fotokopisi, ev sahibi olmak istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde oturduğunuzu gösteren ikametgâh belgesi, sizin ve aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları, vergi sicil numaraları, başvuru formunda istenilen diğer bilgiler ve başvuru formunu imzalayan başvuru sahibinin kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi. Son olarak başvurduğunuz proje için T.C. Ziraat Bankası ilgili şubesine konut başvuru bedelini yatırmanız gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/tokiden-anadoluya-450-bin-konut/

54 şehirde TOKİ kentsel dönüşüm çalışmaları!

TOKİ kentsel dönüşüm çalışmalarını toplam 55 milyon metrekarelik alanda yürütüyor. TOKİ’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi kapsamında ürettiği 258 bin konutun 68 bin 254’ünü hak sahiplerine teslim etti.

 

 

TOKİ’nin 54 şehir ve 118 ilçede toplam 183 proje ve 258 bin 49 konutluk kentsel dönüşüm başlattıklarını belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, bu projelerin 53’ünün tamamlandığını söyledi. Deprem riskinden kent estetiğine, sosyal, kültürel ve fiziki dönüşümü, bütünleşik temel unsurlar olarak ele aldıklarını vurgulayan Turan, şu değerlendirmede bulundu:

 

 

“Dönüşüm alanlarında geliştirdiğimiz projelerde, bölgedeki vatandaşlarımızın günlük yaşamına ait sosyo-kültürel kabullerine, alışkanlıklarına hassasiyetle yaklaşıyoruz. Sosyal ve kültürel farkları bir zenginlik olarak ele alıp, projelerimizi, söz konusu değer ve kabulleri, kentsel tasarım ve mimari yaklaşımla harmanlayarak tasarlıyoruz.”

Türkiye’de 20 yıl içerisinde 5,3 milyon konutun dönüşümünün sağlanması gerektiğine dikkat çeken Turan, “Bu kapsamda, İdaremizin 2020 yılına kadar üreteceği 250 bin konutun yüzde 40’ı kentsel dönüşüm kaynaklı olacaktır. Böylelikle hem gecekondu ve kaçak yapı alanları dönüştürülecek hem de alt ve orta gelirli kesimler için üretilecek nitelikli konutlar ile yeni gecekondu bölgelerinin oluşması önlenecektir.” ifadesini kullandı.

 

 

Türkiye’nin büyük yapısal sorunu

Turan, afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun Türkiye’nin en önemli yapısal sorunlarından biri olduğunu anımsatarak, “54 il ve 118 ilçede toplam 183, 258 bin 49 konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık. Bu projelerimizin 53’ü tamamlandı. İhalesini yapıp ve çağdaş standartlarda ürettiğimiz 111 bin 474 konutun 68 bin 254’ünü hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik.” dedi.

 

Depreme dayanıklı konut

Türkiye’de yaşanan depremlerin kentsel dönüşümün yürütülmesini zorunlu kıldığını vurgulayan Turan, şunları ifade etti:

“TOKİ olarak yürüttüğümüz kentsel dönüşüm uygulama alanlarının belirlenmesinde, ‘Deprem Riski’ öncelikli faktördür. 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce, 19 Mayıs 2011 Simav, 23 Ekim – 9 Kasım 2011 Van ve Erciş depremleri, kentsel dönüşüm çalışmalarımızda önceliğimizi deprem riskli alanlara vermemizi gerektiğini göstermiştir. İdaremiz tarafından Deprem Risk Alanlarında tamamlanmış ve devam etmek olan projelerimizin kapsamında 170 bin 947 konutu depreme dayanıklı olarak üretmiş olacağız.”

Turan, kentsel dönüşümde uzlaşma ve paylaşmaya dayalı, öncelikle yerinde dönüşüm yaklaşımını esas aldıklarını aktardı. Kentsel dönüşüme yaklaşımlarına ilişkin Turan, şu açıklamayı yaptı:

“Kentsel dönüşüm sürecini açık, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütüyoruz. Afet riski taşıyan alanlar basta olmak üzere mekan ve yasam kalitesini arttıran projelere öncelik veriyoruz. Kentsel tasarımı yerel mimari doku, mahalle kültürü ve yatay mimari anlayışıyla şekillendiriyoruz. Dönüşüm alanlarında ikamet eden vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik profilini doğru tanımlayarak, farklı gelir gruplarına dönük sosyal bütünleşmeyi sağlayan projeler geliştiriyoruz. Kentsel dönüşüm projelerimiz ile gecekondu ve sağlıksız konut alanları dönüştürülürken, dar gelirli vatandaşlarımız için ürettiğimiz nitelikli konutlarla yeni gecekondu bölgelerinin oluşmasını da önlüyoruz.

Dönüşüm yaptığımız yerlerde yatay mimari konsepti uyguluyoruz. Pek çok ilimizde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlattık. İlk üretimlerimizi Mardin, Diyarbakır, Nevşehir, Kars, Muş, Malatya, Şanlıurfa, Kocaeli, İstanbul, Gaziantep, Konya, Manisa illerinde gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte projelerimizde farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, mahalle kültürü kavramının öne çıktığı sosyal yaşam alanlarının tasarlanmasına özen gösteriyoruz. Ayrıca, tüm projelerimizde yerel mimari ve detaylarına öncelik verilerek, farklı şehirlerin, bölgelerin mimarisine, o bölgelerin kültür ve değerleri, toplumsal alışkanlıkları, yaşam biçimleri ve iklimsel özelliklerini de yansıtılmaktadır. Örneğin, Mardin’de kemerleri, Nevşehir’de Kapadokya’nın tüflerden oluşan yöre coğrafyasına ait taşlarını kullanıyoruz.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/54-sehirde-toki-kentsel-donusum-calismalari/

TOKİ 81 ilde kaç konut yaptı?

TOKİ, 81 ilde kaç konutu hayata geçirdi? TOKİ konutlarından kaçının satışı yapıldı? TOKİ ihalelerinin toplam değeri kaç milyara ulaştı? 

Konutta 700 bine yaklaşıldı

TOKİ’nin “Toplu Konut Üretim Raporu” 2015 yılı Aralık ayı verileri açıklandı. Rapor, TOKİ’nin konut karnesini gözler önüne serdi. İşte rakamlarla TOKİ’nin 81 ilde konut verileri…

• TOKİ’nin 81 ildeki konut sayısı 700 bine yaklaştı.

• TOKİ, 81 ildeki 3 bin 151 şantiyede 692 bin 221 konut sayısını yakaladı.

• Teslim edilen TOKİ konut sayısı 558 bin 886’yı buldu.

• TOKİ, 585 bin 167 konutun satışını yaptı.

• TOKİ konutlarının 573 bin 930’u sosyal konut niteliğinde…

• Yapım ve proje aşamasında 72,43 milyar TL değerinde 5 bin 415 ihale sonuçlandı.

• TOKİ’nin yerel yönetimlerle işbirliğinde yürüttüğü kentsel dönüşüm faaliyetlerinde 277 bin 583 konutluk gecekondunun dönüşümü projelendirildi.

• TOKİ, 230 farklı bölgede 113 bin 685 konutluk ihale çalışması yaptı. İhalesi tamamlanan 128 bölgede 56 bin 354 konutun inşaatı tamamlandı ve 227 projede 104 bin 466 konut başlatıldı.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/toki-81-ilde-kac-konut-yapti/

7 soruda TOKİ’ye başvurma rehberi!

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bugüne kadar 81 ilde 700 bine yakın konut inşa etti ve 558 bin 886 kişiyi ev sahibi yaptı. Peki, ev sahibi olmak isteyenler TOKİ’nin avantajlı projelerini nasıl takip etmeli? Emekliler TOKİ’ye nasıl başvurmalı?

 

7 soruda TOKİ projeleriyle ilgili en çok merak edilenler

TOKİ konutları için başvuru nasıl yapılır? TOKİ projelerinden daire satın almanın şartları neler? İşte TOKİ projeleriyle ilgili en çok merak edilen 7 sorunun yanıtları…

1. Nerede, hangi proje var?

TOKİ’den ev satın almak istiyorsanız sürekli olarak bu projeleri takip etmeniz gerekiyor. TOKİ’nin tüm illerdeki en yeni projelerini TOKİ’nin web sitesinden ya da Zingat.com haberler sayfasından takip edebilirsiniz.

 

2. Yaşadığım şehir dışındaki TOKİ projelerine başvurabilir miyim?

Satın alacağınız ev kuralı ya da dar gelirlilere yönelik projeyse mutlaka o projenin bulunduğu şehirde ikamet etmeniz ya da nüfusunuzun o ilde kayıtlı olması gerekiyor.

 

3. TOKİ’den ev sahibi olmak için nereye başvurmalıyım?

TOKİ projelerinde başvuru mercileri, projenin yer aldığı il ya da ilçeye göre değişiyor. Başvurular genellikle belediye, valilik veya kaymakamlığa yapılıyor. Başvuru mercileri satış duyurusunda ilan ediliyor.

4. Başvuru için hangi belgeler gerekiyor?

Projelere başvurmak için; nüfus cüzdanı fotokopisi, ev sahibi olmak istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde oturduğunuzu gösteren ikametgâh belgesi, sizin ve aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları, vergi sicil numaraları, başvuru formunda istenilen diğer bilgiler ve başvuru formunu imzalayan başvuru sahibinin kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi. Son olarak başvurduğunuz proje için T.C. Ziraat Bankası ilgili şubesine konut başvuru bedelini yatırmanız gerekiyor.

 

5. TOKİ kura bedeli geri alınır mı? 

Evet, TOKİ projesine başvurdunuz ve kura sonucu size ev çıkmadıysa, yatırmış olduğunuz konut başvuru bedelinizi geri alabilirsiniz.

6. Aynı aileden kaç kişi TOKİ projesine başvurabilir?

Eğer kurayla gerçekleşen bir satışa ya da dar gelirli projesine başvuruyorsanız hane halkından sadece bir kişi başvurabiliyor. Başvuracağınız proje bunların dışındaysa, bu şart aranmıyor ancak proje durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Proje duyurusunda bu şartlar ayrıca belirtiliyor.

 

7. Üzerine kayıtlı gayrimenkul olanlar TOKİ projelere başvurabilir mi?

Kuralı satışlarda ya da dar gelirlilere yönelik TOKİ projelerinde size, varsa eşinize ya da çocuklarınıza ait bir gayrimenkul olmaması gerekiyor. Diğer satışlarde genel olarak bu şart aranmasa da projeye göre değişiklik gösterebiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/7-soruda-tokiye-basvurma-rehberi/