YALANCI SİNAMEKİ

Colutea arborescens L. (Leguminosae) türünün kurutulmuş yapraklarıdır. Bu tür sarı çiçekli, 5 m

kadar yükselebilen, tek tüysü yapraklı ve çalı tipinde bir bitkidir. Yapraklar 3-5 çift yaprakçıklı. Meyva şişkin, kısa saplı, zarımsı ve sivri uçludur. Orta ve Güney Avrupada yaygm bir bitkidir. Türkiyede bulunduğu şüphelidir. Bir varyetesi (var. melanot-richa Freyn et Sint.) (Syn: C. cilicica Boiss. et. Bal.) Anadoluda yaygındır. Bu varyete çiçeklerinde korolla’nın 20-22 mm boyunda ve kanatçıkların daima kayıkçıktan uzun olması ile C. arborescens L. türünden aynhr.

Yapraklar müshü etkiye sahiptir. İnfusyon (% 3-10) halinde kullanılır. Tadı iyi olmadığından infusyonun içilmesi zordur. Avrupa sinameki yaprağının tağşişinde kullanılır. Tohumları zehirli ve kusturucu bir etkiye sahiptir.

Diğer isimler: Patîuk.

EKSTRAKORPOREAL DOLAŞIM GENEL DÜŞÜNCELERİ

Cerrahi kalbin ve büyük damarların edinsel hastalıklarının bir çoğunda önerilebilecek güvenli ve etkili bir noktaya ulaşmıştır. Tıkanmış koroner arterler, hasarlı kalp kapaklan, kalp tümörleri, myokardm lokalize hasarları, torasik aortanın anevrizma ve disseksiyonları ile iletim ve ritm bozukluklarında cerrahi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavinin uygulama alanı dışında kalan yaygın kardiomyopati, kalp transplantasyonunda önemli araştırma çabalarını ve mekanik yardımcı cihazların gelişmesini hızlandırmıştır.

Kalp hastalıklarında tanı, ekokardiografi, kalp sintigrafisi, elektrofizyolojik testler, bilgisayarlı tomografi gibi birçok noninvaziv yeni tekniklerle kolay ve kesin bir hale gelmiştir. Kalp boşlukları ile koroner arterlerin katete-rizasyon ve sineanjiografisi ameliyat öncesi değerlendirmede önem taşımaktadır. Ameliyatın sorumluluğunu üstlenen kalp cerrahı anamnez , fizik muayene,göğüs filmleri ve EKG den sağlanan bilgilerle tamamlanan tanının yöntem ve araçlarının tüm özellikleri ile ilgili bilgiye sahip olmalıdır. Cerrahi tedavi önerilirken, bu tedavinin yarar ve riskleri, sürekli tıbbi tedavi alternatifi ile karşılaştınlmalıdır.

Tanı, anestezi, cerrahi teknik, ve ameliyat sonrası bakımındaki ilerlemeler, hastalann düşük bir ölüm oranı ile ameliyat edilmesini sağlamıştır. Bu hastalann çoğunda ameliyattan sonra yeterli bir klinik düzelme gözlenmektedir.

YALANCI EĞİR KÖKÜ

1- Bayîop. A.: Türkiyede Acorus calamus – Ankara Üniv. Ecz. Fak. Mecm. 9: 12 (1979).

2- Tanker, N. ve Şarer, E.: Anadolu’da yetişen Acorus calamus L. uçucu yağında monoîerpenik hidrokarbonlar – Ankara

Eczacılık Fak. Mecm. 9: 60 (1979).

3- Evliya Çelebi Seyahatnamesi (Türkçeleş E i ren: Z. Danışman) I: 63, İstanbul (1969).

Akar su ve bataklık kenarlarında bol olarak yeti-

Rizomian idrar arttırıcı ve kusturucu, tohumları (Semen İridis pseudacori) ise gaz söktürücü, kabız ve midevi etkilere sahiptir. Kavrulduktan sonra öğütülen tohumlar bazen kahve yerine de kullanılmaktadır.

Diğer isimler: Kâzip eğir, Sarı süsen.

YABANİ HİNDİBA KÖKÜ

İnulin, uçucu yağ, acı maddeler ve glikozitler taşımaktadır.

İdrar arttırıcı, müshil, terletici, midevi, iştah açıcı, kuvvet verici ve safra söktürücü etkileri nedeniyle, infusyon halinde (% 1-5), dahilen kullanılır. Otsu kısmı (Herba Cichorii) ve çiçekleri (Floş Cichorii) de aynı etkilere sahiptir,

Kavrulmuş köklerinin toz edilmesi ile elde edilen ürün, Avrupada kahve yerine kullanılmaktadır

. Diğer isimler: Hindibai berri.