Ev arayanlar hangi emlak danışmanlarını seçiyor?

Ev arayanlar, sahip olduğu gayrimenkulü satışa çıkarmak isteyenler, yatırım amacıyla satın aldığı daireyi kiraya vermek isteyenler… Bir emlak danışmanıyla çalışmanın avantajını yaşamak ve bu süreci olabildiğince kârlı ve memnun tamamlayabilmek amacıyla profesyonel bir hizmet beklentisi taşırlar.

Tam bu noktada bir karar vermeleri gerekir; peki ama hangi emlak danışmanı ile çalışacaklar? Ev arayanlar veya evini satmak/kiralamak isteyenler bir emlak danışmanında 3 temel özellik arıyor.

Bu 3 özellik, aynı zamanda emlak profesyonelleri açısından da “tercih edilen gayrimenkul danışmanı” olmanın sırlarını listelemek anlamına geliyor.

 

 

İşte ev arayanların birlikte çalışmak istediği emlak danışmanında aradığı 3 özellik…

 

1) Emlak pazar bilgisi

• Ev arayanlar veya evini satmak/kiralamak isteyenler için bütçeleri son derece kıymetlidir. Temel istekleri son derece nettir: En uygun fiyata bir gayrimenkul sahibi olmak ya da yüksek getirili bir kira getirisi elde etmek. Bu nedenle söz konusu gayrimenkulün bulunduğu bölge ile ilgili emlak pazar bilgisine sahip bir emlak danışmanını tercih etmekte tereddüt etmezler.

• Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösterdiği bölgenin emlak fiyatlarına sadece günün koşullarına göre değil, geçmiş yıllarla karşılaştırmalı olarak konut satış veya konut kira fiyat trendleri hakkında bilgi-fikir sahibi bir emlak danışmanı her zaman “tercih edilen” olmayı başaracaktır.

Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com, bu konuda iki önemli hizmete sahip.

1) Zingat.com Emlak Raporu sayfasında herkese açık olarak paylaştığı şehir/ilçe/mahalle özelindeki bölge raporları…

2) Zingat.com kurumsal üyeleri için ücretsiz sunduğu Emlak Değer Analizi (EDA)… EDA hizmetini kullanan gayrimenkul danışmanları müşterilerinin akıllı emlak yatırımına yönlendirmede bir adım önde oluyor. Böylece ilanlarına özel gayrimenkul bölge değer analizlerine hızlıca sahip oluyor, portföyündeki gayrimenkuller için belirlenen değeri bölgenin emlak değerleriyle kolayca karşılaştırıyorlar. Aktif emlak ilanları için EDA raporunu pdf olarak indirebiliyor, basılı doküman olarak kullanıyorlar.

 

 

2) Güven

• Kendinizi ev almak, satmak ya da kiralamak isteyen müşterinizin yerine koyun. Siz bir emlak danışmanı ile bir araya geldiğinizde sizin üzerinizde nasıl bir etki bırakmasını isterdiniz?

• Sadece teknik bilgi, beceri ve deneyim yeterli olmuyor. Aynı zamanda sağlam bir güven ilişkisi kurmak müşteri memnuniyetinin yanı sıra tavsiye edilen bir emlak danışmanı olmanızı, potansiyel müşterilere daha hızlı ulaşmanızı kolaylaştırıyor.

 

 

3) Deneyim

• Daha çok deneyim, daha büyük bilgiye eşittir. Bu nedenle, birçok alanda olduğu gibi emlak sektöründe de deneyim, başarı için çok önemli. Deneyimli bir gayrimenkul danışmanı, geçmiş tecrübelerinden hareketle bir evi daha etkin şekilde pazarlayabilir.

• Diğer yandan yukarıda belirttiğimiz gibi emlak trendleri ile ilgili kendini geliştiren, müşterilerinde güven duygusu oluşturabilen, iletişim yönü güçlü fakat daha az deneyime sahip bir gayrimenkul danışmanı da yenilikçi, istekli ve ilgili olduğunu göstererek bir adım öne geçebilir.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-arayanlar-hangi-emlak-danismanlarini-seciyor/

Kışın ev satmak için 5 yol!

Emlak sektöründe kış mevsimi için “ölü sezon” algısı yaygındır. Ancak değişen şartlar ve sektörel gelişmeler, bu algıyı bir nebze de olsa değiştirdi. Diğer yandan kış mevsimi ile ilgili bu algıyı satışta avantaja çevirmek mümkün!

Rekabetin az yoğunlukta olduğu bu dönemde daha fazla ön plana çıkabilir, portföyünüze yeni evler ekleyebilirsiniz. Sizler için kış mevsiminde ev satabilmenin püf noktalarını araştırdık.

 

 

İşte kış aylarında ev satabilmek için 5 öneri…

KIS.ev.2

1) Konut sıkıntısından faydalanın

• Kış aylarında, yaz mevsimine göre daha az satılık ev ilanı verilir. Bu durumu bir fırsata çevirebilirsiniz.

• Piyasada az gayrimenkul olması, bu iş için yatırım yapmak isteyenleri motive eder ve rekabeti azaltarak maksimum kâr elde etmenizi sağlar.

 

2) Etkisiz ilanları tespit edin

• Süresi dolan ya da uzun zamandır yayında olan etkisiz ilanları belirleyerek, bunların neden satılmadığını araştırın. Belki ev fiyatından dolayı satılmıyor olabilir ya da fotoğrafları çok ilgi çekici değildir!

Satılık ev ilanları ile ilgili bir hareketlilik yaşanmayan ilanlarla ilgili bir analiz yapıp, hemen ev sahibine ulaşın ve yeni düzenlemelerle birlikte ilanın ne kadar etkili olacağını anlatın. Elbette faydasını göreceksiniz!

 

3) “Satılık” yazılarını es geçmeyin!

• Gününüzün bir kısmını bölgenizde dolaşmaya ayırabilirsiniz. Böylece bölgenizdeki “satılık” evleri gözden kaçırmamış olursunuz!

• Evini kendi satmak isteyen ev sahiplerine ulaşın ve neden sizinle çalışması gerektiğini anlatın! Potansiyel müşterinize portföyünüzden ve deneyimlerinizden bahsetmeyi unutmayın!

 

 

4) Bölgenizdeki gelişmeleri takip edin

• Hizmet verdiğiniz bölgede yeni bir iş kulesi ya da fabrika mı açılıyor? Bu sizin için büyük bir fırsat olabilir!

• Burada çalışacak olan kişiler yolda uzun saatler geçirmemek için çevreden ev satın almak isteyeceklerdir. Hemen yetkili kişilerle iletişime geçerek, gayrimenkul konusunda nasıl yardımcı olacağınızı aktarabilirsiniz.

• Diğer yandan bu durumun tam tersi de olabilir… Bölgede kapanan bir iş yeri sonrasında evini satmak isteyenler olabilir. Onlara da ulaşarak, yeni evleri portföyünüze katabilirsiniz.

 

5) Dönemin faydalarını anlatın

• Ev almak ya da satmak isteyen ancak bunun için ilkbahar ve yaz aylarını bekleyenleri ikna edin.

• Kış mevsiminde ev satmanın ya da almanın avantajlarını anlatarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Tabii potansiyel müşterilerinize bu dönemde onlara ekstradan zaman ayıracağınızı hissettirmeyi de unutmayın!

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kisin-ev-satmak-icin-5-yol/

Satılık konut fiyatları neden en çok Rize’de arttı?

Türkiye İş Bankası desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan REIDIN Emlak Endeksi Ekim ayı raporu açıklandı ve satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehir Rize, kiralık konut fiyatlarının en fazla arttığı şehir ise Yozgat oldu.

 

 

Sözcü gazetesi, hem satılık ve kiralık konut fiyatlarıyla Rize ve Yozgat’ı yükselişe geçiren nedenleri hem de 2017 yılı için gayrimenkul sektörüne dair öngörüleri REIDIN Genel Müdürü Kerim Bertrand’a sordu.

sozcu.kerimbertrand

İşte “Konut fiyatları neden en çok Rize’de arttı?” başlıklı o röportaj…

 

REIDIN Emlak Endeksi Ekim ayı sonuçlarına göre, satılık konut fiyatının en çok yükseldiği şehir Rize oldu. Rize’de satılık konut fiyatlarının bu denli yükselmesinin ardındaki 3 nedeni sıralamanızı istesek?
Rize’de satılık konut fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında büyük sayılabilecek Rize AVM adındaki yeni bir AVM projesinin inşaatına başlanmasını, Türkiye’nin en büyük teleferik sistemi projesinin Kaçkar Dağları’na yapılacak olmasını ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin çehresini değiştirecek olan Batı Park Projesi’nin devreye girecek olmasını sayabiliriz.

?

Satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği 5 şehir hangisi? Bir başka deyişle, Rize’yi hangi şehirler takip ediyor?
2016 Ekim ayında satılık konut fiyatlarında en yüksek artışın gözlendiği Rize’yi, sırasıyla Balıkesir, Aydın, Ordu, Tekirdağ ve Malatya takip ediyor.

 

Bir şehirde metrekare başına konut satış fiyatlarının artmasında hangi faktörler etkili oluyor?
Talep birinci etken. Talebi demografik gelişmeler, konut kredisi sisteminin yerleşmesi ile ihtiyaç oranının artması olarak açıklayabiliriz. Diğer etkenler arasında ise; geliştiricilerin bazen aynı zamanda finansör olmalarından dolayı finansman maliyetlerini satış fiyatına dâhil etmeleri, proje etrafındaki sosyal olanakları ve ulaşım imkânları gibi gelişimlerin artışı, inşaat maliyetinin gitgide yükselmesi ve dolayısıyla proje sayılarının artmasıyla birlikte malzeme talebinin artmasıyla zam gelmesi, son olarak da konutun orta ve uzun vadede prim yapabilecek noktalarda olması, yani prim getiri potansiyeli yer alıyor.

 

Kiralık konut fiyatlarında da en çok artışın Yozgat’ta yaşandığını görüyoruz. Yozgat’ta kira değerlerinin bu denli artmasının nedenlerini sorsak?
TOKİ’nin Yozgat Merkez’de inşaat projelerini durdurması ve genel anlamda inşaat sektöründeki daralma arzda bir azalma ve bu nedenle kiralık konut stokunun talebi karşılayamıyor olması yatıyor. Bunlara ek olarak Yozgat’taki havalimanı ve hızlı tren projeleri de kiraların artmasında önemli etkenler olarak görülebilir.

 

 

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi şehirlerin satılık ve kiralık konut fiyatları değişimindeki çizgi nasıl ilerliyor?
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa için konut satış fiyat değişimi ağırlıklı olarak artış yönlü bir trend izlerken, beş il için son 6 aylık değişim ortalaması yüzde 0,6. Bu beş il için son 6 aylık konut kira değer değişimi ortalaması ise yüzde 1,1. Antalya ve Bursa, kira değer değişiminde bu ortalamanın üzerinde kalıyor. Diğer dört şehrin aksine, İstanbul’da son üç aylık kira değer değişim trendi azalış yönlü ve ortalama yüzde 0,4 oranında değer kaybı söz konusu.

 

REIDIN Emlak Endeksleri aylık olarak açıklanıyor. REIDIN verilerine göre Türkiye’de gayrimenkul sektörü büyüme trendi nasıl bir seyir içinde?
Çeyreklik bazda güncellenen REIDIN Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi ve REIDIN Gayrimenkul Güven Endeksi, gayrimenkul sektörünün izleyeceği seyir yönü ile ilgili fikir verebilecek iki önemli gösterge olarak değerlendirilmeli.
2016 yılının birinci çeyreğinde, bir önceki endeks değerine göre yüzde 7’lik bir artış gösteren REIDIN Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi’nin değişim ibresi, takip eden ikinci ve üçüncü çeyrek döneminde azalış eğilimine girdi. Bu yılın son çeyreğinde ise yüzde 28’lik keskin bir düşüşle 92.8 olarak ölçülen fiyat beklenti endeksindeki azalışın, ekonomik dinamiklerde iyileşme görülmediği varsayımı altında, 2017 yılı başlangıcında da süreceği öngörülebilir.

 

2017’de gayrimenkul sektörü ile ilgili rakamlar nasıl bir tablo çıkarıyor?
Gayrimenkul sektöründe söz sahibi olan farklı aktörlerin, sektöre ilişkin güven düzeylerini ölçümleyen REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi’nin de 2016 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki dönem değerine göre ciddi bir azalış gösterdiği söylenebilir. 2016 yılının ilk üç çeyreklik döneminde artış yönlü bir değerle karşımıza çıkan REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi (Kompozit), 2016 yılı dördüncü çeyrek döneminde geçen çeyrek döneme göre yüzde 27.7 azalışla 87.7 olarak ölçüldü. Bu değer, önümüzdeki üç aylık dönem süresince sektöre duyulan güvenin “kısmen kötümser” olduğunu gösteriyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilik-konut-fiyatlari-en-cok-rizede-artti/

İşveren işçiye ev alarak anlaşacak!

2017 ile birlikte kesinlik kazanması beklenen yeni süreçte zorunlu arabuluculuk uygulamasını devreye alınacak. Bu yeni uygulamayı da içeren İş Mahkemeleri Kanunu Tasarı Taslağı ile ilgili Adalet Bakanlığı çalışmalarını hızlandırdı.

Kanun tasarı taslağında yer alan yeni düzenlemelerde, işveren-işçe arasında yaşanabilecek bireysel ve toplu sözleşmeler nedeniyle oluşan uyuşmazlık durumlarında arabulucuya başvurma zorunluluğu getiriliyor. Arabuluculuk uygulaması yöntemleri arasında işverenin işçiye ev alması da yer alıyor.

 

 

İşveren ev de alabilecek

İşte işverenin işçiye ev alması ile sonuçlanabilecek arabuluculuk uygulaması ile ilgili 4 önemli bilgi şöyle:

1) İşçi-işveren anlaşmazlığı durumunda iki saatlik arabulucu görüşmesi zorunlu oluyor. İki saati geçmeyen arabulucu huzurunda görüşmelerin ücretini Hazine karşılayacak. Amaç, davaya gerek kalmadan tarafların anlaşması…

2) Zorunlu arabuluculuk uygulamasında yapılan görüşmeler gizli olacak.

3) Anlaşma yöntemi olarak işçinin, çocuğunun veya bir yakınının işe alınmasının yanı sıra tazminat gibi ödemeler hakkında alınacak anlaşmalarda alternatif olarak in işveren tarafından işçiye ev alınması da yer alıyor.

4) Taraflar arası arabulucu görüşmelerine karşın anlaşma sağlanamazsa İş Mahkemesi’ne başvurulabilecek.

Kaynak: http://blog.zingat.com/isveren-isciye-ev-alarak-anlasacak/

Konut satışında yeni rekor beklentisi!

Konut satışlarının 2016 yılının 11 ayında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 1 milyon 200 bine dayanması gayrimenkul sektöründe yankı uyandırdı. Aralık 2016’da gerçekleşecek konut satışlarıyla birlikte konutta yeni bir tarihi rekor kırılacağı beklentisi oluştu.

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Türkiye Konut Satışları K2016 ıyılı Kasım ayı sonuçlarına göre, konut satışları Kasım 2015-Kasım 2016 verileri karşılaştırıldığında yüzde 25,1 artışla 132 bin 655 oldu.

 

 

 

“Aralıkta satışlar sürecek, yeni rekor gelecek”

Konut satışlarındaki bir yıllık artışı değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yılın ilk 11 ayında satış rakamının 1 milyon 198 bini aştığını belirterek, aralık ayından da umutlu olduklarını ifade etti: “Aralık ayında da en az 100 bin satış olacağını ve konutta yeni bir tarihi rekor kırılacağını düşünüyorum. Yılı 1 milyon 300 bin ila 1 milyon 350 bin arasında bir rakamda kapatırız.”

 

“Satışlardaki en büyük etken faizlerin düşmesi”
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Özellikle son 2 ayda yüzde 25’in üzerindeki artışta Cumhurbaşkanımızın çağrısı sonrası kredi faiz oranlarının düşmesinin yüzde 100 etkisi oldu. Önce kamu bankaları sonra da diğerleri faizi yüzde 1,10-1,15’lerden yüzde 0,90’lara çekti. Bu düşüş insanların ev alma isteğini tetikledi.” diye konuştu.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-satisinda-yeni-rekor-beklentisi/