2017’de konut fiyatları artar mı, azalır mı?

Türkiye’de konut satışları Kasım’da geçen yıla göre yüzde 25,1 arttı. Ekim ayına göre artış yüzde 1,8 oldu. Konut satışlarında ve fiyatlarında artış sürer mi? Konut fiyatları 2017’de nasıl bir seyir izleyecek?

Tüm bu soruların yanıtlarını, NTV ekranlarında Gökay Otyam’ın canlı yayın konuğu olan REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan yanıtladı.

 

Faizlerdeki 1 puanlık düşüşün konut satışlarına etkisi yüzde 10

Konut verilerine bakıldığında, konut satışlarında kasım ayında yüzde 25’lik bir artış var. Beklentinin üzerinde bir artış mı? Geçen aya göre de yüzde 1,8’lik bir artış var. Nedenlerine geldiğimizde, faizler ve kampanyalar mı?

Birinci neden kampanyalar. İkincisi, mevsimsellik bir etkisi… Yılın son çeyreği, her zaman vergi vs. gibi nedenlerden dolayı gayrimenkul aktivitesinin ciddi arttığı bir dönem olur ve kasım ayı da, ekim-kasım-aralık aylarını kapsayan bu dönemin tam merkezindedir. Eylüldeki kampanyaların özellikle ağustosta Emlak Konut özelinde yapılan büyük indirimler ve destek satışlarının etkisinin kasımda gerçekleşerek kayda geçtiğini görüyoruz. Bunların hepsi toplandığında, kasım ayında ekim ayına göre artış olması çok normal. Geçen seneye göre de toplam satışlar içerisinde yine daha yüksek bir noktada, 496 bin civarındayız. Bu da şunu gösteriyor: REIDIN datasında da sürekli gözlemlediğimiz bir şey gerçek olarak; faizdeki 1 puanlık düşüş satışlarda neredeyse yüzde 10’luk bir etki yaratıyor. Bunu da birebir olarak son üç ayda görme şansımız oldu.

 

Yani 1 puanlık bir faiz düşüşü yüzde 10’luk bir satış yaratarak konut satışını yüzde 10 artırıyor… Önümüzdeki dönem faizlerin ne olacağını bilmiyoruz. Kampanyalar da bitecek. 2017 nasıl bir yıl olacak?

Faiz çok kritik bir nokta. Çünkü maliyetler anlamında baktığımız zaman neredeyse yapılan konut satışlarının yüzde 34’ü konut kredisi üzerinden alınıyor. Daha önemli bir konu var orada; giderek artan ve 2017’de gördüğümüz risklerden bir tanesi bu… İnşaat geliştiriciler 5 seneye kadar bazı projelerde neredeyse yüzde 20’ye yakın “senetle satış” dediğimiz noktaya gelmiş durumda. Kendileri finanse ediyorlar. Faiz artışlarıyla birlikte konut kredili satışın düşeceğini öngörüyoruz. 2017 yılında eğer faiz oranlarındaki yükselme beklediğimiz risk düzeyinde gerçekleşirse, konut satışları 2016’nın altında kalır.

 

 

Konut fiyatında artış sürer mi?

Peki satışların düşmesi fiyatların da düşmesi anlamına geliyor mu?

Türkiye özelinde satış fiyatlarında bir düşme yok. Bölgesel olarak kira fiyatlarında bir düşüş var. Kira fiyatlarında düşüş eğer bir trende dönüşürse, yaklaşık 6-9 ay içerisinde konut fiyatlarını etkilemeye başlar. Kira fiyatlarında düşüşün bir trende dönüşüp dönüşmediğini önümüzdeki 3-4 ayda göreceğiz.

 

Eğer faiz artarsa konut satışları düşecek diyorsunuz…

Bu noktada birinci el ve ikinci el piyasasını ayrı değerlendirmek lazım. Türkiye’de senede 1 milyon konut satılıyor. Bunun 300 bin-400 bin adeti birinci el, 600 bin-700 bin adeti de ikinci el. İkinci el daha hızlı reaksiyon veriyor. Çünkü satmaya hazırsınız. Emlak ilanı vermişsiniz, fiyatların düştüğünü görüyor ve ilan fiyatında düzeltme yaparak reaksiyon gösteriyorsunuz. Ama bu durum birinci el için geçerli değil. Bu şu demek: İnşaat geliştiriciyseniz zaten demiri almış, çimento siparişini vermişsiniz ve enflasyon etkisinden dolayı fiyatları geriye çekme şansınız yok. Ne yapıyorsunuz o zaman? Ödemelerde kolaylık sağlıyor, senetli satışa yöneliyorsunuz.

 

O zaman birinci el konutta fiyat düşmez, ikinci el konutlarda peki?

İkinci el konutları etkiler. Hemen altını çizelim, çok popüler olan bölgelerde, alıcı kitlesi farklı olan lüks gayrimenkulde etkilemez tabii. Diğer yandan arz-talep dengesine baktığımızda görüyoruz ki, Türkiye’de geçen sene 600 bin çift evlenmiş ve toplam konut arzı 300 bin. Dolayısıyla bölgesel anlamda olabilir ama büyük bir alanda bunun kırılacağını düşünmüyoruz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017de-konut-fiyatlari-artar-mi-azalir-mi/

2017 Şubat ayında Türkiye konut piyasasında yaşananlar!

2017 yılının Şubat ayında Türkiye konut piyasasında neler yaşanıyor? Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN, Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Şubat 2017 raporunu yayınladı.

 

 

Türkiye İş Bankası desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan rapor, 2017 yılı Şubat ayında gayrimenkul sektörü ile ilgili dikkat çekici rakamsal verileri de sunuyor. Aynı zamanda güncel gayrimenkul verileri ile ilgili pek çok değerli bilgiyi önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak gözler önüne seriyor.

 

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Şubat 2017

Türkiye genelinde 68 şehri kapsayan REIDIN Türkiye Konut Fiyat Endeksleri değerlerine göre;

Satılık fiyat endeksi 2016 Ocak ayında 171.4, 2016 Aralık’ta 184.9 ve 2017 Ocak’ta 186.6 oldu.

Kiralık fiyat endeksi ise 2016 Ocak’ta 159, 2016 Aralık’ta 168.9 ve 2017 Ocak ayında ise 168.7 oldu.

• REIDIN raporuna göre konut satış fiyat değişimi son bir yılda yüzde 8.88, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 6.60 olarak gerçekleşti.

• Son iki yıla bakıldığında ise konut satış fiyat değişimi yüzde 26.74, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 20.81 oldu.

 

 

Bursa bölgesel yıllık brüt getiride yine lider şehir

Bursa, bölgesel yıllık brüt getiri oranlarına bakıldığında liderliği yine elinden bırakmadı.

• Bölgesel yıllık brüt getiride yedi büyükşehir arasında en yüksek oran yüzde 6.20 ile Bursa’ya ait.

• Bursa’nın ardından sıralama yüzde 5.67 ile Antalya, yüzde 5.52 ile Ankara, yüzde 5.46 ile İzmir, yüzde 5.29’la Kocaeli, yüzde 5.27’yle İstanbul ve yüzde 5.16 ile Adana şeklinde ilerliyor.

 

7 büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

Gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:


Bursa: 16.6

Antalya: 18.1

Ankara: 18.6

İzmir: 18.8

Kocaeli: 19.4

İstanbul: 19.4

Adana: 19.8

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017-subat-ayinda-turkiye-konut-piyasasinda-yasananlar/

İstanbul’un en yaşanabilir ilçeleri!

İstanbul’un ilçeleri ile ilgili emlak yatırımı yapmayı düşünenleri yakından ilgilendirecek farklı bir analiz gerçekleştiriliyor. Bir düşünün: Yaşadığınız ilçenin ya da semtin yeşil yaşam skorunu biliyor musunuz? Peki ya yapı yoğunluğu skorunu ya da eğim skorunu? En yakın metrobüs durağına ve raylı sistemler durağına yürünebilirlik skorunu merak etmiyor musunuz?

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN; Türkiye gayrimenkul sektörü ile ilgili kapsamlı ve detaylı gayrimenkul bilgi, analiz ve araştırmaları sunuyor. REIDIN tarafından farklı dönem ve başlıklarla hazırlanan raporların, analizlerin yanı sıra şehir, ilçe ve mahalle detayında bölge analizlerinde farklı sosyal göstergeler de değerlendirmeye alınıyor.

 

 

İstanbul’un en değerli ilçeleri

Emlak yatırımı yapacaklar için son derece kıymetli olan REIDIN sosyal göstergelerini dört temel başlıkta skorlanarak ele alınıyor:

Yeşil yaşam skoru, yapı yoğunluğu skoru, eğim skoru ve yürünebilirlik skoru (Metrobüs durağı/Raylı sistemler durağı).

Yaşadığınız yerin veya gayrimenkul almayı planladığınız bölgenin sosyal göstergelerini merak ediyorsanız, İstanbul’un sosyal gösterge başlıklarına göre skoru en yüksek ilçeleri.

 

1) Yeşil Yaşam Skoru

REIDIN Yeşil Yaşam Skoru, mahallelerin yeşil yaşam skorları oluşturarak, yeşil alanlara erişim kolaylığına lokasyon bazlı karşılaştırmalı güvenilir ve tutarlı bir kriter getirmek için tasarlandı. İstanbul’un 940 mahallesi için park ve rekreasyon alanlarının erişilebirliği hesaplandı.

 

2) Yapı Yoğunluğu Skoru

REIDIN Yapı Yoğunluğu Skoru, mahallelerin yapı yoğunluğu verilerini oluşturarak, lokasyon bazlı yapılaşma yoğunluğuna karşılaştırmalı, güvenilir ve tutarlı bir kriter getirmek için tasarlandı. İstanbul’un 944 mahallesi için yapı yoğunluğu hesaplandı.

 

3) Eğim Skoru

REIDIN Eğim Skoru, mahallelerin eğim skorlarını oluşturarak, lokasyon bazlı yüzey eğimine karşılaştırmalı, güvenilir ve tutarlı bir kriter getiriyor.

 

4) Yürünebilirlik Skoru

REIDIN Yürünebilirlik Skoru, metrobüs durağı ve raylı sistem durağı olmak üzere iki ayrı bölümde ele alınıyor. Metrobüs Durağı, İstanbul’daki mahallelerin metrobüs duraklarına, belirlenen mesafe sınırlarında yürünebilirlik derecesini analiz ediyor.

REIDIN Yürünebilirlik Skoru -Raylı Sistem Durağı ise İstanbul’daki mahallelerin metro, tramvay, teleferik duraklarına belirlenen mesafe sınırlarında yürünebilirlik derecelerini mercek altına alıyor.

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulun-en-yasanabilir-ilceleri/

En pahalı ve en ucuz kiralık ofisler nerede?

REIDIN Ofis Kira Endeksi 2016 yılı üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı. Endekse göre, kiralık ofisler ile ilgili fiyatlar bir önceki çeyrek dönem verilerine göre azalış gösterdi.

Peki İstanbul genelindeki 21 ofis bölgesi içinde kiraların en yüksek ve en düşük olduğu ilçeler hangileri oldu?

 

 

İstanbul’da ofis kiraları azalıyor
İşte REIDIN Ofis Kira Endeksi 2016 yılı üçüncü çeyrek sonuçları…
İstanbul geneli ofis kira değerlerinde bir önceki çeyrek dönem verilerine göre üst segmentte yüzde 0.20, alt segmentte ise yüzde 0.46 oranında azalış yaşandı.

İstanbul genelinde 21 ofis bölgesi içinde Esentepe, yine en yüksek kira değerine sahip bölge oldu.

İlçe ve mahalle resmi sınırları kullanılarak hesaplanan metrekare kira değerleri baz alındığında en yüksek kira gelirine sahip semt yine Esentepe… Bir başka deyişle, Esentepe’de ofis sahipleri, İstanbul’da kiralık ofislerinden en yüksek kira geliri elde eden yatırımcılar oldu.

Esentepe, üst fiyat segmentinde metrekare değerlerine göre 42.18 dolar, alt fiyat segmentinde ise 26.44 dolar ile en yüksek kira değerine sahip bölge olma özelliğini devam ettirdi.

En düşük kira gelirine sahip bölgelerde ise, üst fiyat segmentinde 14.58 dolar ile Kartal, alt fiyat segmentinde ise 6.69 dolar ile Pendik öne çıktı.

reidin.ofiskira.2

 

reidin.ofiskira.3

Kaynak: http://blog.zingat.com/en-pahali-en-ucuz-kiralik-ofisler/

Satılık konut fiyatları en çok bu şehirde arttı!

1) Türkiye’de 1 yılda satılık konut ve kiralık konut fiyatları, hangi şehirde, ne kadar değişti?

2) Hangi şehirler, daha yüksek kira getiri oranlarıyla diğer şehirleri geride bıraktı?

3) En kısa amortisman süresi sunan emlaklar hangi şehirlerde?

Bu 3 sorunun yanıtı sadece gayrimenkul sahiplerini değil, aynı zamanda yakın zamanda ev almayı düşünenleri ve kiralık evde oturanları da yakından ilgilendiriyor.

 

REIDIN Emlak Endeksi – 2016 Ekim ayı sonuçları
Bu 4 soruya en doğru ve güvenilir yanıtı almak için biraz gayrimenkul okuryazarlığı yapmak gerekiyor. En güncel yanıt ise, gayrimenkul bilgi servisi REIDIN’in Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırladığı REIDIN Emlak Endeksi’nin 2016 Ekim ayını içeren raporunda saklı.

 

REIDIN Emlak Endeksi ile ilgili birkaç kısa bilgi vermekte fayda var:
• Her ay hazırlanan REIDIN Emlak Endeksi’nin 2016 yılı Ekim ayı raporu açıklandı.

• Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda bulunan gayrimenkul sektörünün nabzını ölçen REIDIN Emlak Endeksi 68 şehir, 242 ilçe ve 1.202 mahalleyi kapsıyor.

• Endeks sonuçlarına göre, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün büyüme potansiyeli devam ediyor.

 

Rize, satılık konut fiyat artışında lider
İşte REIDIN Emlak Endeksi Ekim ayı raporunda öne çıkan sonuçlar:

• Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.69 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10.30 oranında artış gerçekleşti.

• Türkiye’nin 68 şehri içerisinde geçen aya göre Rize’de satılık konut fiyatları yüzde 2 oranında arttı. Rize, satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu.

• Giresun ise, yüzde 1.25’lik oranla aynı dönemde konut satış fiyatlarının en fazla azaldığı şehir…

 

 

• Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.05 oranında azalış; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10.89 oranında artış oldu.

• Konut kira değerlerinin en çok arttığı şehir, yüzde 2.08 oranla Yozgat olarak açıklandı.

• Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde 2 oranıyla Kars oldu.

• Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.29 oranında artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.34 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 70.20 oranında artış yaşandı.

• Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede çıkarabildiği şehirlerin başında Aydın geldi.

Aydın, aynı zamanda yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranına sahip şehir de oldu.

• Yıllık brüt kira getirisinde en yüksek getiri oranına sahip şehirler sıralamasında Aydın’ı Van ve Bilecik takip etti.

2.reidinemlak.tablo

 

3.reidinemlak.tablo

 

4.reidinemlak.tablo

 

5.reidinemlak.tablo

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilik-konut-fiyatlari-en-cok-sehirde-artti/