Işid Ne Demek? Işid Nedir?

Işid diğer bir anlamı ile Ilid kısaltmaları açılım olarak, Irak ve Şam İslâm Devleti, Irak ve Levant İslâm Devleti, Irak El-Kaidesi,  Islamic State Of Iraq ya da levant ya da Islamic State Of Iraq And Sham anlamına gelmektedir.

Suriye’ de 2003 yılında kurulan ve El Kaide tabanlı terör örgütü 2013 yılından El Kaide’ den ayrılarak kendi eylemlerini devam ettirmektedir.

Devlet’ül-islam f’il-ırak ya da ş-şam ismini kullanan örgüt, Suriyedeki iç savaşa müdahil olarak petrol rezervinin olduğu bölgeleri ele geçirme misyonu ile ilerlemektedir.

Aşırı dinci terör örgütü ABD, Türkiye, PKK, Özgür Suriye Ordusu, Nato ve bir çok farklı etnik grup ve devletle aynı anda savaşmakta olup, son dönemde ABD  ve İngiliz gazetecilerin öldürülme olayları ile dünya basınında ön plana çıkmıştır.

Terör örgütünün kendisi için ön gördüğü dünya haritası ise şu şekildedir:

ışid haritası

 

Irak ve Şam İslâm Devleti Kurucuları

 

 

Yatay Farklılaşma Ne Demek? Yatay Farklılaşma Nedir?

Yatay farklılaşma, örgütte iş bölümü gereğince oluşan fonksiyon (bölüm, departman) farklılaşmasının bir sonucudur. Yatay farklılaşma sonucu örgüt bölümlere ayrılır. Yatay bölünme de koordinasyon gerektirmektedir.Bu nedenle örgüt yapısındaki fonksiyonel bölünme, ürün temelli bölünme, coğrafi bölge esasına göre bölünme, müşteriye göre bölünme incelenmelidir.

Bürokratik Örgüt Yapısı Ne Demek? Bürokratik Örgüt Yapısı Nedir?

Bürokratik Örgüt Yapısı: Zaman içinde işletmeler büyüdükçe fonksiyon, süreç ve kadro olarak daha karmaşık bir yapıya dönüşürler. Bu tür yapıların kontrolü, iyi tanımlanmış prosedürler ve bunları uygulamak için titizlikle uyulması gereken kuralları gerektirir.

Yeni kural ve prosedürler ise bunların uygulanmasını denetleyen daha fazla kontrol elemanı gerektirir. Buna göre büyüme ve karmaşıklaşma işletmenin yapınsın bürokratik bir modele dönüşmesine yol açar.pazar koşullarına hızlı ve esnek cevap verme, bir yaşam sorunu olduğunda örgütler yapılarını değiştirmek durumunda kalırlar.

Mekanik Bürokrasiler Ne Demek? Mekanik Bürokrasiler Nedir?

Mekanik Bürokrasiler: Sanayi Devriminin ve kitle üretiminin oluşturduğu işletme yapılarıdır. Burada basit yapıların aksine örgütsel yapı, fonksiyonel ayrışım ve emir-kumanda ilişkileri olarak iyi tanımlanmış ve karmaşık bir görünüm verir.

Burada örgütsel yapıyı biçimselleştiren ve standardize eden bir tekno-yapı bulunmaktadır. Bu tekno-yapı, standardizasyon eğilimi sonucunda örgüt performansının kendisine olan bağımlılığı nedeni ile genişlemiş bir informal güç kazanmaktadır. Bu tür bürokrasiler kitle üretimi yapan büyük ölçekli üretim firmalarında daha yaygın olarak gözlenmektedir.

Merkezileşme Ne Demek? Merkezileşme Nedir?

Örgüt yapısının merkezileşme derecesi karar alma sürecini belirlediği için stratejik yönetim açısından önemlidir. Çünkü strateji de işletmenin geleceği ile ilgili olarak alınan kararları ifade etmektedir. Diğer taraftan, örgütün yaşı ve büyüklüğü ile yapı arasında da karşılıklı bir ilişki vardır. İlk kuruluş safhasında girişimci bir yapı, satışlar arttıkça fonksiyonel yapıya dönüşür ve mekanik bürokratik özellikler göstermeye başlar. Daha sonraki safhalarda, çeşitlendirme yapan örgüt çok bölümlü hale gelir. Çevresi karmaşıklaştıkça matris yapılar önem kazanmaya başlar. Ayrıca, yöneticilerin değerlerinin ve mevcut kadronun yapıyı etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu doğrultuda örgütsel yapının oluşum süreci ana hatlarıyla şu aşamaları kapsamaktadır:

  • Başarılacak amaçların saptanması (hedefler)
  • Başarılması gerekli işlerin belirlenmesi (işlevler)
  • Fiziksel olanakların değerlendirilmesi
  • İşlevlerin, fiziksel olanakların ve insani kaynaklarının örgütsel bir yapı içinde gruplandırılması (işlevlendirme ve bölümlere ayırma)
  • Belli bir işi yapma yükümlülüğünün (sorumluluk) ve bu işi yapmak için gerekli kararları verme ve harekete geçme hakkının (yetki) saptanması
  • İşin başarılıp başarılmadığının belirlenmesi(hesap verme).