Cuma Ne Demek? Cuma Nedir?

Arapça kökenlidir. [isim]

1. Perşembe ve Cumartesi günleri arasındaki haftanın yedi gününden biri.

2. “Toplanmak, topluluk” anlamlarına gelen ve İslam dinince mübarek olan gün. Cuma günleri Müslümanlar, cami cemaatiyle, öğlen vakti  “Cuma namazı” kılarlar.

3. İslam dininin kutsal kitabı Kur’an’ı Kerim’deki 62. surenin adı.

4. Bir erkek ismi olarak; “Cuma“.

 

Işid Ne Demek? Işid Nedir?

Işid diğer bir anlamı ile Ilid kısaltmaları açılım olarak, Irak ve Şam İslâm Devleti, Irak ve Levant İslâm Devleti, Irak El-Kaidesi,  Islamic State Of Iraq ya da levant ya da Islamic State Of Iraq And Sham anlamına gelmektedir.

Suriye’ de 2003 yılında kurulan ve El Kaide tabanlı terör örgütü 2013 yılından El Kaide’ den ayrılarak kendi eylemlerini devam ettirmektedir.

Devlet’ül-islam f’il-ırak ya da ş-şam ismini kullanan örgüt, Suriyedeki iç savaşa müdahil olarak petrol rezervinin olduğu bölgeleri ele geçirme misyonu ile ilerlemektedir.

Aşırı dinci terör örgütü ABD, Türkiye, PKK, Özgür Suriye Ordusu, Nato ve bir çok farklı etnik grup ve devletle aynı anda savaşmakta olup, son dönemde ABD  ve İngiliz gazetecilerin öldürülme olayları ile dünya basınında ön plana çıkmıştır.

Terör örgütünün kendisi için ön gördüğü dünya haritası ise şu şekildedir:

ışid haritası

 

Irak ve Şam İslâm Devleti Kurucuları

 

 

Hazreti Ne Demek? Hazreti Nedir?

Yücelme manası taşıyan bir unvandır. Yakınında, yanında, önünde olmak anlamlarına gelir. Peygamberlerden bahsedilirken önce hazreti ifadesi kullanılır. Halifeliğin Osmanlıya geçişinden sonra Osmanlı padişahlarına da ‘’hazretleri’’ olarak hitap edilmiştir.

İsmi söylenmeyen bir kimseden bahsedilirken ‘’hazretleri’’ ifadesi kullanılır.

Örneğin; ‘’hazretleri nerede kaldı’’ cümlesinde kullanılan ‘’hazretleri” sözcüğü iğneleme maksadı taşır.

Allahu Ekber Ne Demek? Allahu Ekber Nedir?

Kökeni Arapça olan kelime, islam dini inancında Allah tektir ve Allah herşeyden üstündür anlamı taşır. Allahu ekber demek Allah’ı yüceltmektir demektir. Ezan’da İmam 4 defa Allahu ekber, Allahu ekber diyerek başlamaktadır. Namazda da “Allahu ekber”le başlar ve her rekatta beş kez tekrarlanır.