Göğüs ( Meme ) Büyütme

Bugün kullanılmakta olan implatlann (protezlerin) hemen hemen hepsi, bu hastalıklarla hiçbir zaman ilişkilendirilmiş olmayan şaline (tuzlu su) ile doludur ve araştırmacılar, daha yeni, daha iyi maddeler araştır­maktadırlar. Meme implantları (protezleri) meme kanserine neden olmaz; fakat kanserlerin, meme implantı (protezi) olan kadınlarda meme implantı (protezi) olmayan kadın­lara kıyasla daha sonraki bir safhasında saptandığına dair bazı kanıtlar vardır. Meme implant­ları (protezleri) genellikle kendi kendine meme kontrolü yapmayı engellemez; fakat bir mamogramın yapılış tarzını değiştirebilir ve bu tarama testinin hassasiyetini azaltabilir. İmplantlarınız (protezleriniz) varsa mamogramımz, implantlı (protezli) kadınların mamogra-mını çekmekte usta bir teknisyen tarafından çekilmelidir.

memekk

PROSEDÜR (UYGULAMA)
Ameliyattan önce cerrahınızla insizyonları (ameliyat kesilerini) nereye yapmayı önerdiğini ve farklı tür implantlann (protezlerin) riskle­rini ve faydalarını müzakere ediniz. Yaklaşık 2 saat süren bu ameliyat, bir klinikte ya da hastanede ayakta tedavi bazmda yapılabilir. Çoğu cerrah, genel anestezi (bkz. sf. 168) önermektedir fakat bazıları da uykunuzu getirecek sakinleştirici­lerle birlikte lokal anesteziyi tercih etmektedir.

Cerrah, önce insizyonu (girişi) yapar. Göğüs kasının altındaki ya da üstündeki meme dokusu, implantlann (protezlerin) yerleş­tirilmesi için bir cep oluştu­racak şekilde kaldınhr. însizyon (ameliyat kesişi) dikilerek kapatılır ve destek için bantlanır; birkaç gün için drenler de takılabilir.Genellikle göğüsün (memenin) üzerine gazlı bez konulur.

İYİLEŞME SÜRECİ (NEKAHAT DÖNEMİ) VE KOMPLİKASYONLAR
Ameliyattan sonra, özellikle, implantınız (proteziniz) göğüs kasının altına yerleştirilmişse, bir hayli ağrınız olabilir. Çoğu kişi ameliyattan sonra birkaç gün yorgunluk ve acı hisseder fakat bir ya da iki gün içinde aktifleşir. Ameliyattan sonra, ekstra destek sağlayan ve şişmeyi en aza indir­geyen bir cerrahi sutyen kullan­manız gerekebilir. Yaklaşık bir hafta sonra, yaranın durumu değer­lendirilir. Bu zamanda göğsünüz (memeniz) hâlâ duyarlı, morarmış (çürük) ve şiş olabilir. Göğüs (meme) ağnsı ve duyarlılığı 6 hafta sürebilir. Yara izleri soluklaşacak fakat asla kaybolmayacaktır.

Ameliyat sonrası bakım, her gün kol kaslannı esnetme egzer­sizlerinin yapılmasını ve göğüs­lere (memelere) masaj yapılma­sını kapsar. Bu, kapsüler kontraktür olasılığını azaltmaya yardıma olur. İmplant (protez) çevresindeki yara ya da kapsül büzüşerek implantı (protezi) sıkıştırmaya başladığında oluşan kapsüler kontraktür, memede sertleşmeye yol açar. Bu, ameliyattan duyulan memnuniyetsizliğin en yaygın nedenidir. Kontraktür, oluşan kapsülün tamamını ya da bir kısmını almak ya da implantı (protezi) değiş­tirmek için yapılacak başka bir ameliyatla tedavi edilebilir. Kontrak türlerin nüksetme (yineleme) olası­lığı yüksektir.
Diğer komplikasyonlar; dokunun içine doğru aşırı kanamayı ki bu, cerrahi drenaj gerektirebilir  ya da enfeksiyonu -bu da, implantın (protezin) birkaç aylığına çıkarılmasını gerektire­bilir kapsar. Bu komplikasyonlar, vakaların %2’si ila %4’ünde oluşur.  Özellikle giriş, göğüs (meme) başı çevresinden yapılmışsa, meme başlarında aşırı duyarlılık ya da his kaybı görülebilir. Göğüs (meme) implantı (protezi) ameliyatından sonra göğüs (meme) başla­rında kalıcı kısmi ya da total his kaybı yaklaşık olarak kadınlann %15’inde görülür.

Göğüs (meme) implantlarında (protezlerinde) nadiren ağrı, iltihaplanma ve göğsün (memenin) distorsiyonuna (şeklinin bozul­masına) neden olan yırtılma ya da sızıntı görülür. Şaline bir implant (protez) çatlarsa, implant (protez) genellikle birkaç saatte iner ve tuzlu su zararsız bir şekilde vücudunuz tarafından emilir. İmplantın kapağından hafif bir sızıntı olabilir ve bunu fark etmeniz haftalar alabilir. Jel dolu bir implant sızıntı yaparsa, bunu fark etmek daha zor olabilir ve bu, meme çevresinde yeni bir skarlaşma (iz oluşumu) ya sebep olabilir. İmplanttaki (protezteki) herhangi bir çatlak, implantın (protezin) çıkarılması için ikinci bir ameliyatı gerektirir.

Göğüs ( Meme ) Küçültme

PROSEDÜR (UYGULAMA)
Bu ameliyat yaklaşık olarak 3 – 4 saat sürer. Genellikle genel anestezi yapılarak bir hastanede gerçekleştirilir ve hastanede bir gece kalmayı gerektirebilir. Fazla doku, yağ ve deri alınır; bunun sonucunda, göğüsler yeni ve dik bir şekil alır. Çoğu kadında, meme başı ve areola yeni bir yere taşınır. Bu, meme ucunda tam ve kalıcı his kaybına ve emzirme kabiliyetinin kaybına neden olabilir. Cerrahınız, göğüs (meme) ve kol altlannızdan yağ almak için liposakşın (yağ emme) tekniğini kullanabilir.

İYİLEŞME SÜRECİ (NEKAHAT DÖNEMİ) VE KOMPLİKASYONLAR

Ameliyattan sonra, insizyonlar (kesiler) gazlı bezle sarılır. Sargıların üzerine takmanız için birkaç gün içinde daha yumuşak bir sutyenle değiştirilecek olan cerrahi bir sutyen ya da elastik bir bandaj kullanmanız istenir. Bu yumuşak sutyenin, dikişleriniz 5 ila 7 gün içinde alınmış olacak olmasına rağmen, bir ay kadar gece gündüz kullanılması gerekir. Bir iki günlüğüne, memeleri­nize; sıvıları ve kanı boşaltmak için bir tüp de yerleştirilebilir. Göğüsleriniz (memeleriniz) bir hafta kadar ağrı yapabilir. Dokto­runuz, ağrıyı hafifletmek için bir ilaç reçete edebilir. Morarma ve çürüme genellikle birkaç hafta sonra azalır.

meme-kucultme

Ameliyattan sonraki ilk menstrüel (adet) döneminizde göğüsleriniz şişebilir ve hassaslaşabilir. Meme (göğüs) başları­nızda ve meme (göğüs) derinizde uyuşukluğun yanı sıra göğüsleri­nizde (memelerinizde) yaklaşık bir ay kadar sıra dışı duyular hisse­debilirsiniz. Uyuşukluk genellikle azalır fakat kalıcı da olabilir. Çoğu kadın toparlanmak (yeniden sağlı­ğına kavuşmak) için yaklaşık 2 hafta kadar bir süreye gereksinim duyar. Ameliyattan kaynaklanan ve kalıcı olan yara izleri, yaklaşık olarak bir yıldan fazla bir süre kırmızı ve oldukça belirgin olabilir fakat genellikle silikleşirler.

Göğüs ( Meme ) Dikleştirme

İYİLEŞME SÜRECİ (NEKAHAT DÖNEMİ) VE KOMPLİKASYONLAR
Toparlanmak (sağlığınıza yeniden kavuşmak) için kendinize bir hafta kadar bir süre veriniz. Bir iki gün, göğüsleriniz morarabilir, şişebilir ve göğüslerinizde rahatsızlık hissedebilirsiniz. Sargılarınızın üzerine takmanız için destekle­yici bir sutyen ya da elastik bir bandaj verilebilir. Bu, genellikle birkaç gün içinde daha yumuşak bir destekleyici sutyenle değişti­rilir.

Estetik_Gogus_Estetigi

Bu yumuşak sutyeni, dikiş ve sargılarınız bir ya da iki hafta sonra alınmış olacak olmasına  rağmen bir ay kadar gece gündüz kullanmanız gerekir. Meme (göğüs) başlarınızda ve derinizde uyuşma hissedebilirsiniz. Bu his kaybı, genellikle şişlik ile birlikte yaklaşık 6 hafta sonra geçebilir, fakat daha uzun da sürebilir ya da kalıcı olabilir. Aylarca topak topak ve kırmızı kalabilen derin ve kalıcı yara izleri, yavaş yavaş ince çizgiler haline dönüşür. Ameli­yattan sonra yaklaşık bir hafta kadar işe gidemeyeceğinizi göz önünde bulundurunuz.