Burun Estetiği Ameliyatı – Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Estetik burun ameliyatının asıl amacı buruna arzu edilen şeklin verilmesidir. Türkiye’de en çok yapılan estetik amaçlı ameliyat, burun şeklini düzeltme ameliyatıdır. Benim pratiğimin de ortalama % 60–70 civarını estetik amaçlı burun ameliyatları oluşturmaktadır.

Estetik burun ameliyatı nasıl yapılır?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Bütün dünyada kabul görmüş iki esas ameliyat yaklaşımı vardır.

1) Kapalı burun ameliyat tekniği,
2) Açık burun ameliyat tekniği.

Kapalı burun ameliyatı yönteminde, bütün kesiler burun delikleri içerisinde olmaktadır. Burun derisi hiçbir şekilde sıyrılmadan, burundaki sert dokuların elle hissedilerek ve meydana gelen değişikliklerin anında değerlendirilmesi metoduna dayanılarak gerçekleştirilir.

ilkerbeyAçık burun ameliyat metodunda ise, kapalı teknikteki burun içi kesilerine ilaveten, burun deliklerinin ortasında bulunan “ columella “ isimli cilt yapısında yatay bir kesi atılır. Burunda yapılacak olan tek kesi budur. Bu kesinin uzunluğu ortalama 4–5 mm kadardır ve yerleşim şekli sayesinde başkaları tarafından fark edilmez. Bütün bu kesiler neticesinde, burun derisi altındaki kıkırdak kemik yapısından tamamen ayrılarak, bu yapıların kolayca görülüp çalışılmasına izin verir. Birçok plastik cerrah tarafından, kapalı teknikten üstün tutularak uzun süredir bütün dünyada hangi metodun daha üstün olduğu konusundaki tartışmalar devam etmektedir. Bu arada ben de ameliyatlarımın çoğunuaçık teknik ile yapmaktayım. Fakat burada ki en doğru yaklaşım, burun ameliyatını yapacak olan cerrahın hangi teknikte daha başarılı ise o tekniği kullanmasıdır.

Burun ameliyatı zor bir ameliyat mıdır?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Evet, estetik burun ameliyatı, estetik cerrahi pratiğinin en zor ameliyatıdır. Bunun başlıca iki temel nedeni vardır.

1) Burnun yerleşim yeri,
2) Burnun anatomik yapısı,

Burun, yüzün tam ortasında yer aldığı için, yapılabilecek en ufak bir hata çok fena sonuçlar doğurabilir. Bu durum aslında hasta ve cerrah üzerinde ciddi baskıya sebep olmaktadır.

İkincisi ve daha da önemli olan; burun, birbirinin içine girmiş çok sayıda milimetrik alt üniteden meydana gelmektedir. Ameliyatı yapacak olan cerrah, istenilen sonuca kavuşabilmek için, var olan burun şekline, bu yapıların ne miktarda katkıda bulunduğunu ameliyat öncesi muayene de belirleyebilmelidir. Aksi halde, bu problemler ameliyatta gözden kaçar ya da yeterince düzeltilemez. Çünkü hiçbir kişinin burun anatomisi bir diğer kişiye benzemez.

burun estetiğiOp. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Aslında evet. Çünkü bilgisayar teknolojilerin gelişmesi ve biz plastik cerrahlar özel geliştirilmiş programlar sayesinde, kişinin profil ve diğer fotoğrafları üstünde oynamalar yapılarak bir ameliyat sonrası için bir fikir elde edilebilir. Ameliyatta öngördüğüm bazı değişiklikleri, muayene sırasında, kişiyle birlikte kendi resmi üzerinde belirlemekteyim. Böylece kişi, burun ameliyatı öncesinde nasıl bir buruna sahip olacağını daha ilk muayenede görebilmektedir.

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Burundan nefes alırken zorlanan hastalar muayene edildiğinde, çoğunda, belirli miktarlarda burun şekil bozukluğu ya da kıkırdak yumuşaklığı gözlenir. Bu problemlerin yok edilemediği septoplasti yani burun içi düzeltme ameliyatları, ne yazık ki amacına ulaşmaktan uzak kalır ve çoğu zaman nefes alma şikâyetleri düzelmediği gibi, arttığı da özlenmiştir. Estetik burun ameliyatı yapılırken, nefes alma zorluğu da tedavi edilebilir.

Hangi yaşlarda burun ameliyatı yaptırmak doğru olur?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Estetik amaçlı burun ameliyatları, bayanlarda 17, erkeklerde ise 18 yaşından itibaren yapılabilmektedir. Şayet asıl şikayet estetik görünüş değil de, sağlık sorunu ise, örneğin burundan nefes alamama gibi durumlar daha erken yaşlarda burun estetiği yapılabilir.

Burun estetiğine hazırlık için ne yapılmalıdır?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: diğer bütün estetik ameliyatlarda olduğu gibi, burun estetiği ameliyatında da kişinin ameliyata engel olacak önemli bir hastalığı olmamalıdır. Şayet önemli bir hastalığı varsa doktoruyla bunu mutlaka paylaşmalıdır. Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar tüketilmemelidir. Hasta sigara içiyorsa, burun ameliyatından 15 gün önce sigarayı bırakmalıdır. Bunun yanında burun ameliyatı sonrasında morlukların ve şişliklerin az olması için, ameliyattan bir hafta önce günde 1 gr C vitamini tüketmesi faydalı olur.

Burun estetiğinde hangi anestezi uygulanır ve ne kadar sürer?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Ben kendi hastalarımı hastanede ve genel anestezi altında ameliyat ediyorum. Muayene şartlarında ise, lokal anestezi ve sedasyon altında ameliyat yapılabilirse de, bunu çok doğru bulmuyorum. Genelde burun estetiği 3 saat kadar sürer.

Burun ameliyatı sonrasında neler yaşanır?

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Burun ameliyatı sonrasında tahmin edilenin aksine yoğun bir ağrı olmaz. Yüz bölgesinde yani göz altı çevresinde hafif derece morarma görülebilir. Az da olsa bir baskı hissi, nefes almada bozukluklar, burun akıntısı hissi, hapşırma isteği ve burunda hafif dereceli kaşıntı normaldir. Şunu da belirtmeden geçmeyeyim, çoğu kişinin kabusu olan burun içi tampon uygulamasını uzun bir vakit önce terk ettim, kişilerin rahatlığında ki artış gerçekten inanılmaz boyutlarda olmuştur.

Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı

Adres : Rumeli Caddesi Müşerref Apt. No : 3/2 Nişantaşı – İstanbul
Telefon :
0090(212) 247 9374
0090(212) 291 6059
E posta : info@ilkermanavbasi.com.tr