Ev arayanlar hangi emlak danışmanlarını seçiyor?

Ev arayanlar, sahip olduğu gayrimenkulü satışa çıkarmak isteyenler, yatırım amacıyla satın aldığı daireyi kiraya vermek isteyenler… Bir emlak danışmanıyla çalışmanın avantajını yaşamak ve bu süreci olabildiğince kârlı ve memnun tamamlayabilmek amacıyla profesyonel bir hizmet beklentisi taşırlar.

Tam bu noktada bir karar vermeleri gerekir; peki ama hangi emlak danışmanı ile çalışacaklar? Ev arayanlar veya evini satmak/kiralamak isteyenler bir emlak danışmanında 3 temel özellik arıyor.

Bu 3 özellik, aynı zamanda emlak profesyonelleri açısından da “tercih edilen gayrimenkul danışmanı” olmanın sırlarını listelemek anlamına geliyor.

 

 

İşte ev arayanların birlikte çalışmak istediği emlak danışmanında aradığı 3 özellik…

 

1) Emlak pazar bilgisi

• Ev arayanlar veya evini satmak/kiralamak isteyenler için bütçeleri son derece kıymetlidir. Temel istekleri son derece nettir: En uygun fiyata bir gayrimenkul sahibi olmak ya da yüksek getirili bir kira getirisi elde etmek. Bu nedenle söz konusu gayrimenkulün bulunduğu bölge ile ilgili emlak pazar bilgisine sahip bir emlak danışmanını tercih etmekte tereddüt etmezler.

• Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösterdiği bölgenin emlak fiyatlarına sadece günün koşullarına göre değil, geçmiş yıllarla karşılaştırmalı olarak konut satış veya konut kira fiyat trendleri hakkında bilgi-fikir sahibi bir emlak danışmanı her zaman “tercih edilen” olmayı başaracaktır.

Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com, bu konuda iki önemli hizmete sahip.

1) Zingat.com Emlak Raporu sayfasında herkese açık olarak paylaştığı şehir/ilçe/mahalle özelindeki bölge raporları…

2) Zingat.com kurumsal üyeleri için ücretsiz sunduğu Emlak Değer Analizi (EDA)… EDA hizmetini kullanan gayrimenkul danışmanları müşterilerinin akıllı emlak yatırımına yönlendirmede bir adım önde oluyor. Böylece ilanlarına özel gayrimenkul bölge değer analizlerine hızlıca sahip oluyor, portföyündeki gayrimenkuller için belirlenen değeri bölgenin emlak değerleriyle kolayca karşılaştırıyorlar. Aktif emlak ilanları için EDA raporunu pdf olarak indirebiliyor, basılı doküman olarak kullanıyorlar.

 

 

2) Güven

• Kendinizi ev almak, satmak ya da kiralamak isteyen müşterinizin yerine koyun. Siz bir emlak danışmanı ile bir araya geldiğinizde sizin üzerinizde nasıl bir etki bırakmasını isterdiniz?

• Sadece teknik bilgi, beceri ve deneyim yeterli olmuyor. Aynı zamanda sağlam bir güven ilişkisi kurmak müşteri memnuniyetinin yanı sıra tavsiye edilen bir emlak danışmanı olmanızı, potansiyel müşterilere daha hızlı ulaşmanızı kolaylaştırıyor.

 

 

3) Deneyim

• Daha çok deneyim, daha büyük bilgiye eşittir. Bu nedenle, birçok alanda olduğu gibi emlak sektöründe de deneyim, başarı için çok önemli. Deneyimli bir gayrimenkul danışmanı, geçmiş tecrübelerinden hareketle bir evi daha etkin şekilde pazarlayabilir.

• Diğer yandan yukarıda belirttiğimiz gibi emlak trendleri ile ilgili kendini geliştiren, müşterilerinde güven duygusu oluşturabilen, iletişim yönü güçlü fakat daha az deneyime sahip bir gayrimenkul danışmanı da yenilikçi, istekli ve ilgili olduğunu göstererek bir adım öne geçebilir.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-arayanlar-hangi-emlak-danismanlarini-seciyor/

2017 konut fiyatları ile ilgili merak edilenler

Konut fiyatları artıyor mu, düşüyor mu? Konut fiyatları neden kira fiyatlarından daha hızlı artıyor? İstanbul genelinde konut fiyatlarında kırılma yaşanan ilçeler hangileri? Birinci el konutlar için 2017 yılı nasıl geçecek? Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı aynı hızla devam edecek mi?

Zingat CEO’su Ahmet Kayhan, Bloomberg HT’de Hande Demirel’un hazırlayıp sunduğu Piyasa Hattı programında canlı yayın konuğu oldu ve konut fiyatları ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.


Konut fiyatları düşüyor mu? Aşağı yönlü hareket varmış gibi görünüyor. Bunu nasıl, neye bağlıyorsunuz?
68 şehir üzerinden yaptığımız ikinci el gayrimenkul endeksine baktığımızda aşağı doğru yönelme yok, yani fiyatlar düşmüş durumda değil. Yüzde 0.81 Türkiye genelinde bir artış var. Konut fiyatlarında en fazla artışın olduğu şehrimiz Balıkesir ve kiralıkta en fazla artışın olduğu şehrimiz ise Van. Bir yıllık endekse baktığınız zaman yüzde 9-10’lar civarında yıllık artış var. Geçtiğimiz yıllara göre endeksi ve fiyat artışlarını karşılaştığımızda, artışta yavaşlama var. Konut fiyatları artıyor ama daha yavaş artıyor. Bunun iki nedeni var: Bir tanesi döviz ve faiz oranlarındaki belirsizlik. Bu belirsizlik gayrimenkul fiyatlarını ve gayrimenkul taleplerini birebir etkiliyor. Gayrimenkul talebini etkilemesi de şuna dönüşüyor; ev alacak oradaki talepteki bir kırılma otomatik olarak fiyatlarda da yavaşlamaya neden oluyor. Bunu ikinci elde çok hızlı ölçebiliyoruz. Birinci el gayrimenkulde biraz daha yavaş ilerliyor. Çünkü gayrimenkul geliştiricilerin elleri kolları biraz bağlı, maliyetlerde belirli bir noktadan sonra çok fazla geriye gidemiyor. Dövizdeki artışın maliyete olan etkisini yaklaşık 6 ayda görüyoruz. Dolayısıyla bu dönemin etkisini de 6 ay sonra göreceğiz.

 

Ne yönde görüyor olacağız etkisini?
Fiyat artışı ve zam yönünde göreceğiz.

 

 

Aralık ayındaki yüzde 9 artış seviyesi oranı enflasyon arındırılmış halde mi?
Enflasyondan arındırılmış haliyle değil. Döviz üzerindeki endeksi de negatifti.

 

Sınırlı da olsa bazı yerlerde konut fiyatlarında aşağı doğru hareketlenme var…
Türkiye genelinde doğuda ciddi fiyat artışı var. Bu bölgede başka kaygılar oluşmuş durumda. İlginç bir şekilde son 1 ay içerisinde Gaziantep ve Aksaray’da konut fiyatlarında kırılma var. İstanbul genelinde baktığımız zaman zaten şişmenin çok yüksek olduğu Esenyurt, Başakşehir ve Ataşehir üzerinde ciddi bir yük var ama henüz negatife dönmedi. Bu ilçeler konut fiyatlarında yavaşlamanın en hızlandığı yerler diye düşünebiliriz. Genelde her yılın son çeyreğini kapsayan son üç ay “altın çeyrek” diye adlandırılır ve çeşitli nedenlerden dolayı gayrimenkul satışının arttığı dönemlerdir. Fakat geçen seneye göre, yani 2016 son çeyreğinde 2015’in son çeyreğindeki yansımayı göremedik. Temel nedenleri bariz ortada. Özellikle dövizdeki belirsizlik gayrimenkul talebinde doğrudan negatif etkiyi yaratıyor. Tamamen belirsizlikten dolayı… Bir de Türkiye’de şöyle bir durum söz konusu; gayrimenkul alacak kesim içinde gayrimenkule yatırım olarak bakan ciddi bir grup var. Yatırım amaçlı bakıldığında alternatifler de değerlendiriliyor ve döviz anlamlı hale geliyor.

 

Anadolu Yakası’nda konut talebi daha yüksek

Peki yeni konutlara baktığımızda konut fiyatları ne durumda?
Göreceli olarak Anadolu Yakası’ndaki projelerin ortalama fiyatları Avrupa Yakası’ndakilerden daha düşük olduğu için nominal anlamda o artış daha az. Yani birinde metrekaresi 5 bin, diğerinde 7 bin lira… 5 bin lira olan yıl içerisinde yüzde 10, 7 bin lira olan da yüzde 5 artmış diyelim… Bu artışlar ikisinde farklı rakamlara tekabül etse de ortalama metrekare fiyatında artış oluyor. Asya tarafında hâlâ birikmiş bir envanter var, talep daha yüksek ve aynı zamanda oturmak amaçlı ev alan kesimin birinci elde talep noktası Asya tarafında. REIDIN olarak konut tipinde de analiz ediyoruz. Konut tipinde şöyle ilginç bir şey oluştu ve benzerini ölçümleme yaptığımız farklı ülkelerde de görüyorduk: Yavaşlamanın yaşandığı dönemdeki en önemli düşüşü gören gayrimenkul tipi yüksek büyüklükteki, Türkiye için 150 metrekare üzerindeki, 4+1 ve üzeri gayrimenkullerde gerçekleşiyor.

 

 

4+1’lerde fiyat düşüyor ama 1+1lerde artış sürüyor o zaman?
1+1 daireler yatırım amaçlı düşünüldüğü için daha hızlı kiraya veriyorsunuz.

 

Vatandaşlık hakkı bakımından 1 milyon dolar Türkiye için büyük bir rakam
Peki bir dönem yabancı ilgisinden bahsediyorduk. Yabancı ilgisinde geri çekilme var mı sizce?
Türkiye’de yabancı gözünde gayrimenkule ilgi yüksek. Özellikle Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, İran bölgesinden ilgi devam ediyor. Baktığınız zaman Türkiye’de gayrimenkuller yüzde 25 daha ucuz. Kaliteli gayrimenkuller, yaşam kalitesi anlamında iyi şeyler öneriyor. Son dönemde maalesef bir güven problemi oluştu diğer yandan. Terör olaylarının etkisinin negatif yansıdığını gördük. Her ne kadar Türkiye’nin ileriki yıllar için önerdiği fırsatları kendi ülkelerinden daha yüksek görseler de son dönem bizim için iyi olmadı. Madalyonun diğer yüzünden bakınca da şöyle bir gerçek var. Türkiye özellikle Mütekabiliyet Yasası geldikten sonra 1 milyar dolarlardan 7 milyar dolarla çıktı. Bunu oturma izni vermeden, tapuda problem varken yaptık üstelik. Türkiye’de bir yabancı gayrimenkul aldığında tapu aşaması 45 gün ile 6 ay arasında sürüyor. Dubai’de bu süre iki saat, bir gün… Yabancı ev almış ama Türkiye’ye girmek için vize alamıyor. Şimdi 1 milyon dolar üzerinde ev alana oturma izni veriyoruz. 1 milyon dolar Türkiye için bu dönemde büyük bir rakam. Faydası kesin olur ama fiyat ya da yatırımdan daha öte güven anlamında bazı temel şeyleri çözmemiz gerekiyor.

 

2008’den bu yana konut fiyatlarının düştüğü bir çeyrek yaşamadık

Yeni konut fiyatlarında artışın önümüzdeki altı ayda yansıyacağını öngördünüz. Peki hangi tüketici onu alabiliyor olacak? Çünkü tüketici güveninde de bir geri çekilme olduğunu görüyoruz…
Negatife gidecek. Konut satın alma gücü endeksinde bir zayıflama yaşayama başladık. Kiralama gücü endeksinde sıkıntı yok, kiralar Türkiye’de hâlâ düşük… Onun negatif yansıması da konut aldığınızda gayrimenkul getirisi anlamında sadece kira getirisinde pek bir şey beklemiyor, temel değer artışına bakıyorsunuz.

 

Türkiye’de konut fiyatları neden kira fiyatlarından daha hızlı artıyor?
Bu döngünün birbirini yakalaması gerekiyor. Normalde eğer arz artışı varsa ve arzın yükseldiği noktada talep arzdan daha yüksekse, bu arada gayrimenkul alanların büyük kısmı da bunu kiralamak amacıyla alıyorsa şu anlama geliyor. Kiralanacak gayrimenkul arzının, satın alınacak gayrimenkul arzından daha hızlı artmasından dolayı kira fiyatları düşerken -getiri oranları anlamında- satış fiyatları artmaya devam ediyor. Bu ne zaman döner? Gayrimenkul arzı bir yerde durur, kiralama anlamındaki talep artışı hızlanır ve devam ederse, o zaman getiri oranları da artmaya başlar. Mevcut demografik yapıyla bunun gerçekleşeceğini pek öngörmüyorum. Gayrimenkul fiyatlarındaki artışı tetikleyen şey de zaten bu. Türkiye’de bir yılda 600 bin çift evleniyor, 130 bini boşanıyor ve 300 bin yeni konut arzı var. Bu tablonun yaşandığı bir ülkede gayrimenkul çok güçlü bir sektördür. Diğer yandan 2008 yılından beri fiyatların düştüğü bir çeyrek yok. Temel nedeni de senelik bu kadar artışın olması. Örneğin güven düşmüş olsa da nihayetinde o evli çiftin bir ev aramaya başlayacakları kesin. Öyle ya da böyle sizin 300 bin tane yeni konut üretmeniz gerekiyor. Bu arada bu hesabın içine hiç doğal afet, deprem gibi riskleri, kentsel dönüşümü katmıyoruz bile. Bizim bırakın talebi, şu an Türkiye’de yaklaşık 6.5 milyon konutu kanuni olarak deprem riskine karşı yenilememiz gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017-konut-fiyatlari-ile-ilgili-merak-edilenler/

Kiraladığınız daire gerçekten uygun fiyatlı mı?

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için ev-iş yeri-sosyal hayat üçgeni içinde kalan bir kiralık daire en ideali… Kimileri çalıştığı yere yakın fakat nispeten daha pahalı bir evi tercih edebiliyor, ulaşım masrafını en aza indiriyor. Kimileri de daha düşük fiyatlı kiralık ev için iş yerine uzak fakat daha ekonomik olduğunu düşündüğü bir ilçede yaşıyor.

 

 

Elbette kiralık daire arayanlar için en önemli kriter evin kira fiyatı. Fiyatın ev için ayrılan bütçeyi geçmemesine dikkat edilirken; evin sunduğu ulaşım kolaylığı, masrafsız ve taşınmaya hazır olması gibi avantajlar ile yüksek aidat bedeli, istediği büyüklükte olmaması, otoparkının bulunmaması gibi dezavantajlar arasında bir karar vermek zorunda kalınıyor.

 

 

İşte uygun fiyatlı kiralık daire seçmenin 5 püf noktası…

1) Mahalle seçmek, komşu seçmektir

• En önemli kriter, kiralık dairenin hangi ilçede, hatta hangi mahallede bulunduğu? Bir başka deyişle, yeni komşularınız kimler olacak?

• Eğer bir yeni konut projesinden daire kiralamayı düşünüyorsanız, mahallenin sizin için önemli bir kriter olmadığını düşünmeyin.

• Dilerseniz “Ev alacaklar için komşu seçme rehberi” yazımıza göz atabilirsiniz.

 

2) Dairenin bulunduğu binaya odaklanın

• Tam aradığınız gibi bir kiralık daireyi, tam da istediğiniz yerde buldunuz. Dairenin oda sayısı, büyüklüğü de aradığınız gibi…

• Siz yine de dairenin bulunduğu binanın durumunu incelemeyi ihmal etmeyin.

• Binanın yaşını ve yakın zamanda yenilenme ihtimalinin bulunup bulunmadığını öğrenin.

 

3) Gerçekten masrafsız daire mi?

• Yeni boya badana yapılmış olması, o evin masrafsız olduğu anlamına gelmiyor.

• Siz iyisi mi mutfak ve banyo dolaplarını, tesisatı, tavanları, kapıları kontrol edin. Küçük tamiratlar bazen üst üste eklendiğinde büyük masraf kalemlerine dönüşebiliyor.

• Küçük bir not: Binaya ait bir otopark yoksa, arabanız için park yeri bulmak ve aylık park ücreti vermek zorunda kalacağınızı unutmayın.

 

 

4) Aylık aidat ne kadar?

• Yeni konut projelerinden birini tercih edeceksiniz, aidat bedeli ilk öğrenmeniz gereken yanıtların başında gelmeli… Tabii ki yeni konut projeleri havuzdan spor salonuna, özel güvenlikten çocuk oyun alanlarına kadar pek çok sosyal donatıya sahip.

• İstanbul, Ankara ve İzmir için ilçe ilçe aidat bedelleri ile ilgili verileri gözden geçirebilirsiniz. Dilerseniz “Beşiktaş, konut aidatı Türkiye rekortmeni” yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

5) Doğru fiyata daire kiralıyor muyum?

• Sıra kiralama işlemiyle ilgili bir sözleşme yapmaya geldiğinde, akıllı emlak sitesi Zingat.com’un şehrinizdeki ortalama kira fiyatlarını da içeren Emlak Raporu sayfasını incelemek, ev için değerine uygun kira ödeyecek olup olmadığınızı teyit etmenizde size fayda sağlayacaktır.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiraladiginiz-daire-gercekten-uygun-fiyatli-mi/

2016 Kasım ayı kira artış oranı!

2016 yılının Kasım ayı kira artış oranları da belli oldu. Kira sözleşmesini geçtiğimiz yıl Kasım ayında imzalayanların ve yenileyecek olanların Kasım 2016’da kiraları ne kadar zamlandı? İşte kira artış oranı…

 

 

Kira zammı nasıl hesaplanıyor?

Kasım ayı kira zam oranını hesaplamak için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarına bakmak gerekiyor.
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu’na göre, ev sahipleri kiralık evlerinin zam oranında ÜFE değerini geçemiyor ve kira zamları ÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre yapılıyor.

 

 

2016 Kasım ayında kiralar ne kadar artıyor?
Yapılan açıklamaya göre, yurt içinde üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,84, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,66; 2015 yılı Ekim ayına göre yüzde 2,84 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 3,83 artış gösterdi. Buna göre, Kasım ayında kira artış oranı 3,83 oldu.
Kira bedeli olarak 1.000 (bin) TL ödeyen bir kiracının zam oranı toplam 38,30 TL artış gösterecek. Böylece 1.000 (bin) liralık kira bedeli zamla birlikte 1.038,30 TL olacak.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016-kasim-ayi-kira-artis-orani/

2017’de konut fiyatları hangi şehirlerde arttı?

Gayrimenkul sektörünün nabzını ölçen ve Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan, 68 il, 242 ilçe ve 1202 mahalleyi kapsayan REIDIN Emlak Endeksleri’nin 2017 Ocak ayı sonuçları açıklandı.

 

Konut satış fiyatları en çok Elazığ’da arttı

• Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.91 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8.88 oranında artış gerçekleşti.

• 2017 Ocak ayında Elazığ’da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.08 oranında artarken, Elazığ fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu.

• Kars ise aynı dönem içerisinde yüzde 0.52’lik oranla konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir olarak açıklandı.

 

Kira değerleri en çok Kırşehir’de yükseldi

• Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.14 oranında azalış, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6.06 oranında artış gerçekleşti.

• Ocak ayında Kırşehir‘de metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.03 oranında artarken, Kırşehir kiraların en çok yükseldiği şehir oldu.

• Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde 2’lik oranla Kütahya oldu.

 

Aydın yatırımcısının yüzünü güldürüyor

• Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği şehirlerin başında Aydın geldi. Aydın, 2016 yılının Aralık ayında da amortisman süresi en kısa şehir olarak yatırımcısının yüzünü güldürmüştü.

 

• Yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranları Aydın, Van ve Giresun şehirlerinde ölçüldü.

 

Yeni konut fiyatları artıyor

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre;

• 2017 Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.52, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.99 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 72.50 oranında artış gerçekleşti.

• Endeks, aynı ay içerisinde, İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.22 oranında ve İstanbul Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde yüzde 0.82 oranında arttı.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 8.5 puan fazla artış gösterdi.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017de-konut-fiyatlari-hangi-sehirlerde-artti/