Kiracılar kentsel dönüşümde ne kadar kira yardımı alır?

2012 yılında tüm Türkiye kapsamında başlatılan “Kentsel Dönüşüm” projesinde hasarlı binaların yıkılıp, yönetmeliğe uygun bir şekilde yeniden yapılandırılması çalışmalarına tüm hızıyla devam ediliyor. Devlet,  kiracılara,  kentsel dönüşüm kapsamında evlerinin yıkılması durumunda kendilerine taşınmaları için belli bir miktar kira yardımında bulunuyor. Kira yardımından yararlanabilmek için oturduğunuz evde 1 yıldan fazla ikamet etmeniz gerekir. Devlet yardımı alabilmek için gerekli belgelerle birlikte İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor. 

 

Kiracılar 2016 yılında devletten ne kadar kira yardımı alacak?

Kiracıların devletten alacağı kira yardımı bir defaya mahsus olup, kiracıların yaşadıkları illere göre bu miktar 990 TL ile 1,590 TL arasında farklılık gösteriyor. Nüfusu kalabalık şehirlerde yaşayan kiracılar daha fazla devlet yardımı alırken az nüfuslu şehirlerde yaşayan kiracılar devletten daha az kira yardımı alıyorlar.

İşte 2016 yılı kentsel dönüşüm kira yardımı ücretleri…

 

İller:

Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis.

Mülk Sahibi (Aylık): 495,00 TL

Kiracı (Defaten) : 990,00 TL

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) :2.475,00TL

 

İller:

Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt,Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce

Mülk Sahibi (Aylık): 560,00 TL

Kiracı (Defaten) : 1.120,00 TL

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 2.800,00 TL

 

İller: 

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale

Mülk Sahibi (Aylık): 625,00.TL

Kiracı (Defaten) : 1.250,00 TL

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 3.125,00 TL

 

Kiracılar kentsel dönüşüm sürecinde neler yapmalı?

 

İller:

Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van

Mülk Sahibi (Aylık): 690,00 TL

Kiracı (Defaten) : 1.380,00.TL

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 3.450,00.TL

 

İller:

Adana, Antalya, Bursa, Konya

Mülk Sahibi  (Aylık): 750,00 TL

Kiracı (Defaten) : 1.500,00 TL

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 3.750,00 TL

 

İller:

Ankara, İstanbul, İzmir

Mülk Sahibi  (Aylık): 795,00 TL

Kiracı (Defaten) : 1.590,00 TL

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 3.975,00 TL

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiracilar-kentsel-donusumde-ne-kadar-kira-yardimi-alir/

Riskli binanın yıkım masrafını kim ödemeli?

Türkiye’de birkaç yıl önce başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları son sürat devam ediyor. Bakanlıktan onaylı deprem risk raporu sonrasında başlayan kentsel dönüşüm sürecinde en çok merak edilen konulardan biri de riskli binanın nasıl belirlendiği ve yıkım masrafını kimin ödediğidir. İşte kentsel dönüşümde riskli bina tespiti ve sonraki süreçle ilgili bilinmesi gerekenler…

Kentsel dönüşüme kimler başvurabilir?

 

 

Riskli konutlar nasıl tespit edilir?
• Yaşadığınız binanın riskli olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız bunun için belediyelere, il özel idarelerine ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurmanız gerekir. Üstelik bunun için tüm apartman sakinlerinin onayının olmasına da gerek yok. Bireysel olarak da bu konuda başvuru yapabilirsiniz. Tabi bu işlemin tüm masraflarını da tek başınıza karşılamanız gerekiyor bu durumda.
• İlgili birimler gerekli inceleme ve araştırmaları yaptıktan sonra, oturduğunuz binanın riskli olup olmadığı tespit ediliyor. Eğer risk varsa apartman sakinlerine evlerini boşaltması için 60 gün süre veriliyor.

Adım adım riskli bina tespiti!

Kentsel donusum riskli bina

 

Riskli binanın yıkım masrafı kime aittir?
• Yıkılacak binaların yıkım ve diğer masrafları ev sahiplerine aittir. Ancak müteahhitlerle özel bir anlaşma yapılıp bu konu farklı şekillerde de halledilebilir. Bu, tamamen ev sahipleri ve firma arasında yapılacak olan anlaşmaya göre değişken bir durumdur.
• Belediyenin verdiği 60 günlük sürede apartman sakinleri aralarında anlaşma sağlayamaz ve bina yıkılmazsa, devlet tebligat yoluyla ev sahiplerine ek süre veriyor. Bu süre sonunda hala yıkım gerçekleşmezse valilik ve kaymakamlık devreye giriyor. Yani bina devlet tarafından yıkılıyor.
• Yıkım bedeli karşılığında da ev sahiplerinin tapudaki haklarına bedel karşılığında ipotek konuluyor. Eğer evinizin yıkılmasını istemiyorsanız, yıkım tebligatından itibaren 15 gün içinde dilekçe yazarak yıkıma karşı çıkabilirsiniz fakat bina hakkında bir kere “riskli” uyarısı çıktıysa bu itirazların bir önemi kalmıyor. Bina her durumda yıkılıyor.
• Eğer yıkım kararı ortak olarak alındıysa ev sahipleri kendilerine yeni ev araştırmaya başlar ve inşaat firmaları bu maliklerin kiralarını karşılamak durumundadır. Ne kadar kira desteği verileceği ise firmanın kararına bağlıdır.
• Mülk sahiplerinin 2/3 çoğunluk sağlaması durumunda binanın nasıl ve ne şekilde yapılandırılacağına ortak olarak karar verilir.

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

Kaynak: http://blog.zingat.com/riskli-binanin-yikim-masrafini-kim-odemeli/