İstanbul kentsel dönüşüm karnesi!

İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız devam ediyor. Her ilçede ayrı bir serüvene dönüşen kentsel dönüşüm faaliyetleri binlerce vatandaşı da yakından ilgilendiriyor.

 

 

CLK Boğaziçi Elektrik, 2016 yılının şubat ayından bu yana üç aylık aralıklarla Gayrimenkulün Enerjisi Raporu yayınlıyor. Bu rapor, aynı zamanda kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleşen bina yıkım istatistiklerini içerdiği için değerli bilgiler içeriyor.

 

 

İşte 2016 yılının Şubat-Eylül ayları arasında İstanbul’un kentsel dönüşüm karnesi…
• İstanbul Avrupa Yakası’nda son 8 ayda 12 bin 261 konut yıkıldı.

• Yılın ilk 9 ayında 101 bin 351 yeni konutta ilk defa oturum başladı.

• İstanbul’da her gün 370 aile sıfır (birinci el) daireye taşındı.

• İkinci el eve geçişlerde yüzde 10.7 azalma yaşandı.

• İkinci el konutlara yerleşme sayısı 241 bin 279 oldu.

İstanbul’da taşınma hareketliliğine bu yıl 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi olumsuz etki yaptı. Diğer yandan düzenlenen konut kampanyaları konut satışlarını artırdı ve sıfır dairelere taşınmalar son 2 ayda artış gösterdi.

• Sıfır dairelere taşınmada Avcılar, ikinci el dairelere taşınmada Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu bölgeleri en çok hareketliliğin yaşandığı ilçeler oldu.

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbul-kentsel-donusum-karnesi/

Anahtar teslim kentsel dönüşüm projesi

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle Garanti Mortgage’nin, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile geliştirdiği “Anahtar teslim kentsel dönüşüm projesi”, Bursa’da uygulanacak.


Projenin tanıtımının da yapıldığı imza töreninde Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay ve İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu hazır bulundu.

Hak sahipleri kentsel dönüşümü nasıl yaşamalı?

Türkiye’de 100 bin riskli bina var

Projenin imza törende yapılan açıklamalarda, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören Türkiye genelinde 100 bin binanın riskli yapı olarak tespit edildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Gürsel Öngören projeyi, “İmar artışı olmayan yani 5 kat olarak yapılmış binanın 5 kat olarak yenilenmesi anlamında bir ek finansman ve organizasyon modeline ihtiyaç duyuluyor. Bu açıdan bakanlığın bir faiz desteği olduğu için bu modelin üzerine kurduk. Burada müteahhit binayı kat karşılığı değil, yüklenici olarak para karşılığı yapıyor ve genel organizasyonu banka yapıyor. Kat malikleri bankaya müracaat ediyorlar, ardından müteahhit seçimini gerçekleştiriyorlar. Müteahhitle kat malikleri bankanın organizasyonu içerisinde, eğer kendi finansmanlarını karşılayacak paraları varsa onu bankaya koyuyorlar. Yoksa da bankadan bir kredi alarak bu finansmanı çözüyorlar. Bu şekilde binanın hızla dönüşümünü gerçekleştirmiş oluyor.” diye özetledi.

Adım adım riskli bina tespiti

Kentsel dönüşümde 3 farklı finansman modeli

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay ise geliştirilen üç farklı finansman modeli hakkında şu bilgileri paylaştı: 

“Birinci modelin adı ‘kat karşılığı kentsel dönüşüm’, ikincisi ‘kendin yap kentsel dönüşüm’, üçüncüsü de bu iki modelin karışımı olarak adlandırabileceğimiz ‘karma model kentsel dönüşüm. Bu modeller kapsamında, kentsel dönüşüm çerçevesinde evlerini yenilemek isteyen Bursa’daki kat malikleri, İMSİAD gibi saygın bir kuruluşun süzgecinden geçen müteahhitlerle ya da bizim yönlendirmemizle evlerini yenileme şansına sahip olacaklar. Sürecin en başından itibaren biz proje ortaklarımızla kat maliklerinin yanında olacağız. Hedefimiz kat maliklerinin anahtar teslim olarak evlerine kavuşabilmelerini sağlamak.”

Riskli binada yaşamak büyük risk

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ise, “Artık vatandaşlarımızın bu sistemi iyi anlamaları ve site yönetimleriyle bir araya gelerek kendi aralarında hesaplarını yapıp bu sistemden faydalanan site olmaları gerekiyor. Çünkü riskli binada yaşamak en büyük risk. Bu riskten kurtulmak için en çabuk hareket eden bu sistemlerden yararlanacak.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/anahtar-teslim-kentsel-donusum-projesi/