2016’da konut satışı 1 milyonu aştı!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, 2016 yılında gerçekleştirilen konut satışı rakamlarını açıkladı. Bir yıl boyunca tapuda konut ve arsa satışı ile ilgili kaç işlem yapıldı? En yüksek konut satışı hangi şehirlerde oldu?

 

 

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait 2016 yılı konut ve arsa satışları ile ilgili açıklanan veriler şöyle sıralandı:

2016 yılı verilerine göre, bir yılda 1 milyon 149 bin 122 konut satıldı.

2016’da tapuda yapılan işlem sayısı toplamda 6 milyon 701 bin 642’yi buldu.

Konut ve arsa alım, satış işlemlerinin toplam mali karşılığı ise 714 milyar 475 milyon 57 bin 976 TL olarak gerçekleşti.

 

2016 konut satış rakamları

Türkiye genelinde bu yıl en fazla konut satışı yapılan şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu.

2016 yılında en az konut satışı ise Tunceli (915), Bayburt (601), Ardahan (544), Şırnak (307) ve Hakkari (98) şehirlerinde oldu.

Konut satışının en az olduğu şehirlerde 714 milyar liralık “alım ve satım” yapıldı.

 

2016 arsa satış rakamları

2016 yılında 401 bin 770 arsa satışı yapılırken, konut satışı yapılan işlem sayısı ise 1 milyon 149 bin 122 oldu.

Türkiye genelinde en çok arsa satışı yapılan 5 şehir sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, Konya ve İzmir olarak açıklandı.

2016 yılında en az arsa satışının gerçekleştiği şehirler ise Bayburt (544), Hakkari (536), Bartın (478), Rize (369) ve Artvin (323) oldu.

Tapuda 2016’da gerçekleştirilen konut ve arsaların alım, satış işlemlerinin toplam mali karşılığı 714 milyar 475 milyon 57 bin 976 lira olarak gerçekleşti.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016da-konut-satisi-1-milyonu-asti/

Konut fiyatları neden yükseliyor?

T.C. Merkez Bankası, konut fiyatlarındaki yükselişin nedenlerini araştırdı. Peki özellikle büyük şehirlerde konut fiyatları neden artıyor? Konut fiyatlarını neler etkiliyor? İşte T.C. Merkez Bankası’nın yaptığı araştırmanın sonuçları… 

 

Konut fiyatları en hızlı İstanbul’da arttı

T.C. Merkez Bankası uzmanları Timur Hülagü, Erdi Kızılkaya, Ali Gencay Özbekler ve Ponar Tunar, “Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nin Kalite Değişimi Etkisinden Arındırılması: Hedonik Konut Fiyat Endeksi” başlıklı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçları, “Konut fiyatları neden artıyor?” sorusuna yanıt verdi.

• İstanbul’da konut fiyatları 5 yılda yüzde 95.3 arttı.

• Son 5 yılda konut fiyatları İzmir’de 63.6 ve Ankara’da yüzde 53.2 oranında yükseldi.

• Konut fiyatlarındaki nominal artışların dörtte biri, reel artışların yaklaşık yarısı kalite artışından kaynaklandı.

• Daha yüksek kalitedeki konutların fiyatı ortalama yüzde 10.9 daha yüksekken, binada asansör olması fiyatın ortalama yüzde 13.3 oranında artmasına neden oluyor.

• Güvenliği olan konutların fiyatları da ortalama bir konutun fiyatına göre yüzde 33.3 daha yüksek.

• Tüm özellikleri aynı olan konutlardan bir yıl daha yeni olanlar ise ortalama yüzde 0.3 oranında daha pahalı.

 

Konut fiyatlarını neler etkiliyor?

Hürriyet gazetesinde yayınlanan habere göre, konut fiyatlarını etkileyen özellikler 4 maddede sıralandı:

Lüks: Yüksek maliyet ve işçilik kalitesi olan şömine, sauna, hamam gibi kapsamlı teknik altyapı donanımlarına sahip iç mekanlarda zeminler; granit, birinci sınıf mermer, genellikle büyük ebatlı parke ve özel-ithal seramik, duvarlar; alçı sıvalı saten boyalı, ithal kağıt, kumaş vb. kaplamalı, ıslak hacimlerde bordürlü seramik kaplı, mutfak ve banyoda; özel dekorasyonlu dolaplar, özel vitrifiye ve aksesuarları olan, ısıtması; yerden ısıtma, radyatör veya klima, pencere doğramaları ısıcamlı birinci sınıf PVC, ahşap, alüminyum, kapılar; mobilya ve özel dekorasyonlu, çevre düzeni; bahçe düzenlemesi yapılı, güvenlik, spor alanları, havuz vb. donanımlara sahip olan taşınmazları kapsıyor.

İyi: Zeminler; mermer, kaliteli laminant ve ahşap parke, seramik, duvarlar; alçı sıvalı boyalı, ıslak hacimlerde seramik, mutfak ve banyoda; ahşap, lake, laminant kaplamalı mutfak ve banyo dolapları, vitrifiye ve aksesuarları olan, ısıtması tesisatı radyatörlü, pencere doğramaları; ahşap, PVC doğramalı, kapıları panel kaplı, çevre düzeninde bahçe düzenlemesi yapılı taşınmazları kapsıyor.

Orta: Zeminler; ikinci sınıf seramik ve parkeler, halı, duvarlar; ıslak hacimlerde ikinci sınıf seramik, diğer hacimlerde boyalı, mutfak ve banyoda; ikinci sınıf kısıtlı adette mutfak dolapları, vitrifiyeleri olan, ısıtması kalorifer veya sobalı, pencere doğramaları; ikinci sınıf boyalı ahşap, PVC alüminyum, kapılar yağlı boyalı ahşap vb. özenli bahçe düzenlemesi olmayan taşınmazları kapsıyor.

Düşük: İçindeki malzemeler eksik, yıpranmış, düşük kalitede olan, tadilat gereksinimi olan yapıları kapsıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-fiyatlari-neden-yukseliyor/