Konut Fiyat Endeksi açıklandı

2016 yılının Eylül ayı ile ilgili Konut Fiyat Endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklandı.

• Türkiye’de Konut Fiyat Endeksi eylül ayında 0.76 oranında artış gösterdi ve 221,37 seviyesine ulaştı.

• Bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı ise 13,90 oldu ve aynı dönemde reel olarak yüzde 6,17’lik bir artış gerçekleşti.

• Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar, 2015 yılı Eylül ayında bin 706,43 TL/metrekare iken, Eylül 2016’da 1.905,13 TL/metrekare olarak açıklandı.

Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre ise 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,83 oranında artarak 210,44 düzeyinde gerçekleşti. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,81 oranında, reel olarak ise yüzde 4,22 oranında arttı.

 

 

• Hedonik Konut Fiyat Endeksi’ne göre ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,53 artış görüldü. Hedonik Konut Fiyat Endeksi, Türkiye’deki konutların gözlemlenebilen özelliklerinin zaman içinde kontrol edilerek kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanıyor.

• 3 büyükşehirde 2016 Eylül ayına dair Konut Fiyat Endeksi değerlendirmesine göre ise, bir önceki yılın aynı ayına göre;

• İstanbul’da 0,71, Ankara’da 1,46 ve İzmir’de 0,98 oranlarında artış yaşandı.

• Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerine bakıldığında ise, yine 2016 Eylül ayı ve 2015 Eylül ayı karşılaştırıldığında artış oranları İstanbul’da 15,49, Ankara’da 11,11 ve İzmir’de 13,83 oldu.

 

Konut Fiyat Endeksi nasıl hesaplanıyor?
TCMB, Türkiye konut pazarındaki fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla Konut Fiyat Endeksi’ni açıklıyor. Hesaplama, tabakalanmış ortanca fiyat yöntemi kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-fiyat-endeksi-aciklandi/

Satış fiyatları değişiminde Adana ilk sırada

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Ocak 2016 değerlendirmesi, son bir yılda gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri gözler önüne serdi. 

Satış fiyatları değişiminde Adana yüzde 30’la birinci 

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 30’la Adana’ya ait. Adana’yı yüzde 25’le Antalya ve yüzde 24’le İstanbul takip etti.

Gayrimenkul en değerli yatırım araçlarından

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Ocak 2016 verilerinin “konut fiyatları ve finansal yatırım araçlarının yıllık getiri değişimleri” analizinde, Amerikan doları yüzde 27’lik paya sahip oldu. Değerlendirmede Amerikan dolarıyla birlikte ilk beş yatırım aracı sıralamasında Türkiye’nin ilk yedi büyükşehri yüzde 22, 30 büyükşehir yüzde 17, altın (külçe) yüzde 13 ve Euro yüzde 12 ile yer aldı.

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Ocak 2016 değerlendirmesine göre, gayrimenkul yatırımı yapan yedi büyük ilin amortisman süreleri yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

Adana: Yüzde 19,1

Ankara: Yüzde 18,9

İzmir: Yüzde 18,8

Kocaeli: Yüzde 18,2

İstanbul: Yüzde 17,9

Bursa: Yüzde 17,4

Antalya: Yüzde 17,3

Kaynak: http://blog.zingat.com/satis-fiyatlari-degisiminde-adana-ilk-sirada/

Projeden ev alanların yüzde 15’i kredi kullanıyor

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 yılı Kasım ayı sonuçları açıklandı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Kasım 2016 sonuçları, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda markalı konut projeleri adına daha çok üretim olduğunu gösteriyor.


• Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.35 oranında artış gerçekleşti. Artış oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.89 oranında gerçekleşti.

• Endeks, aynı ay içerisinde, İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.56 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde yüzde 0.24 oranında arttı.


• Kasım ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 34’ü bitmiş konut stoklarından, yüzde 66’sı ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

 

Hangi konut tipi daha çok üretildi?

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre konut tiplerindeki artış; 1+1 konut tipinde yüzde 0.47, 2+1 konut tipinde yüzde 0.12, 3+1 konut tipinde yüzde 0.58 ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.27 oranında gerçekleşti.

 

Metrekareye göre daire tipleri artışı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre, 51-75 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.48, 76-100 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.12, 101-125 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.17, 126-150 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.47, 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.20 oranında artış yaşandı.
Projeden konut alanların ödeme tercihi

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Kasım ayında peşinat kullanım oranı yüzde 24, banka kredisi kullanım oranı yüzde 15 ve senet kullanım oranı yüzde 61 olarak gerçekleşti.

 

 

Konut satışının yüzde 14’ü yabancılara

Kasım ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 14’lük (son 6 aylık ortalama yüzde 19) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/projeden-ev-alanlarin-yuzde-15i-kredi-kullaniyor/

Gayrimenkul danışmanları için okula dönüş zamanı!

Eylül ayı, okula dönüş vakti… Sadece öğrenciler değil, yeni başlangıçlar ve yeni hedefler için de eğitim zamanı…

Gayrimenkul danışmanları için de pek çok kurs eylül ayında başlıyor! Emlak sektöründe nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlayan bu kurslarda; emlak sektörüne dair bilgiler, kentsel dönüşüm, gayrimenkul ve imar hukuku gibi birçok konuda eğitim veriliyor. Biz de okulların açılmasını fırsat bilerek, emlak sektörüne ilk adımını atan ya da kendini geliştirmek isteyen gayrimenkul danışmanları için emlak sektöründe bilinmesi gereken 5 dersi derledik.

 

 

İşte gayrimenkul danışmanlığında başarı için gereken 5 ders…

emlak.dersler.2

Ders 1: Gayrimenkul danışmanlığı sertifikası alın
Emlak sektörüne girmek istiyorsanız ilk önce bu işin eğitimini almalısınız. Sektördeki nitelikli eleman gücü eksikliği sebebiyle birçok kurum Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitimler düzenliyor. Bu eğitimlerde satış/kira sözleşmesi, kentsel dönüşüm, gayrimenkul ve imar hukuku, davranış bilimleri ve beden dili gibi konular ele alınıyor.
Ders 2: Çevrenize kendinizi gösterin
Gayrimenkul danışmanı olmaya karar verdikten sonra ilk yapacağınız işlerden biri de çevrenize kendinizi hatırlatmak… Aileniz, arkadaşlarınız ya da tanıdığınız kişilerle iletişime geçerek yeni işinizi anlatabilir ve akıllarında kalmayı sağlayabilirsiniz. Unutmayın ilk müşterileriniz mutlaka çevrenizden birileri olacaktır. Kurumsal bir gayrimenkul şirketinde işe başlasanız dahi hazır network’e güvenmeyin, sürekli çevrenizle iletişim halinde olun ve satılık ev ya da kiralık ev arayanların ilk adresi olun!

 

 

Ders 3: Sektörü öğrenin
Emlak sektörünü ne kadar biliyorsunuz? Sektörde son yıllarda hangi bölgelerde konut fiyatları nasıl değişti? Hizmet vereceğiniz bölgede emlak fiyatları ne kadar arttı? Satacağınız evin fiyatı gerçek değerini yansıtıyor mu? Ev almak ya da satmak için doğru zaman mı? Tüm bu soruların cevabını sektörünüzü tanıyarak öğrenebilirsiniz.

Zingat.com haberler sayfasını takip ederek sektör gündemini takip edebilir; Evimin Değeri, Bölge Raporu, yaşamSkor gibi uygulamalarla portföyünüzdeki evlere ve bulundukları bölgeye dair tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Ders 4: Sektörel argümana hâkim olun
Konut kredisi, kira sözleşmesi, kira garanti sistemi, depozito, tapu harcı gibi sektörel argümanlara hâkim olmalısınız. Ev satın alacak ya da kiralayacak olan kişiler, gayrimenkul danışmanının bu konulara bilgili olmasını talep eder. Tüm bu bilgiler için Zingat.com Yararlı Bilgiler sayfasını tıklayabilirsiniz.

 

 

Ders 5: İş planınızı hazırlayın
Gayrimenkul danışmanlığı sertifikasını aldıktan sonra kendinize bir iş planı hazırlayın. İş planınızda hedef kitleniz, hedef kitlenize nasıl ulaşacağınız, bütçeniz ve aylık olarak kaç gayrimenkul satacağınız ya da kiralayacağınız mutlaka yer almalı. Bu şekilde hedeflerinize daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/gayrimenkul-danismanlari-icin-okula-donus-zamani/

Yaşam endeksiyle göz dolduran şehirler!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilk kez yapılan “İllerde Yaşam Endeksi” nin 2015 sonuçları açıklandı. Yaşam endeksine göre en iyi yaşam Isparta’da olurken, konut endeksinde en yüksek değer Sakarya’nın. 

 

Sakarya konutta birinci

Barınma ve yaşam alanı olarak kullanılan, özellikleri açısından hem bireyin hem hanehalkının yaşam kalitesinde etken olan konut boyutu endeksinde en yüksek değeri 0,9369 ile Sakarya aldı. Sakarya’yı 0,9304 ile Sinop ve 0,9247 ile Bolu takip etti. Ardahan ise 0,0860’la en düşük konut endeks değerine sahip şehir oldu.

 

Yaşam endeksi en yüksek il Isparta oldu

TÜİK yaşam endeksi 0 ile 1 arasında değer alıyor ve 1’e yaklaştıkça daha iyi bir yaşam düzeyini gösteriyor. Endeks sonucuna göre Isparta 0,6745 değeriyle yaşam endeksinde en yüksek değere sahip oldu. Isparta’yı 0,6737’yle Sakarya ve 0,6553 ile Bolu takip etti. Listede son sıraları 0,2936’yla Mardin ve 0,2975’le Ağrı paylaştı.

 

Altyapıya erişimde ve sosyal yaşamda İstanbul ilk sırada

Yaşanılan alanda altyapı hizmetlerine erişilebilme kapasitesi ve memnuniyetini göstermesi açısından yaşam kalitesinin önemli bir boyutunu temsil eden altyapı hizmetlerine erişimde, en yüksek endeks değeri 0,9592’yle İstanbul’a ait. İstanbul’u İzmir ve Ankara takip etti. Altyapı hizmetlerine erişim endeksinde en düşük değer ise 0,0320’yle Hakkari’nin. Güçlü toplumsal ilişkilere, çeşitli sosyal faaliyetlere sahip olma yoluyla bireylerin sağlık, çalışma hayatı gibi diğer yaşam boyutlarını da olumlu etkileyen sosyal yaşam endeksinde ilk sıra 0,6747 ile yine İstanbul’un oldu.

 

Çevre endeksinin birincisi Kastamonu

Bireylerin sağlığına ve sürdürülebilir yaşamına doğrudan etkisi bulunan çevre boyutuna ilişkin endekste ilk sırayı 0,8111 değeriyle Kastamonu aldı. Kastamonu’yu sırasıyla Karabük ve Bilecik izledi. Çevre endeksinde en düşük endeks değeri 0,1955’le Iğdır’ın oldu.

 

Yaşamından en memnun Sinop

Yaşam memnuniyeti boyutunda en yüksek endeks değeriyle ilk sırayı Sinop aldı. Sinop’u sırasıyla 0,9655’le Afyonkarahisar ve 0,9510’la Bayburt izledi. Yaşam memnuniyeti endeksinde son sırayı Tunceli aldı.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yasam-endeksiyle-goz-dolduran-sehirler/