Bakan açıkladı: Deprem riski yüksek İstanbul ilçeleri!

İstanbul’da dört fay hattının ömrünü tamamladığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’un deprem riski yüksek ilçelerini açıkladı ve kentsel dönüşümün hız kazanması gerektiğine dikkat çekti.

 

Kartal’dan Beykoz’a, Sarıyer’den Avcılar ve Büyükçekmece’ye

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 7 milyon binanın yenilenerek sağlamlaştırılması gerektiğini belirtti. Bakan Özhaseki, İstanbul’un Kartal’dan Beykoz’a, Sarıyer’den Avcılar ve Büyükçekmece’ye uzanan şeridine vurgu yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

 

 

“Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak”

“1999 sonrası yapılan binaların biraz sağlam olduğunu kabul ediyoruz. 1999’da yönetmelik değişikliği var. Yeni binalar biraz sağlam. 5 milyon civarında. 1999 öncesi 15 milyon stok var. Bunların en az yarısı riskli. Yani 6-7 milyon binanın yenilenmesi, sağlam hale gelmesi gerekli. Özellikle en büyük risk İstanbul’da. Dört fay kırığı var. Dördünün de zamanı dolmuş. Fay kırıklarının hepsi her an patlayabilir. Bilim adamlarının görüşü şu; 2030’a kadar İstanbul’da büyük ihtimalle deprem olur. 2050 diyenler azınlıkta. Büyük çoğunluğu 2030’u işaret ediyor. Deprem kesin. 7 ile 7.5 arasında şiddeti olacak.

 

 

Deniz kenarları. Kartal’dan başlayarak Beykoz’a doğru, Sarıyer’den başlayarak Avcılar’a ve Büyükçekmece’ye doğru, özellikle birkaç katın üzerinde olanlar riskli gözüküyor. 1999’dan önce yapılanlar. Bunun için çok hızlı olarak kentsel dönüşümün uygulanması lazım. Bunu yapacak olanlar belediyeler. Projelerini getiren belediyelere yardımlarımız oluyor. Bazı belediye başkanı arkadaşlarımız hiç aldırış etmiyor. Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak. Belediye başkanı arkadaşlar vatandaşlarımızı zorlasınlar. Projeleri bize getirsinler.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/bakan-acikladi-deprem-riski-yuksek-istanbul-ilceleri/

İstanbul’un en yaşanabilir ilçeleri!

İstanbul’un ilçeleri ile ilgili emlak yatırımı yapmayı düşünenleri yakından ilgilendirecek farklı bir analiz gerçekleştiriliyor. Bir düşünün: Yaşadığınız ilçenin ya da semtin yeşil yaşam skorunu biliyor musunuz? Peki ya yapı yoğunluğu skorunu ya da eğim skorunu? En yakın metrobüs durağına ve raylı sistemler durağına yürünebilirlik skorunu merak etmiyor musunuz?

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN; Türkiye gayrimenkul sektörü ile ilgili kapsamlı ve detaylı gayrimenkul bilgi, analiz ve araştırmaları sunuyor. REIDIN tarafından farklı dönem ve başlıklarla hazırlanan raporların, analizlerin yanı sıra şehir, ilçe ve mahalle detayında bölge analizlerinde farklı sosyal göstergeler de değerlendirmeye alınıyor.

 

 

İstanbul’un en değerli ilçeleri

Emlak yatırımı yapacaklar için son derece kıymetli olan REIDIN sosyal göstergelerini dört temel başlıkta skorlanarak ele alınıyor:

Yeşil yaşam skoru, yapı yoğunluğu skoru, eğim skoru ve yürünebilirlik skoru (Metrobüs durağı/Raylı sistemler durağı).

Yaşadığınız yerin veya gayrimenkul almayı planladığınız bölgenin sosyal göstergelerini merak ediyorsanız, İstanbul’un sosyal gösterge başlıklarına göre skoru en yüksek ilçeleri.

 

1) Yeşil Yaşam Skoru

REIDIN Yeşil Yaşam Skoru, mahallelerin yeşil yaşam skorları oluşturarak, yeşil alanlara erişim kolaylığına lokasyon bazlı karşılaştırmalı güvenilir ve tutarlı bir kriter getirmek için tasarlandı. İstanbul’un 940 mahallesi için park ve rekreasyon alanlarının erişilebirliği hesaplandı.

 

2) Yapı Yoğunluğu Skoru

REIDIN Yapı Yoğunluğu Skoru, mahallelerin yapı yoğunluğu verilerini oluşturarak, lokasyon bazlı yapılaşma yoğunluğuna karşılaştırmalı, güvenilir ve tutarlı bir kriter getirmek için tasarlandı. İstanbul’un 944 mahallesi için yapı yoğunluğu hesaplandı.

 

3) Eğim Skoru

REIDIN Eğim Skoru, mahallelerin eğim skorlarını oluşturarak, lokasyon bazlı yüzey eğimine karşılaştırmalı, güvenilir ve tutarlı bir kriter getiriyor.

 

4) Yürünebilirlik Skoru

REIDIN Yürünebilirlik Skoru, metrobüs durağı ve raylı sistem durağı olmak üzere iki ayrı bölümde ele alınıyor. Metrobüs Durağı, İstanbul’daki mahallelerin metrobüs duraklarına, belirlenen mesafe sınırlarında yürünebilirlik derecesini analiz ediyor.

REIDIN Yürünebilirlik Skoru -Raylı Sistem Durağı ise İstanbul’daki mahallelerin metro, tramvay, teleferik duraklarına belirlenen mesafe sınırlarında yürünebilirlik derecelerini mercek altına alıyor.

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulun-en-yasanabilir-ilceleri/

İstanbul’da ilçe ilçe kira fiyatları!

İstanbul’da kiralık ev fiyatları yükselişini sürdürüyor. Son altı aylık kiralık ev fiyatlarına göre kiralarda artış yüzde 35’e ulaştı. Peki İstanbul’un hangi ilçesinde ev kiraları 2015 yılından 2016’ya ne kadar arttı? 

İşte ilçe ilçe İstanbul 2016 kira fiyatları listesi


 

6 ayda kira artışı yüzde 35 

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul’da kira fiyatlarındaki yükselişle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Şehrin bilinen merkezlerinde son 6 ayda ortalama yüzde 35’lere varan kira artışları oldu. Bu durum toplu konut bölgelerindeki hareketi dolayısıyla o bölgelerde de talepten doğan fiyat artışlarını da beraberinde getirdi. Örneğin Beşiktaş’ta yılın ilk çeyreğinde 2 bin 400 TL’ye kiraya verilebilen 100 metrekare büyüklüğünde bir dairenin fiyatı bugün 3 bin 800 TL’ye kadar çıkabilirken, Halkalı’da 700 TL olan bir gayrimenkul minimum 950 TL’den kiraya verilebiliyor. ”

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-ilce-ilce-kira-fiyatlari/