Konutta metrekare dönemi başlıyor!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, konutta yeni bir dönemin başlayacağının sinyallerini verdi. Canikli’nin açıklamalarına göre artık yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edilecek ve yurt dışından toplu olarak gelenler için bir iskan mevzuatı çıkartılacak. Yatırım karşılığında konutun tamamının değil ama belirli metrekaresinin satın alınabileceğini belirten Nurettin Canikli, bunun karşılığında gayrimenkul sertifikası alınacağını söyledi.  

 

Metrekare bazında sertifika ihraç edilecek

Faiz içermeyen finans unsurlarını geliştirdiklerini söyleyen Canikli Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu: “Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Düzenleme, Resmi Gazete’ye gönderildi. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak.” Canikli sözlerine, “Yatırımcıya rekabet edebileceği bir maliyetle, düşük faizle kredi finansmanı sağlamamız gerekiyor uzun vadeli. Onu gerçekleştirmek için de kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz. Büyük, ucuz ve kolay erişilebilen finansman modellerini hayata geçiriyoruz. İlk adımı attık” şeklinde devam etti.

 

Yurtdışından gelenler için yeni iskan mevzuatı

Nurettin Canikli, Suriyeli sığınmacılara TOKİ’den ev imkanı sağlanmasına ilişkin tartışmalara da değinerek, yurt dışından toplu olarak gelenler için bir iskan mevzuatının yürürlükte olduğunu söyledi. Canikli, “Orada devlet, onlara birtakım imkanlar sağlıyor, ama bedava konut yok. Ücretsiz konut gibi bir uygulama söz konusu değil. Sadece, vatandaşlarımıza yaptığımız gibi uzun vadeli ödeme imkanı sunuluyor. Onun dışında başka bir şey yok” diye konuştu.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konutta-metrekare-donemi-basliyor/

İskan masrafı hakkında bilinmesi gerekenler

İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan masrafı ödemesi kime aittir? İşte iskan ruhsatı ve masrafı hakkında bilmek gerekenler…

İskan masrafı, inşası tamamlanan binanın yasal şartlara uygunluğunu belirleyen iskan raporu alınırken ödenen bedelleri içeriyor. İşte iskan masrafı hesaplamasıyla ilgili merak edilen soruların cevapları…

 

İskan masrafı ile ilgili bilinmesi gereken 3 şey

1) İskan masrafını ödemek için, resmi başvuruda bulunacağınız belediye tarafından açıklanan belgeleri hazır etmeniz gerekiyor.

2) İskan masrafı hesaplaması, başvuru yapılan kurumdan kuruma göre değişiklik gösterebiliyor.

3) İskan masrafı şu iki adımı içeriyor: Kat irtifaklı tapunun tapu harcını ödeyerek kat mülkiyetli tapuya çevirmek için tapu harcı ödemesi ve yetkili kuruma döner sermaye bedeli ödemesi.

 

İskan ruhsatı masrafını kim öder?

İskan ruhsatı, inşaatı çalışmaları bitirilen bir yapıda oturumun başlayabilmesi için gerekiyor. Bir belediyenin iskan ruhsatı vereceği binanın yapı tasdikli projesine uygun şekilde inşa edilmesiyle mümkün olabiliyor. Bir başka deyişle, iskan ruhsatı olmayan binalar, henüz tamamlanmamış ve oturuma uygun yapı olarak değerlendiriliyor.

İskan ruhsatı bir binada şu aşamaların tamamlandığını gösteriyor:

• Ruhsat bilgileri
• İnşaat bitim tarihi
• Tapu kaydı
• Adres bilgisi
• Bağımsız bölümlerin cinsleri ve numaraları
• Arsa payı
• Metrekare bilgisi
• Mal sahipleri listesi

İskan ruhsatı alabilmek için ilgili masrafların ödenmesi gerekiyor. Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde uygulanıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/iskan-masrafi-hakkinda-bilmek-gerekenler/

İskan Ne Demek? İskan Nedir?

Türkçe kökenli iskan kelimesi bardak anlamına gelirken Arapça kökenli iskan kelimesi Türkçede yurtlanma, yurtlandırma anlamlarına karşılık gelir. Bu kelime Türkçede daha çok Arapçadan gelen manasıyla kullanılır. “İskan izni” olarak sıklıkla duyabileceğiniz bu kelime yapımı bitmiş olan bir konutun kullanım izni anlamına karşılık gelir. Bireysel iskan ve genel iskan olmak üzere iki çeşit iskan izni vardır. Genel iskan binayı yapan müteahhidin bağlı olunan belediyeden alması gereken izindir. Bu izin verilirken yangın yönetmeliği, deprem yönetmeliği vs. uygun olup olmadığına dair belgeler istenir. Bireysel iskan ise bir binanın her dairesi için daire sahiplerinin aldığı iskan iznidir.