Kemik İltihabı

IMG_0274

Osteomiyelit, çocuklarda daha yaygındır; çocuklarda genellikle omurga ile kol ve bacaklardaki uzun kemikleri etkiler. Yetişkinlerde daha çok omurgayı ve pelvisi (leğen kemiğini) etkiler. Osteomiyelit, Amerikalıların genel sağlık durumlarının iyi olmasından dolayı ve enfeksiyon için uygulanan antibiyotik tedavisinden dolayı Amerika Birleşik Devletleri’nde nadir olarak görülür.

SEMPTOMLAR
Ateş, şiddetli ağrı, hassasiyet ve etkilenen alanın şişmesi, osteomiyelitin semptomlarından bazdandır. Eğer bacağı enfekte olmuşsa bir çocuk yürüyemeyebilir ve etkilenen bölgeye dokunulursa çok büyük bir acı hissedebilir.

Plantar Fasiit

SEMPTOMLAR
Plantar fasiit, topuğun hemen önündeki ayak tabanının iç kısmında şiddetli bir ağrıya neden olur. Baskı uygulandığında bu alan hassastır ve ağrı, ayak yukarı doğaı esnetildiğinde artar. Sabah atılan ilk adım, ağrının en şiddetli hissedildiği andır. Dokular ısındıkça ve yürümeyle esnedikçe ağrı hafifler ve sadece hareketsiz kalınan zaman dilimlerinden sonra ortaya çıkar.

23

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Tedavi için atılacak ilk adım, iltihaplanmış dokulan dinlendir­mektir fakat ayağınızın üzerine basmamanız gerekmez. Bunun yerine, ayakkabınızın topuğuna yarım santim kalınlığında köpük tampon koyarak ağnyan topuğu­nuzu destekleyiniz. Bu işe yaramazsa, bir topukluk kullan­mayı deneyiniz. Bir sonraki seçenek, reçetesiz satılan ayak tabanlıklarıdır. Sokakta giydiniz ayakkabılar ve spor ayakkabılarınız da dahil olmak üzere tüm ayakka­bılarınızda tampon kullanınız.

İltihaplanmayı azaltmak için, aktivitede bulunduktan sonra topuğunuza 10 ila 15 dakika arasında buz uygulayınız. Steroid yapıda olmayan iltihap önleyici (antienflamatuar) ilaçlar, ağn ve şişmeyi hafifletebilir. Esnetme (stretching) egzersizleri önemlidir. Sabah yataktan kalkmadan önce, dokularınızı ısıtmak için ayağı­nızı önce aşağı yukan, sonra sağa sola doğru hareket ettiriniz. Yürümeden önce de bu hareket­leri tekrarlayınız.

Gergin bir Asil tendonu topuğa baskı yaptığından, Asil tendonunuzu her gün Asil Tendoni- t tini Önlemek için Baldır Esnetme Hareketi, kısmında anlatıldığı gibi esnetiniz. Dokto­runuz sizi, ısmarlama yapılan ortopedik aletler için ya da sizin hastalığınızda en etkili olan egzer­sizler için bir ayak hastalıklan uzmanına yönlendirebilir. Ağrınız devam ederse, ultrason tedavilerini göz önünde bulun­durunuz. Bu tedaviler rahatlama sağlamazsa, doktorunuz bir kortikosteroid ilaç enjeksi­yonu (iğnesi) tavsiye edebilir.

Periton İltihabı

Apandisit, bakteriyel karın zan iltihabının en yaygın sebebidir. Ama karında açılan bir deliğin divertiküloza, peptik ülsere, kangrenli safra kesesine ya da düğümlenmiş fıtığa sebep olmasıyla birlikte; karın zan iltihabı da ortaya çıkabilir.

Kimyasal karın zarı iltihabı, mide asidinden, pankreas enzimlerinden ve bağırsakların ya da safra yolunun yaralanmasına bağlı olarak karın zannı delen safradan dolayı ortaya çıkar.

SEMPTOMLAR
Periton iltihabının en yaygın belirtileri, şiddetli karın ağrısı ve hassasiyettir. Ağrının konumu ve ciddiliği altta yatan nedenlere bağlıdır. İlk önce inişli çıkışlı kramplar hissedersiniz ve karnınız kaskatı kesilir. Kan basıncınız düşebilir (Başınız dönebilir veya güçsüz hissedersiniz) ve kusabilirsiniz. Bunlara ek olarak ateşiniz de çıkabilir.

pri

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Periton iltihabı, hastanede tedavi edilmesi gereken bir aciliyete sahiptir. Doktorunuz hastalığın nedenlerini belirlemek için belirtilerinizi tarif etmenizi isteyecektir. Bu belirtilerin kaynağının saptanması için röntgene ve kan testlerine ihtiyaç duyulur.

Tedavi, hastalıklı dokunun alınması (apandis patlaması gibi) ya da delinmiş kısımların iyileştirilmesini içerir (peptik ülser). Doktorunuz sizi antibiyotiklerle (damardan ya da ağızdan) reçetelendirir ve durumunuz düzelene kadar damardan sıvı besinler almaya ihtiyacınız olabilir.

Epididimit

testis1

SEMPTOMLAR
Haya kesenizdeki ağrı ve teslis­lerinizden birinin arkasındaki şişlik, epididimitin ilk belirtisidir ve genellikle birkaç saat içerisinde bunu ateş ve titreme izler. Haya kesenize sıcak bastığını, hassaslaştığını ve dokunduğunuzda sert olduğunu fark edersiniz.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Epididimitiniz olduğundan şüphe­leniyorsanız derhal doktoru­nuza başvurun. Doktorunuz belir­tilerinizin testis torsiyonu gibi başka bir rahatsız­lıktan kaynaklanmadığından emin olmak için sizi muayene edecektir. Eğer enfeksiyondan şüphelenilirse, doktorunuz enfeksiyonun nedenini saptamak için idrarı­nızdan ve prostat bezi salgılarınızdan örnek alacaktır. Ardından da enfeksiyonları genellikle yok eden antibiyotik ilaçlar verecektir.

Enfeksiyon, klamidyadan kaynaklanıyorsa, bu durumda bütün» cinsel partnerlerin de tedavi görmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda doktorunuz yatak istirahatı önere-bildiği gibi, şişliğin inmesi için buz torbası ve ağrı için de analjezik ilaçlar kullanmanızı tavsiye edebilir.

Testisiniz tedavi sonrasında eski haline dönmeden önceki birkaç ay boyunca büyümüş bir halde kalabilir. Bu durumda aspirin veya diğer nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar kullanmak iltihaplanmayı kontrol altında tutmaya yarayabilir. Nadir vakalarda, epididimdeki apseyi çekmek için ameliyat gerekebilir.

Böbrek İltihabı ve Nefrotik Sendrom

Bu zarar iltihaplanmadan kaynaklanıyorsa böbrek iltihabı denir. Böbrek iltihabı genelde idrarda kana neden olur, kan miktan bazen idrar pembeye ya da kırmızıya dönüştürebilecek kadar yoğun olabilir. Boğaz enfeksiyonundan ya da deride streptokoklu bakteri bulunmasından sonra ya da Berger hastalığı (böbreğe saldıran antikorlardan kaynaklanan bir hastalık), orak hücre anemisi ya da deri veremi gibi hastalıkların bir parçası olarak görülebilir.

Bir glomerül rahatsızlığı, kandan idrarın içine albumin denilen yüksek miktarlarda proteinin sızması ile sonuçlandığında nefrotik sendrom görülür. Bu da albümin kan damarlarında sıvı tuttuğu için gelişen su toplaması ile kanda ve vücutta albümin seviyesinin düşmesi ile sonuçlanır. Kandaki albümin seviyesi düştüğünde sıvılar vücuttaki dokulara daha kolay sızar ve şişmelere neden olur.

nf

Nefrotik sendrom erkeklerde kızlardan daha sık görülür. Çoğunlukla 2-6 yaşları arasında gelişir ve 20’li yaşların başına kadar nüksedebilir. Bebeklerin ilk yılında anneden geçen enfeksiyondan dolayı doğuştan olan nefrotik sendrom da görülebilir.Komplikasyonlar arasında kan pıhtısı, kanama sorunları ve enfeksiyonlara karşı zayıflık (karın zarı iltihabı idrar yolu enfeksiyonu ve zatürree gibi) sayılabilir.

Nefrotik sendromun (özellikle 10 yaşından küçük çocuklarda) çok sık rastlanan nedenlerinden biri minimal-change rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta böbrek biyopsisi böbreğin en az derecede zarar gördüğünü ortaya çıkarır. Minimal-change rahatsızlığı olan birçok çocuk tedaviye çok iyi cevap verir.Daha nadir rastlanan ve daha ciddi olan böbrek iltihabı ve nefrotik sendrom vakaları tedaviye çok iyi cevap vermez.

SEMPTOMLAR
Böbrek iltihabı ve nefrotik sendrom belirtileri hastalığın nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Nefrotik sendrom görülen çocuklar, genelde normalden çok daha az idrar çıkarırlar. Ayrıca şişerler ve göz çevreleri, karın, eller ve ayaklarda şişlikler görülür. Kilo alma (fazla sıvıdan), karın ağrısı, iştah kaybı ve ishal de sık görülür. Yüksek kan basıncı da yaşanabilir.

Böbrek iltihabı; su toplanması, yüksek kan basıncı ve az idrar çıkışı ile kendisini belli eder. İdrardaki kan, idrarın kola ya da çay gibi görünmesine neden olur ve idrarda kan pıhtıları görülebilir. Bazı vakalarda kan normal görünebilir.

Diğer belirtiler arasında asabiyet, yorgunluk, karında ve yanlarda ağrı ve ateş vardır. Streptokok enfeksiyondan sonra bu belirtiler yaklaşık olarak bir ay sürer; ancak idrar problemleri bir yıl kadar devam edebilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Böbrek iltihabı ve nefrotik sendrom, bazen rutin bir kan ya da idrar analizi sırasında ortaya çıkabilir. Çocuğunuz su topluyorsa doktorunuz idrar tahlili ve kan testleri yapabilir. Ayrıca çocuğunuza böbrek biyopsisi yapılması da gerekebilir.

Yüksek kan basıncını izlemek ve tedavi etmek için bazen hastaneye yatılması gerekir. Böbrek iltihabı ve nefrotik sendromu olan çocuklar enfeksiyona ve şişmeden kaynaklanan nefes alma sorunlarına daha meyillidirler.

Tedavi hastalığa neden olan duruma göre değişiklik gösterir. Nefrotik sendromda çocuklara az tuzlu, yüksek proteinli bir diyet verilebilir. Ayrıca vücuttan sıvıyı atmak için idrar sökücü ilaçlar ile iltihaplanmayı azaltmak için kortikosteroid ilaçlar da kullanılabilir.

Tedaviye rağmen bazı çocuklarda böbrek yetmezliği görülebilir. Çocuğunuz kortikosteroidlere cevap vermezse ya da bu rahatsızlık sık sık nüksederse diğer ilaçlarla tedavi ya da böbrek nakli de gerekebilir.