Ectropion (Ektropion)

Ektropionun asıl sebebi, alt göz kapağında bulunan ve kapağın göze yakın durmasını sağlayan kasların ve liflerin gevşemesidir; yaşlı kişilerin gözlerinde en sık görülen durum budur. Ektropion, alt kapağı aşağı çeken durumlarda da oluşur, örneğin sıkışmış yaralı dokular oluşması durumunda ya da yüz sinerlerinde oluşan bozukluklarda karşılaşılır.

Tedavi edilmeyen ektro­pion, mukozanın boşalmasına yol açabilir ve bu da kabuklanma, iltihaplanma, görme bozukluğu ve uygun olmayan nemlenmeden ölürü korneanın zarar görmesine sebep olur.

Nemlenmeyi yeniden oluştu­rabilmek için, doktorunuz yapay gözyaşı ya da nemlendirici merhemler önerebilir. Veya, alt göz kapağını doğru konumuna getirebilmek için ufak bir cerrahi müdahele önerebilir; bu müdahele, ayakta tedavi şeklinde, lokal anesteziyle yapılır.

Göz Kapaklarında Şişlikler

Arpacık, göz kapakları yağ bezle­rinin, kirpiklerin kenarında oluştur­dukları, içi cerahat dolu apselerdir. Kirpik keseciğini (kökü) oluşturan yağın, bakteriler tarafından enfekte olması sonucu meydan gelir. Arpacık, göz kapağının kenarında ağrılı bir şişlik ya da kırmızı, sanalı bir sivilce şeklinde görünür.

Oluştuktan birkaç gün sonra, beklenildiği gibi patlar ve akar, böylece ağrılar hafifler; yaklaşık bir hafta içinde şişlik kaybolur. Arpacık, kronik blefarit olanlarda çok sık oluşur. Arpacık oluştu­ğunda, aşağıdaki tedaviye hemen başlayın. Temiz bir bezi, ılık suyla ıslatıp, günde birçok kere, kendiliğinden açılıncaya kadar arpacığın üstüne bastırın; kesin­likle arpacığı sıkmayın. Arapacık açıldığında, bakterilerin yayılma­sını önlemek için, göz kapağı­nızı gerektiği gibi yıkayın. Eğer yeniden arapacık çıkarmaya meyilliyseniz, doktorunuz enfeksi­yonu tedavi edebilmek veya yağ bezlerinizin salgılarını normale döndürmek için antibiyotik haplar ya da merhem yazabilir.

gozalt

Göz kapağı kistleri (Şalazyonlar), gözü nemlendiren yağ bezinin tıkanması sonucu, göz kapağında oluşan şişliklerdir (genellikle sancı verir). Göz kapağı kisti küçük de olabilir, büyük de, ancak var olması bulanık görmeye sebep olması için yeterlidir. Küçük olanlar, kendi­liklerinden herhangi bir tedaviye gerek kalmadan yok olurlar. Her halükârda, iyileşme sürecini çabuklaştırmak için, günde iki kez, beş dakika süreyle ılık su kompresi yapmak, gereklidir. Eğer kist kaybolmuyorsa ya da büyük bir kist ise ve görmenizi bulanıklaştırıyorsa, doktorunuzla konuşunuz. Eğer kist, göz kapağında bulunan bakteriler tarafından enfekte olmuşsa, sancı verir ve kızarıklaşır.

Dotorunuz, antibiyotikler ve/ veya korticosteroid göz damlaları yazabilir ya da cerrahi bir müdaheleyle alabilir. Bu cerrahi müdahele, lokal anesteziyle yapılır ve hasta­nede yatmayı gerektirmez. Ksantelasmalar, gözkapağında sarı lekeler oluşturur.

Papillomlar, yavaş gelişen, kanserli olmayan şişliklerdir ve pembe ile ten rengi arasında değişen renklerde olurlar. Göz kapağının herhangi bir yerinde oluşabilirler. Nahoş ve büyük kistler, lokal anesteziyle yapılacak bir müdahele ile alınabilirler.

Kistler, göz kapaklarında bir çok türü oluşabilir. Genellikle, kanserli değildirler. Büyürlerse, görmede rahatsızlık yaparlarsa veya bulunduklan yere hasar verecek nitelikteyseler, kanlanmaya ya da tahrişe sebep olacaklarsa, alınmalıdırlar.

Blefarit (Blepharitis)

Semptomlar

Blefarit olanlarda, sabah uyandık­larında, gözlerinin kenarında sümüksü bir salgı oluşur. Alt ve üst göz kapağının her ikisi de yağlı gibi görünür, pul-pul kabuk tutmuş gibi de olabilir ve kirpikler birbi­rine yapışır. Düşen parçalar, bazen gözün içine düşer ve gözünüzü kırptığınız zaman taneli, pürüzlü bir şey varmış hissine kapılırsınız; bazı kişilerde bu durum konjontüvite (göz nezlesi) sebep olur.

Gözünüz bazen kızarmış ve şişmiş olabilir. Bazı ileri blefarit vakalarında, göz kapaklarının kenarında küçük yaralar oluşa­bilir ve kirpikler dökülür, ya da korneada iltihaplanmaya ilave olarak yara oluşabilir.

Tedavi Seçenekleri

Aşağıdaki ev reçetesini sabah ve akşam uygulayınız:

■ Kabukları ve yağlı atıkları yumuşatmak için ılık suyla nemlendirilmiş, temiz bir bezi kapalı göz kapaklarının üzerinde 5 dakika tutunuz.
■ Küçük bir tabağa, 100 gr. kadar ılık su 3 damla bebek şampuanı koyunuz.
■ Küçük bir el bezini ya da bir pamuklu çubuğu bebek şampuanlı karışımla ıslatınız ve kaş diple­rine sürterek, yumuşatılmış kabuk­lanmış pulları alınız.
■ Göz kapaklarınızı ılık suyla yıkayınız ve temiz, kuru bir havluyla yumuşak bir biçimde kurulayınız.

Eğer durumunuz düzelmiyorsa, doktorunuza başvurunuz. Kendisi, antibiyotik içeren bir merhem reçetesi yazarak, iltihaplanmanın düzelmesini sağlayabilir. Kimi zaman, ana maddesi korticosteroid olan göz damlaları da yazılabilir.

Entropion (Entropion)

Sürtünmeden dolayı, ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir: Görme bozuklukları, göz nezlesi, korneada yaralar, gibi…

Entropion, genellikle, alt göz kapağı dokusu gevşemiş yaşlı kişilerde görülür. Dokulardaki zayıflık, göz kapağının kenarındaki kasların anormal kasılmasına yol açar ve bu da kapağı göze doğru iter. Entropionun doğuştan olması durumunda, göz kapakları bazen kendiliğinden normale döner.

Doktorunuz, kapağın normal konumuna geri dönebilmesi için, yapışkan bir bant yardı­mıyla, alt göz kapağınızı yanağı­nıza doğru çekerek yapıştırmanızı önerebilir. Yatıştırıcı göz damlaları ve merhemler de yardımcı olabilir. Bu yaklaşımlar başarılı olmazsa, doktorunuz cerrahi bir müdahele önerebilir ve göz kapağı normal konumuna döndürülüp gözün yüzeyine değmesi engel­lenir. Genellikle lokal anesteziyle yapılır ve hastanede yatmayı gerektirmez.