Gözakı İltihabı (Sklerit) Ve Episklerit

Sklerit, pek rastlanılmayan bir rahatsızlıktır ve öncelikle 30-60 yaşlar arası kişilerde görünür. Bazen, kendi dokularındaki rahat­sızlıktan örneğin, romatizmal kireçlenme gibi ya da iltihabi bağırsak hastalığından kaynaklanır. Episklerit, daha hafif bir iltihap­lanmadır ve genellikle gençlerde görülür. Bu hastalıklar tek ya da iki gözde birden oluşabilir.

konjek2

Semptomlar

Her iki durumda da gözde mor-kırmızı bir leke belirir veya gözün beyaz kısmında küçük bir şişlik oluşur; gözünüzdeki kan damarları iltihaplanmış ve kızarmış olabilir. Sklerit varsa, gözünüzde sancı  meydana gelir. Eğer sklerit, gözünüzün arka tarafında oluşursa, görme azalması ya da bulanık görme oluşabilir. Eğer bu durumlardan şüpheleniyorsanız, hemen doktorunuzu arayın.

Episk­lerit nadiren ağrılı olur ve bir hafta içinde kendiliğinden kaybolur, ancak periyodik olarak tekrarla­yabilir. Tedavi edilmeyen sklerit, göz akında daha ileri iltihaplan­maya sebep olabilir, bu da göz dokusunda küçük bir delik oluşma­sına neden olabilir.

Tedavi Seçenekleri

Episklerit tedavisinde iltihap sökücü içeren göz damlaları ya da iltihabı azaltmak için haplar verilir. Sklerit tedavisinde, iltihabı azaltmak için, kortikosteroid içeren göz damlaları ya da haplar kullanılır. Ciddi sklerit vakalarında, bağışıklık sistemini koruyucu ilaçlar gerekebilir. Eğer küçük delikler oluştuysa, tedavi için ameliyat gerekebilir.